NOKAS-BEKJENT: Stein Kjetil Fredriksen er tidligere dømt for spritsmugling sammen med noen som var involvert i Nokas-ranet. Foto: Privat
NOKAS-BEKJENT: Stein Kjetil Fredriksen er tidligere dømt for spritsmugling sammen med noen som var involvert i Nokas-ranet. Foto: PrivatVis mer

- Drept narkosmugler levde på penger fra Nokas-ranet

Stein Kjetil Fredriksen (49) ble også domfelt for å gjøre smuglerjobb for Nokas-raner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arendal-mannen Stein Kjetil Fredriksen (49), som ble skutt og drept av dansk politi søndag kveld, er tidligere domfelt for store mengder spritsmugling. Fredriksen åpnet først ild mot danske spesialstyrker da han og to andre nordmenn forsøkte å flykte fra politiet.

I 1996 ble han dømt for forsøk på å smugle omlag 14 800 liter sprit inn til Norge. Det hele var arrangert av en mann som noen år senere var en sentral brikke i Nokas-ranet, ifølge dommen.

På bestilling fra Nokas-raner
Spriten ble fraktet i ei skøyte som reiste fra ei kai i Danmark. To menn født på 60-tallet, i tillegg til avdøde, var med på smuglingsforsøket. Samtlige på skøyta ble fulgt med argusøyne av politiet, som visste om smuglerturen en viss tid i forveien, ifølge dommen i Dalane herredsrett fra 1996, som Dagbladet har fått tilgang til.

Alle ble pågrepet da de kom til Norge. Fredriksen ble dømt til ett år og to måneder i fengsel av Gulating lagmannsrett i 1997. Fredriksen nektet for forholdene under rettssakene.

Det var opprinnelig Nokas-raneren som skulle kjøre skøyta som fraktet spriten, men han valgte i stedet å leie inn Fredriksen og de to andre mennene for å gjøre grovarbeidet, ifølge en senere dom fra Dalane herredsrett mot Nokas-raneren i 1997.

Holdt kontakten med bakmannen
Nokas-raneren ble dømt for medvirkning og planlegging av smuglingen. Han måtte sone to år bak lås og slå. Kilder Dagbladet har snakket med kjenner til at Fredriksen holdt kontakten med bakmannen fra norgeshistoriens største ran etter at soningen var omme.

- Det er ingen tvil om at Stein Kjetil hadde mye kontakt med flere av de som var med på Nokas-ranet. Han var ingen sentral person i det miljøet, men det er helt sikkert at han gjorde flere jobber for de gutta i mange år, sier en av hans tidligere venner til Dagbladet.

- Var i besittelse av NOKAS-midler
Etter det Dagbladet erfarer skal avdøde også ha vært i besittelse av store pengesummer som stammet fra Nokas-ranet.

- Stein Kjetil var ved flere anledninger i besittelse av penger som kom fra ranet i Stavanger, og det var han fullt klar over. I en periode fløy jo sedlene fra ranet rundt om kring blant skurkene i Arendal og omegn, hevder den anonyme kilden til Dagbladet.

Mange av pengene Fredriksen opparbeidet seg gjennom smuglingen, og midlene han fikk fra folk som var involvert i Nokas-ranet, skal han ha skjult rundt om i terrenget i tilfelle han ble tatt av politiet.

- Ja, det stemmer, men det er umulig å finne pengene nå. Det er bare et fåtall, kanskje ingen, som vet hvor alle disse midlene befinner seg, forteller en av hans gamle venner til Dagbladet.