Drept på vei til fest

OSLO/HOLAND (Dagbladet): Fire ungdommer som skulle på fest omkom etter en kollisjon mellom et persontog og en bil like utenfor Egersund ved 19-tida i kveld. Sjokkerte venner strømmet til fra festlokalet som lå rett ved ulykkesstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var fem ungdommer i bilen da ulykken skjedde. Den femte er sendt til Sentralsykehuset i Rogaland med store skader.

Det som skulle bli en hyggelig lørdagskveld i venneflokken, endte i en forferdelig tragedie. De fem ungdommene var på vei til en fest rett ved planovergangen da ulykken skjedde. Venner som allerede var på festen ble klar over at det hadde vært en ulykke, og de dro ned til ulykkesstedet. Sjokkert så de at fire av deres venner var omkommet i ulykken.

Planovergang

- Fire personer er omkommet, og en er hardt skadd, sier politiavdelingsjef Kjell O. Svanes til Dagbladet.

Beboerne på Holand har i lang tid klaget over at planovergangen må sikres.

- Jeg vet at jernbaneverket jobber med å gjøre endringer på planovergangen, sier Svanes.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 18.55. Politistasjonen er bare fem minutter unna ulykkesstedet, så politiet var raskt på stedet.

Toget var et regionstog på vei fra Stavanger til Kristiansand. Det traff bilen på en planovergang på Holand, en kilometer øst for Egersund. Overgangen har ikke bom, men varsler med lys og lyd når det kommer tog.

Flere ulykker tidligere

Ifølge NTB satt ingen av de drepte eller den skadde satt fast i bilvraket, så de ble meget raskt tatt hånd om av hjelpepersonalet. Det viste seg imidlertid at det ikke var noe å gjøre for å redde fire av de fem i bilen.

Hovedredningssentralen på Sola ble varslet kort tid etter ulykken, for eventuelt å kunne stille opp med luftambulanse. Men etter en vurdering av avstanden og været ble det heller sendt vanlig ambulanse.

De pårørende blir i kveld tatt hånd om i rådhuset i Egersund.

Mange ulykker

Det skal har vært minst tre dødsulykker på planovergangen tidligere. I oktober i fjor ble en mann påkjørt av toget ved den samme overgangen. Stedet er regnet som meget farlig, og lokalbefolkningen har krevd planovergangen fjernet.

Ulykken på planovergangen utenfor Egersund er en av de verste i sitt slag her i landet, melder NTB.

Fra 1982-1998 var det 256 ulykker på planoverganger, og 58 mennesker døde.

I september 1998 mistet fem ungdommer livet i en kollisjon mellom et tog og en personbil på en planovergang på Gol i Hallingdal.

Også det siste året har det vært flere slike ulykker. Den siste skjedde tirsdag, da en kvinnelig bilist døde etter å ha blitt påkjørt av tog i Vestfold.