- BETYR AT HUN IKKE GLEMMES: Aurora Skare Haavaag tok imot FN-medaljen på vegne av moren Siri Skare, som ble drept i Afghanistan 1. april i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl
- BETYR AT HUN IKKE GLEMMES: Aurora Skare Haavaag tok imot FN-medaljen på vegne av moren Siri Skare, som ble drept i Afghanistan 1. april i fjor. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Drept på jobb i Afghanistan - datteren tok imot pris

Oberstløytnant og Norges første kvinnelige militærflyger, Siri Skare, hedret med medalje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oberstløytnant Siri Skare (52), som ble drept i i Mazar-e-Sharif i Afghanistan  i april i fjor, ble i dag hedret for sin innsats i det krigsrammede landet.

Datteren Aurora Skare Haavaag tok imot FNs Dag Hammarskjöld-medalje på vegne av moren.

- Jeg synes det er kjempebra at hun får denne medaljen - det betyr at hun ikke blir glemt, sier Aurora til Dagbladet.

Drept på jobb i Afghanistan Skare var Norges første kvinnelige militærflyger. Hun ble drept av mobben i Afghanistan etter at tusenvis av illsinte muslimer ville hevne seg. Etter fredagsbønnen 1. april i fjor gikk de til angrep på hovedkvarteret til FNs UNAMA (United Nation Assistance Mission in Afghanistan) i Mazar-e-Sharif.

Skare ble drept i opptøyene.

Hun etterlot seg datteren, ektemannen Gisle og foreldrene sine i Åndalsnes. Aurora forteller sammen med sin far at det etter forholdene går bra den lille familien.

- Det går egentlig bra. Medaljen skal til bestemor og bestefar - de setter pris på det. Så får jeg heller få den senere, sier Aurora.

- Går ikke an å endre Også Auroras pappa, og Siris ektemann, Gisle, sier de fokuserer på det positive, som medaljeoverrekkelsen.

MOTTOK PÅ VEGNE AV MOREN: Aurora Skare Haavaag, Siris datter, mottok medaljen på vegne av moren under medaljeutdelingen på Gamle Logen i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl
MOTTOK PÅ VEGNE AV MOREN: Aurora Skare Haavaag, Siris datter, mottok medaljen på vegne av moren under medaljeutdelingen på Gamle Logen i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg fokuserer på det som går an å gjøre noe med, ikke det som ikke går an å endre. Aurora gjør det bra, hun har gode venner og et godt miljø der vi bor. Uten venner og familie, og et slikt godt forhold med Forsvaret, så hadde det blitt vanskelig, påpeker Haavaag.

Dagens medaljeseremoni var i utgangspunktet for å hedre rundt 15 soldater fra TAD-styrkene i Afghanistan, som for noen uker siden kom hjem. I den anledning, og da Siri var nært tilknyttet flystyrkene, var det naturlig å minne Siri, som ble drept på jobb.

- Forferdelig trist Generalmajor Morten Haga Lunde sier til Dagbladet at det var trist at ikke alle som var ment å delta på seremonien, kom hjem.

- Siri og jeg har flydd mye i lag, og jeg har vært hennes sjef og mentor - så jeg kjente henne veldig godt profesjonelt. Siri var et veldig dedikert menneske, med en enorm menneskelig kapasitet. Det er et tungt tap å ta, sier han.  

De fem Hercules-flyverne som i mars mistet livet under Kebnekaise-ulykken, skulle også ha blitt hedret under dagens seremoni.

- Det er forferdelig trist å miste noen, uansett om de ble drept på bakken eller i fly, sier Haga Lunde.

- Når soldatene her i dag skulle hedres synes jeg det var på sin plass å minne Siri.

- Mange er berørt Da Skares båre landet på Gardermoen etter dødsfallet i april, uttalte også prest Elisabeth Løvlien at Skare var et usedvanlig viljesterkt menneske.

HØYTIDELIG:  Flyet med båren med Siri Skare ankom den militære delen på Gardermoen februar i fjor. Den daværende forsvarsministeren, Grethe Faremo, var på plass - sammen med blant andre kronprins Haakon. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
HØYTIDELIG: Flyet med båren med Siri Skare ankom den militære delen på Gardermoen februar i fjor. Den daværende forsvarsministeren, Grethe Faremo, var på plass - sammen med blant andre kronprins Haakon. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer

- Mange er veldig berørt etter tapet av Siri Skare. Familie, kolleger og til og med mennesker som ikke kjente henne er berørt, sa hun.

Skares båre ble fløyet til Gardermoen med en Hercules-maskin fra Afghanistan.

Flyet var en versjon av flytypen Skare selv fløy i flere år, og ble valgt som en gest fra Forsvaret til den falne.