Drept professor skjult under trepall i nazibunker

Kreta rystet - ingen pågrepet tre døgn etter likfunn.

BUNKER: Den amerikanske professoren Suzanne Eaton ble meldt savnet på Kreta. Nå er hun funnet . Video: AP / CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Tre døgn etter at den amerikanske professoren Suzanne Eaton (59) ble funnet drept i en nedgrodd og skjult nazibunker fra annen verdenskrig på Kreta, er det ti dager gamle drapet fortsatt en gåte.

Kreta har status som en av de tryggeste ferieøyene i Hellas.

Politisjefen på øya sier til greske og amerikanske medier at det ikke har skjedd noe som ligner på denne forsvinningen - og seinere drapet - de fire årene han har jobbet der.

Suzanne Eaton og forskerkolleger bodde på hotell i det gamle havneområdet i byen Khania. Der har sommerturistene overtatt bybildet, men professoren i molekylær biologi var der på en forskningskonferanse da noe fatalt skjedde mandag 1. juli.

Løpetur

Suzanne Eaton ble sist sett ved hotellet på ettermiddagen mandag 1. juli. Hun skulle møte forskerkolleger tidlig på kvelden etter sin vanlige løpetur.

Hun dukket ikke opp til avtalen samme kveld. Kolleger slo alarm da hun heller ikke kom på forskerkonferansen dagen etter.

På hotellrommet var personlige eiendeler og verdisaker intakt. Bare joggeskoene og Suzanne Eaton selv var borte.

MYSTERIUM: Suzanne Eaton jogget ut fra hotellet i Khania på Kreta forrige mandag. Sju dager seinere ble hun funnet død i en grotte, brukt som nazibunker under siste verdenskrig. Foto: NTB Scanpix.
MYSTERIUM: Suzanne Eaton jogget ut fra hotellet i Khania på Kreta forrige mandag. Sju dager seinere ble hun funnet død i en grotte, brukt som nazibunker under siste verdenskrig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Politiet registrerte først forsvinningen som «merkelig». Kanskje hadde hun kollapset i det ulendte terrenget på løpetur i kvelende varm.

Historiske grotter

Så sist mandag, sju dager etter forsvinningen, fant to lokale innbyggere en død person inne i en av de mange historiske grottene som pirrer oppdagere på tur i terrenget rundt Khania.

Grotten der den døde personen ble funnet, ligger om lag 10 kilometer fra hotellene i havnestrøket. Selve området bærer preg av spredt bebyggelse og nedgrodde, smale veier, men det er alltid turister og turgåere der.

Nazibunker

Mange er ute for å finne de historiske grottene, og særlig de som ble brukt som nazibunkere under annen verdenskrig.

Det var innenfor en slik, skjult inngang den døde personen ble funnet. Tirsdag opplyste politiet at den døde var savnede Suzanne Eaton. Hun hadde ingen ytre skader, og dødsårsaken var trolig kvelning.

Onsdag bekreftet politiet at dødsårsaken var kvelning, og at kvinnen var slept inn i grotten.

Og torsdag kom ytterligere et par detaljer. Hun ble funnet i en grop 60 meter inne i den gamle nazibunkeren. Der lå hun på magen, skjult under en stor trepall.

Men fortsatt har ikke politiet kommet med noen opplysninger om spor etter en drapsmann.

Suzanne Eaton jobbet i Tyskland, både ved Max Planck-instituttet og det tekniske universitetet i Dresden.

Piano og tae kwon do

Hjemme i Oakland i California hadde hun og familien et navn i flere kretser utenom forskning, der også mannen er involvert.

I andre kretser var Suzanne Aeton like kjent som pianist og med sort belte i kampsporten tae kwon do.

Familie og venner samlet i løpet av et par døgn inn en halv millioner kroner til leteaksjonen.

Nå venter de på flere detaljer om hva som skjedde.