Baghdadi drept

- Drept på tross av, ikke på grunn av, Trump

USAs tilbaketrekning fra Syria satte hele operasjonen i fare, ifølge kilder i forsvaret og etterretningen.

DREPT: Donald Trump bekrefter at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs president Donald Trump skrøt uhemmet av innsatsen da han i går kunngjorde at IS' leder, «kalif» Abu Bakr al-Baghdadi (48), var likvidert i den syriske Idlib-provinsen, i en omfattende og velkoordinert kommandoaksjon.

- Jeg vil ikke si hvordan, men vi hadde absolutt helt perfekt ... som om du så på film, sa presidenten under sin pressekonferanse, ifølge CNN.

Trump var også opptatt av at IS-lederen «døde som en hund, som en feiging».

- [Han] gråt, klynket, skrek og tok tre barn med seg for å dø, sa presidenten.

Mandag bekreftet også USAs forsvarsdepartement, ved forsvarsminister Mark Esper og forsvarssjef Mark Milley, at al-Baghdadi er død.

- Kunne miste kontrollen

Men skal man tro en rekke sentralt plasserte kilder i amerikansk forsvar og etterretning New York Times har snakket med, lyktes aksjonen på tross av, ikke på grunn av, Trumps innsats, selv om han på en pressekonferanse mandag mente tydelig at dette var mye på grunn av ham.

- Han (al-Baghdadi) fikk et problem. Det begynte for 2,5 år siden, sier Trump, og henviser med det til 2017, da han ble president.

CIA og militær etterretning har i årevis jaktet på Baghdadi, og Trump har hele tida vært løpende orientert om framgangen i jakten på oppholdsstedet hans.

SKUDDVEKSLING: Donald Trump beskriver operasjonen som dramatisk, når han går gjennom angrepet som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Ifølge New York Times' kilder var presidenten klar over at et gjennombrudd var nær da han i begynnelsen av oktober trakk amerikanske styrker ut av Nord-Syria og åpnet for en tyrkisk invasjon i området.

Dette skapte betydelige problemer for Baghdadi-planene. Pentagon sto i fare for helt å miste kontrollen på soldater, spioner og overvåkingsfly som følge av tilbaketrekningen. Dermed måtte operasjonen framskyndes.

Al-Qaida-kontrollert

Tilbaketrekningen har også skapt store praktiske utfordringer:

Luftrommet langs amerikanernes rute fra Erbil i Irak til Idlib kontrolleres nå av det syriske Assad-regimet, Tyrkia og Russland. I tillegg ligger huset der Baghdadi gjemte seg, midt i territorium kontrollert av al-Qaida. Overkommandoen har avlyst operasjonen minst to ganger.

I sin tale i går takket Trump Russland, Tyrkia, Syria, Irak og kurdere for å ha hjulpet til med å ta livet av Baghdadi.

- Kurderne har jobbet fremragende med oss, fastslo presidenten ifølge MSNBC.

Ifølge New York Times' kilder er dette en underdrivelse; syriske og irakiske kurdere har vært kilder til mer etterretning enn noe enkeltland.

Står alene

Tyrkias invasjon i Syria har som mål å drive ut kurdiske styrker fra en 30 kilometer bred «sikkerhetssone» langs grensen mellom de to landene.

Kurdiske militser var USAs nære allierte i Syria, men står nå alene etter at amerikanerne trakk seg ut, til sterk kritikk. Flere hundre er drept etter den tyrkiske invasjonen, for en stor del sivile.

Trump skrøt også av Russland og Tyrkia, som lot de amerikanske helikoptrene fly gjennom «deres» luftrom.

- Tyrkia ... vi håndterte dem. De visste at vi gikk inn. Vi fløy over noe territorium. De var fremragende. Ikke noe problem. De var ikke et problem, fastslo presidenten.

Han understreket at amerikanerne «fløy veldig, veldig lavt og veldig, veldig fort».

Forsvarsminister Mark T. Esper sier til ABC News at Trump ga grønt lys for operasjonen før helga. Han selv, Trump, visepresident Mike Pence og forsvarssjef Mark A. Milley fulgte med på direkteoverført video mens aksjonen utspilte seg.

Sprengte seg inn

Åtte helikoptre med soldater fra elitestyrken Delta Force tok av fra en base i Erbil i Irak rundt midnatt natt til søndag, lokal tid. Det tok dem 70 minutter med risikabel lavtflyging og beskytning før de ankom Barisha-området rett nord for Idlib by.

Delta Force-soldatene ble satt på bakken under dekke av maskingeværild fra helikoptrene, før de sprengte seg gjennom en vegg i Baghdadis bygningskompleks.

Ifølge amerikanerne oppfordret soldatene barn og andre ikke-stridende til å flykte. Elleve barn kom seg ut.

Baghdadi selv tok med seg tre barn og flyktet gjennom en tunnel uten utgang.

I frykt for at Baghdadi hadde på seg en selvmordsvest, satte Delta Force inn en spesialtrent hund, men 48-åringen detonerte eksplosivene han hadde på seg, og tok livet av seg selv og barna.

Jevnet med jorda

Forsvarsminister Esper brukte ikke like malende ord, som «klynkende» og «skrikende» om IS-lederens endelikt.

- Jeg har ikke de detaljene. Presidenten hadde trolig mulighet til å snakke med kommandantene på bakken, konstaterte han.

Fem andre «fiendtlige stridende» ble drept i bygningskomplekset, i tillegg til «ytterligere fiender i nærheten». To amerikanske soldater fikk lettere skader, militærhunden ble også skadd.

Delta Force var to timer på bakken. De brukte tida på å saumfare komplekset for informasjon om IS, samt ta DNA-prøver av Baghdadis lik, for å forsikre seg om at de hadde drept riktig mann.

Komplekset ble så jevnet med jorda av amerikanske bombefly mens kommandosoldatene dro tilbake til Irak.

New York Times' kilder opplyser også at Baghdadis boligkompleks ble avslørt etter at CIA pågrep en av 48-åringens koner og en kurer.

Ifølge en rekke medier har irakiske Abdullah «Professoren» Qardash overtatt som IS' leder etter Bagdhadis død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer