Drept mens kjæresten så på

Erlend Saxegaard (30) var på ferie i El Salvador med kjæresten da han fredag kveld ble skutt ned og drept på åpen gate, før drapsmennene flyktet i bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Saxegaard ble skutt i magen da han forsøkte å hindre en av ransmennene i å ta ryggsekken han bar på. 30-åringen fra Oslo var ute og spaserte med kjæresten i hovedstaden San Salvador fredag kveld 23.55 lokal tid da det fatale ranet fant sted.

Politiet i El Salvador opplyser til Dagbladet at ingen foreløpig er arrestert for ranet og drapet, og at det fortsatt er uklart hvor mange personer som var involvert. En mann skal ha stått for ranet, og det var han som skjøt mot det norske paret, før han flyktet inn i en ventende bil med to personer. Ransmennene fikk med seg kontanter og kredittkort.

Hjelpeløst vitne

- Hvor mange som satt i denne bilen, er ukjent for oss. Det er ikke vanlig med ran i denne restaurantgaten, sier en talsmann for politiet til Dagbladet. Den norske kvinnen som var mannens kjæreste, ble hjelpeløst vitne til både ranet og drapet, som skjedde i gata Calle Gabriela Mistral. Hun forlot El Salvador i går for å reise hjem til Norge.

Ambassadør Rolf Olaf Berg i Guatemala bekrefter overfor Dagbladet at nordmannen ble drept i El Salvador fredag.

- Han hadde vært og spist middag med kjæresten i San Salvador fredag kveld. På gata forsøkte flere personer å rane nordmannen. 30-åringen satte seg til motverge da de prøvde å ta ryggsekken hans, og ble skutt i magen. Han ble fraktet til sykehus og døde under operasjonen, sier Berg. Etter det Dagbladet får opplyst av politiet i San Salvador, kjempet legene for livet til Saxegaard i over tre timer. Han vil bli obdusert og offisielt identifisert mandag av Norges honorære konsul i El Salvador. Deretter vil kisten bli transportert hjem til Norge, opplyser amassadør Berg.

Fantastisk person

Den drepte nordmannen arbeidet som konsulent i firmaet PA Consulting, og var på forlenget påskeferie med kjæresten i El Salvador. Administrerende direktør Håkon Onshuus mottok sjokkbeskjeden tidlig lørdag morgen.

- Dette er helt fryktelig, og det har ikke helt gått opp for oss at Erlend er drept. Jeg ansatte ham selv i 1999, og kjente ham godt. Han var en fantastisk person og blant våre aller beste konsulenter, sier Onshuus til Dagbladet.

Direktøren forteller at Saxegaard var en svært reiseglad og nysgjerrig person som kom godt overens med alle.

- Erlend var en veldig reisevant person som har vært verden rundt på oppdrag for oss. Han likte å reise til spennende, nye steder. Samtidig som han var åpen for det nye, var han en svært reflektert og moden person som klarte å beholde troen på de viktige verdiene i livet, sier han.

Ransbølge

Nettaviser i El Salvador skriver alle om ransbølgen som har herjet hovedstaden, og spesielt en bydel i hovedstaden, den siste tida.

Politiet har de siste to dagene gjort forsøk på å få slutt på ranene gjennom en rekke arrestasjoner. Natt til fredag ble 16 ungdommer pågrepet, mistenkt for å tilhøre en ransliga. De 16 er mistenkt for alt fra lommetyverier til grove voldsangrep. Sju av dem er mindreårige. En åttemanns liga stort sett bestående av voksne ble arrestert like etter, og de beskyldes for å stå bak minst fire drap, voldelige ran, lommetyverier og en voldtekt.

Gjør vondt

I løpet av lørdagen ble de ansatte i PA Consulting varslet om drapet. Selskapet holdt i går kveld åpent hus for den dreptes kolleger. Det vil holdes en mer formell minnestund på arbeidsplassen mandag.

- De ansatte tar dette naturligvis svært tungt, og vil få tilbud om oppfølging i tida som kommer. Dette er noe som har gått sterkt inn på oss alle, og det er vanskelig å beskrive med ord. Det gjør veldig vondt, sier Onshuus.

Familien til avdøde ble oppringt og varslet om drapet av den dreptes kjæreste. Utenriksdepartementet bistår nå nordmannens etterlatte i Norge.

DREPT: Erlend Saxegaard (30) fra Oslo ble skutt og drept under et ran i San Salvador fredag kveld lokal tid. Han var på utvidet påskeferie sammen med kjæresten.
RANSBØLGE: Erlend Saxegaard ble skutt på åpen gate i San Salvador. Nettaviser i El Salvador skriver alle om ransbølgen som har herjet hovedstaden, og spesielt en bydel i hovedstaden, den siste tida.