BRUTALT DREPT: Den 69-årige rasistlederen ble funnet slått til døde med jernrør og macheter. Det spekuleres i om han forsøkte å påtvinge seg sex med de drapssiktede. Foto: AFP/Scanpix
BRUTALT DREPT: Den 69-årige rasistlederen ble funnet slått til døde med jernrør og macheter. Det spekuleres i om han forsøkte å påtvinge seg sex med de drapssiktede. Foto: AFP/ScanpixVis mer

- Drept rasistleder funnet i seng, med buksa på knærne

Svart gårdsarbeider hevder apartheid-forkjemper skulle skjenke ham siderfull og voldta ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En av de to siktede etter drapet på den sør-afrikanske pro-apartheidaktivisten og AWB-lederen Eugene Terre'Blanche, en 28 år gammel mann som var ansatt på rasistlederens gård, sier til sør-afrikanske Sunday Times at drapet ble framprovosert av at Terre'Blanche prøvde å påtvinge seg sex.

Den andre siktede er en 15 år gammel gutt, som også jobbet på gården - der drapsofferet ble funnet i ei seng.

- Min klient sier det foregikk sodomi, og at dette utløste drapet, sier Puna Moroko, advokaten til 28-åringen.

SkjenketMoroko bruker den engelske termen 'sodomy', som kan forklares med anal- eller oralsex.

Sex mellom to av samme kjønn er ellers fullt lovlig i Sør-Afrika. Landet er det i særklasse mest liberale i Afrika på området, og har tillatt ekteskap mellom to av samme kjønn siden 2006.

Ifølge advokaten prøvde Terre'Blanche å skjenke de to fulle, før han forsøkte å forgripe seg seksuelt på «en eller begge de to siktede».

Ifølge rettsdokumenter i saken hadde de to siktede oppsøkt Terre'Blanche i hans hjem, og ønsket oppgjør for lønn de hadde utestående.

FUNNET I SENG: Den drepte rasistlederen ble funnet i ei seng med buksa på knærne. Foto: AFP/Scanpix
FUNNET I SENG: Den drepte rasistlederen ble funnet i ei seng med buksa på knærne. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

AlkofråtsetRasistlederen var ikke hjemme, men kona hans hadde ringt ham og bedt ham komme. Deretter kjørte offeret og de to siktede til ei brennevinssjappe, der Terre'Blanche ifølge advokaten kjøpte store mengder alkohol.

- Terre'Blanche kjøpte 18 bokser Savanna-sider til min klient, og 13 til den medsiktede, som fortsatt er mindreårig. Han kjøpte også en flaske Smirnoff vodka til seg selv, sier advokat Moroko.

Politiet går i Mail & Guardian ut og svarer at den drapssiktede 21-åringen farer med løgn.

- Det er ikke korrekt, sier kaptein Adele Myburgh i politiet i Nordvest-provinsen.

Buksa på knærne- Jeg kan legge hodet mitt i en giljotin, så kan du bare kjøre på hvis det viser seg at jeg lyver, legger politikapteinen til.

Giljotin-utsagnet står imidlertid ikke helt beint i forhold til hva Myburgh sa til The Times på fredag. Da holdt kapteinen muligheten for et sex-relatert motiv åpen.

- Retten vil avgjøre hvorfor herr Terre'Blanche var drept, og også hvorfor han ble funnet med buksene nede, sa Myburgh til den sør-afrikanske storavisa.

Det gikk tidligere i uka rykter om at et brukt kondom var funnet på åstedet. Det slår Myburgh nå fast at ikke er tilfelle.

MINNET LEDEREN: En ung AWB-tilhenger på en minnemarkering til ære for Terre'Blanche. Foto:  REUTERS/Siphiwe Sibeko
MINNET LEDEREN: En ung AWB-tilhenger på en minnemarkering til ære for Terre'Blanche. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer

HalvnakenDe to siktede er i tillegg til drapssiktelsen også siktet for innbrudd, ran og å ha etterlatt offeret i en upassende stilling - altså halvnaken, med buksa på knærne.

Ifølge den sørafrikanske nettavisa News 24 ble 69-åringen slått til døde med jernrør og macheter.

AWB lovte først hevn etter drapet, men har senere moderert seg og lovet at drapet ikke vil utløse voldelige aksjoner.

Terreblanche markerte seg i flere tiår som en av de mest fanatisk forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika, og han bygde opp en halvmilitær bevegelse av bevæpnede medlemmer. AWB forsøkte å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre en rekke bombeattentater som kostet 21 mennesker livet.

Alt på 1960-tallet markerte den daværende politimannen seg som en varm forsvarer for apartheid, og han gikk hardt ut mot statsminister B. J. Vorster og omtalte ham som liberal.

Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler og regnes av historikere som apartheidsystemets far.

SORG: Omkring 1000 mennesker møtte fram i Terre'Blanches begravelse. AWB ønsket en separat stat for hvite sør-afrikanere, og foraktet president Jacob Zumas styre. Foto: AFP/Alexander Joe
SORG: Omkring 1000 mennesker møtte fram i Terre'Blanches begravelse. AWB ønsket en separat stat for hvite sør-afrikanere, og foraktet president Jacob Zumas styre. Foto: AFP/Alexander Joe Vis mer