VOLLHEIM GÅRD: To personer er drept på "Dødens gård" i Søndre Land. Nå pågår rettssaken på Lillehammer. Foto: JAQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
VOLLHEIM GÅRD: To personer er drept på "Dødens gård" i Søndre Land. Nå pågår rettssaken på Lillehammer. Foto: JAQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer

Drept på grunn av ødelagte gjenstander

Ragnar B. Abrahamsen ble drept på Vollheim gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Den tiende rettsdagen i Søndre Land-saken er i gang, og nå er det Knut Keiko Rønningen Kaasastul (32) som skal forklare seg.

Kaasastul er tiltalt for medvirkning til drapet på Ragnar B. Abrahamsen. Han ble drept på det som etterhvert ble døpt til «dødens gård» 28. desember 2007.

Skutt med rifle
Abrahamsen ble skutt fire ganger med rifle.

I dag forklarte Kaasastul at motivet for drapet skal ha vært at han stjal ting fra Berit Thorstensen, og tuklet med barn. Han skal blant annet ha ødelagt en elefantfigur.

Kaasastul fikk en telefon fra Knut Arne Thorstensen 15. desember. Thorstensen fortalte at han var misfornøyd med en som bodde på gården, nemlig Abrahamsen.

- Han skulle bort. Han skulle tas av dage, sa Kaasastul.

Da Kaasastul spurte om grunnen til av Abrahamsen skulle drepes, fikk han som svar at han hadde ødelagt kunstgjenstander som tilhørte Berit. Dessuten skulle han ha tuklet med barn.

- Jeg spurte om dette var nok, og sa at dette ville jeg ikke noe med å gjøre.

- De ville ha ham vekk
Han fortalte retten at dette ikke var første gang det var snakk om å ta livet av Abrahamsen.
- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at de ville ha Ragnar vekk fra gården. De er Berit og Knut Arne.

Kaasastul er også tiltalt for to grove ran.


Det første ranet skjedde natt til lille julaften 2007. Han, Knut Arne Thorstensen, Ragnar B. Abrahamsen og Ole Kristian Bjørnsen troppet opp hos en mann som skulle ha lurt Berit Thorstensen for en bil.


Ransofferet ble truet med en kniv mot strupen.  Kaasastul forklarte at han holdt hånda til ransofferet og truet med å kappe av han hånda eller fingrene med en kjøttøks.


HOBBY-HEALER: Ronny Kjeldsen forklarte seg om så mangt i går, blant annet healing. Forsvarer Espen Wangberg til venstre. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HOBBY-HEALER: Ronny Kjeldsen forklarte seg om så mangt i går, blant annet healing. Forsvarer Espen Wangberg til venstre. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Hensikten med det hele var å få denne mannen til å ordne opp med bilen han hadde lovt Berit Thorstensen.

Men de maskerte mennene robbet ham før de dro. De fikk blant annet med seg data- og kamerautstyr.


Kaasastul mente i midlertid at noen av disse tingene som ble rapportert stjålet hadde han og Knut Arne Thorstensen tatt med seg under  et tidligere innbrudd.


- Mange av de tingene er fra det første innbruddet, så jeg lurer på hvordan ting kan bli stjålet to ganger.


Healing i amfetaminrus
I går hadde Ronny Kjeldsen (43) dagen i vitneboksen. Han kunne blant annet fortelle om sine healerkunnskaper i amfetaminrus, at han hadde mange forretningsideer og at han så på Berit Thorstensen (52) som en engel.

Han hadde et forhold til Thorstensen i ti-elleve år. Dette raknet i midlertid da han var utro påsken 2007.

Kjeldsen er tiltalt for drapet på Jan Petter Aarstad som ble funnet i en brønn på Vollheim gård i januar i fjor. Ifølge tiltalen skal han ha skaffet heroin og blandet en sprøyte som han så ga videre til Berits lillebror, Knut Arne Thorstensen (33).

Den 43 år gamle energiske nordlendingen nekter enhver befatning med det hele.
Sprøyta, som har vært et gjennomgangstema de to siste ukene, fikk ligge i fred under hans forklaring.