Drap på Manglerud

Drept ni år etter faren

Mohammad Arshad ble drept på Manglerud i 2013. Datteren ble drept i samme nabolag ni år etter.

DREPTE FEIL MANN: Det var egentlig sønnen til Mohammad Arshad som var målet for overfallet på Manglerud høsten 2013. Foto: Daniel Laabak / Tipser.no
DREPTE FEIL MANN: Det var egentlig sønnen til Mohammad Arshad som var målet for overfallet på Manglerud høsten 2013. Foto: Daniel Laabak / Tipser.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag offentliggjør politiet at det var trebarnsmoren Rabeel Arshad (36) som ble funnet drept i boligen sin på Manglerud i Oslo 21. mars. Ektemannen (37) er siktet for drapet.

- De pårørende er varslet om at navnet frigis, opplyser Iselinn Håvarstein, politiadvokat i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Rabeel Arshad var datter av restauranteier Mohammad Arshad, offeret i det mye omtalte såkalte Manglerud-drapet høsten 2013.

- Jeg tenker på kona til [Mohammad] Arshad. Først mister hun mannen sin, og så datteren. Det er helt tragisk, sier en 70-årig kvinne som tidligere var barsjef på restauranten Waldemars på St. Hanshaugen, og Mohammad Arshads nærmeste medarbeider, til Dagbladet.

DREPT: Mohammad Arshad (52) ble forfulgt fra utestedet på St. Hanshaugen og hjem til Manglerud, hvor han ble slått i hjel. Foto: Privat
DREPT: Mohammad Arshad (52) ble forfulgt fra utestedet på St. Hanshaugen og hjem til Manglerud, hvor han ble slått i hjel. Foto: Privat Vis mer

Opplysningene om at det var Mohammad Arshads datter som var drept, spredte seg raskt i miljøet rundt utestedet, som ble nedlagt i sin daværende form i 2017.

- Jeg fikk høre om drapet via gamle stamgjester - det er utrolig trist, og jeg synes så synd på moren hennes. Det er en tragedie, sier en mannlig tidligere ansatt til Dagbladet.

Anmeldt for vold

Rabeel Arshads ektemann møtte selv opp på den lokale politistasjonen og meldte ifra om drapet midt på dagen 21. mars. Han sitter varetektsfengslet, og har erkjent de faktiske forhold, men hevder han handlet i nødverge.

- Han har erkjent at han sannsynligvis har drept henne - men når det gjelder spørsmålet om straffskyld, har han ikke erkjent subjektiv skyld, sier Aase Karine Sigmond, forsvarer for 37-åringen, til Dagbladet.

Politiet ser ikke noen forbindelse mellom de to drapene, som skjedde med ni års mellomrom. De opplyste på et tidlig tidspunkt i etterforskningen at Rabeel Arshad i 2011 anmeldte ektemannen for familievold, et forhold som etter hvert ble henlagt.

Mohammad Arshad ble natt til 28. september 2013 funnet ille tilredt nær familiehjemmet på Manglerud, og døde av skadene han var blitt påført, etter å ha blitt overfalt av flere personer.

Fire menn med kobling til gjengmiljøet i Oslo ble dømt for å ha forårsaket restauranteierens død. Etterforskningen avdekket at de drapsnatta egentlig var på jakt etter sønnen hans, som de hadde en bagatellmessig uoverensstemmelse med.

FUNNET MIDT PÅ DAGEN: Rabeel Arshad ble funnet drept hjemme på Manglerud midt på dagen 21. mars i år. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FUNNET MIDT PÅ DAGEN: Rabeel Arshad ble funnet drept hjemme på Manglerud midt på dagen 21. mars i år. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Mente ikke å drepe

Far og sønn disponerte samme bil, og mennene fulgte etter bilen fra Waldemars til Manglerud - hvor Mohammad Arshad ble utsatt for så grov vold at han døde. Blant annet ble han slått med en fastnøkkel.

I Oslo tingrett nektet de nå dømte mennene for at de hadde til hensikt å drepe.

- De verste tankene som gikk i hodet mitt, var at han skulle bli lam eller få ødelagt beina eller liknende, det var ikke tankene mine at han kunne bli drept, forklarte den ene.

Svært populær

Restauranteieren hadde ingen forbindelser til kriminalitet, og var svært populær blant kunder og ansatte på Waldemars, hvor han ofte var å finne bak bardisken selv.

- Arshad var en supersjef, et veldig ålreit menneske, sier den nå pensjonerte tidligere barsjefen på Waldemars til Dagbladet.

Avdøde Rabeel Arshad og ektemannen har tre mindreårige barn. De er ivaretatt av hennes familie.

- De er veldig preget av den tragiske hendelsen, men har det etter forholdene greit, opplyser barnas bistandsadvokat Christian Lundin til Dagbladet.

- Helt vanlig ungdom

Arshad-familien har bakgrunn fra Pakistan, men Rabeel Arshad var født i Norge. Den tidligere barsjefen på Waldemars forteller at hun møtte arbeidsgiverens datter rundt 20 ganger.

DØDSFALL: Politiet sier de har startet drapsetterforskning etter at en kvinne i 30-åra er funnet død på Manglerud i Oslo. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Edward Stenlund Vis mer

- Hun var en helt vanlig norsk ungdom, som gikk på norske skoler, sier 70-åringen til Dagbladet.

Hun møtte også den nå drapssiktede ektemannen noen ganger.

- Han virket veldig sympatisk, og jeg merket ikke noe usedvanlig. Han var ikke typen som har kriminelt rulleblad, sier den pensjonerte barsjefen.

- Jeg leste om voldsanmeldelsen, men den vet jeg ingenting om. Jeg snakket mye med [Mohammad] Arshad, men han nevnte ham aldri.

Den mannlige tidligere ansatte husker også Rabeel Arshads ektemann.

- Jeg møtte ham ved et par anledninger - han var en veldig anonym type, sier mannen til Dagbladet.

Drept med kniv

Politiet opplyste i begynnelsen av april at Rabeel Arshad ble påført omfattende knivskader, og at de hadde tatt beslag i flere kniver.

Den siktede ektemannen har gjennomgått en prejudisiell samtale; en full rettspsykiatrisk undersøkelse er ikke gjennomført, opplyser forsvarer Aase Karine Sigmond.

- Det er ikke oppnevnt noen sakkyndige i saken - det er ikke mistanke om at han ikke er strafferettslig tilregnelig, sier hun til Dagbladet.

Varetektsfengslingen ble fornyet med fire nye uker 16. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer