Drept på oppdragets aller siste dag

Egil Kristian Tynæs (62) hadde begynt nedtellingen til hjemreisen. Nå savner kollegene på Bergen legevakt en trofast kollega, som mistet livet i tjeneste for Leger Uten Grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Leger er som andre mennesker. De klarer ikke å forberede seg på en plutselig melding om at en nær venn og kollega har gått bort.

- Det var et sjokk for oss alle sammen. Vi visste at han var ute på et farlig oppdrag, men leger reagerer som andre mennesker. Da nyhetene kom onsdag om at en norsk lege hadde blitt drept i det vestlige Afghanistan, ante vi at det kunne være Egil. Da datteren, som jobber som sykepleier her, ringte og fortalte oss dette om kvelden, ble alt så fryktelig trist. Savnet blir stort, sier legevaktsjef Frank Leo van Betten.

I GÅR MORGES

samlet han alle kolleger på Bergen Legevakt til minnestund. Bilder av Egil Kristian Tynæs ble plassert på små bord i gangene, med et tent lys og en blomst liggende ved siden av. Blomster hadde også kommet fra Byrådet i Bergen, og fra venner av Tynæs. Utover dagen brukte leger, sykepleiere og andre ansatte mye tid til å snakke sammen om det som hadde skjedd.

Lege Torbjørn Hiis Bergh finner fram flere e-poster han har fått fra kollegaen etter at han reiste ut på oppdrag for fire måneder siden.

- Han skriver om at han og kollegene den første tida måtte holde seg i en slags husarrest innenfor et sperret område, for ikke å risikere livet, forteller Hiis Berg.

I DEN SISTE E-POSTEN

fra Baghdis-provinsen skriver Egil Kristian Tynæs blant annet: «For undertegnede begynner nedtellingen til hjemreisen 3. juni. Turen hjem går via Kabul og Baku. Jeg skal være hjemme 8. juni.»

- Han ble drept på oppdragets siste dag. Vi har mistet en mann og en lege som var mest opptatt av å ta seg av dem som hadde størst behov for omsorg. Han jobbet mest med psykiatriske pasienter og rusavhengige mennesker. I tillegg til jobben her på Legevakten, jobbet han for STRAX-huset for rusavhengige, forteller sykepleier Marta Finne og lege Knut Steen.

Han blir omtalt som et menneske som tok seg tid til andre.

- Det var alltid Egil vi kalte på når vi hadde problemer som vi ikke klarte å løse selv. Det koker ofte her på huset, men han beholdt alltid roen, sier Marta Finne.

Kollegene forteller at Egil Kristian Tynæs var på sin andre reise til Afghanistan, for Leger Uten Grenser. Den første var fra oktober 2002 til februar 2003. Nå sist jobbet han med et tuberkuloseprosjekt, i tillegg til akuttmedisin.

- Han var også i Georgia da det var mye uro der i 1993, og hadde en periode som lege på Grønland. De siste ni åra har han jobbet her. Egil oppsøkte ikke farer, men var idealistisk og uredd. Han var overbevist om at det var riktig å reise til Afghanistan da han ble spurt nå sist.

Beskrivelsen av Egil Kristian Tynæs passer godt på organisasjonen han ga sin omsorg, tid og kunnskap til.

LEGER UTEN GRENSER

har ufravikelige grunnprinsipper som alle ansatte og frivillige må følge. De skal hjelpe befolkningsgrupper i nød, ofre for natur- og menneskeskapte katastrofer og ofre for væpnet konflikt, uten å diskriminere og uten å legge vekt på rase, religion eller politisk tilhørighet.

Leger Uten Grenser er en helt nøytral og upartisk organisasjon. Organisasjonen må arbeide ut fra de etiske retningslinjene som følger med yrket, og være helt uavhengige av politiske, religiøse og økonomiske krefter.

Som frivillige er Leger Uten Grensers medarbeidere klar over risikoen med å arbeide i felten, og de har ingen rett til kompensasjon til seg selv eller sine nærmeste utover det Leger Uten Grenser er i stand til å gi dem.

SIDEN STARTEN

i 1971 har Leger Uten Grenser blitt verdens største medisinske nødhjelpsorganisasjon, med om lag 400 prosjekter i 83 land i Afrika, Asia, Europa og Latin-Amerika. Hvert år sender organisasjonen 2500 frivillige ut i felten, og organiserer over 13 000 lokalt ansatte.

I 1999 fikk Medecins Sans Frontieres, som er organisasjonens internasjonale navn, Nobels fredspris.

DREPT: Egil Kristian Tynæs (62) ble skutt sammen med fire andre kolleger.
I SORG: Kollegene på Legevakten i Bergen, lege Knut Steen (f.v.), sykepleier Marta Finne, legevaktsjef Frank Leo van Betten (bak) og lege Torbjørn Hiis Bergh lot tankene gå til Egil Kristian Tynæs og hans familie i går.