Drept sørkoreansk gissel funnet

Presset for å redde de overlevende øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset økte for å redde livet til de sørkoreanske gislene etter at Taliban mandag kunngjorde at enda et av gislene var likvidert.

En talsmann for Taliban sa at de hadde drept det andre gisselet fordi afghanske myndigheter ikke innfridde kravene deres, og han gjorde det klart at flere vil dø om ikke regjeringen løslater Taliban-fanger i afghanske fengsler.

Han sa at det mannlige gisselet ble skutt mandag kveld etter at to tidsfrister var passert. I forrige uke skjøt Taliban den 42 år gamle lederen for gruppa, som besto av 23 kristne misjonærer og hjelpearbeidere, 16 av dem kvinner.

Afghansk politi fant liket av den andre drepte sørkoreaneren i en landsby ti kilometer vest for Ghazni by ved daggry tirsdag.
Videoopptak
Den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera viste mandag et videoopptak av noen av de sørkoreanske gislene. Opptaket ble vist bare noen timer etter at Taliban meldte at de hadde tatt livet av det andre gisselet mandag.

Det ett minutt lange opptaket uten lyd viser minst sju koreanske kvinner med skaut. Fire av dem sitter på bakken, og de andre to står ved siden av menn i afghanske klær. Kvinnene så ut som de var uskadd, men svake, etter snart to uker i fangenskap.

En talsmann for Al Jazeera sa at de hadde fått opptaket fra en kilde utenfor Afghanistan.


Vil ikke løslate fanger
Talibans talsmann Qari Yousuf Ahmadi sa at Taliban-lederne bestemte seg for å drepe det andre gisselet, Sung Sin, fordi regjeringen ikke viste tegn til å ville løslate Taliban-fangene.

- Regjeringene i Kabul og Korea lyver og jukser. De innfridde ikke kravet om å løslate fanger, sa Ahmadi.

Afghanistans regjering sier at dette er krav som ikke er gjenstand for diskusjon.

Ahmadi sa at liket er dumpet i Qarabagh-området, der det første liket ble funnet onsdag, og politi er sendt ut for å lete etter liket.


Ingen ny frist
Gruppa som står bak bortføringen, har ikke satt noen ny frist for å løse konflikten, men Ahmadi gjorde det klart at de vil fortsette å drepe gisler om ikke regjeringen bryr seg om kravet deres.

De 23 sørkoreanerne ble bortført mens de reiste i en buss i Qarabagh i Ghazni-provinsen, etter at de hadde deltatt i hjelpearbeid i Kandahar.

Regjeringens forhandlere innrømmet tidligere mandag at forhandlingene for å få gruppa løslatt, ikke har ført til resultater.

Taliban avviste blant annet en appell om å sette fri de 16 kvinnene i gruppa. Regjeringen framholdt at det er imot islam å ta kvinner som gisler.

President Hamid Karzai har kategorisk avvist å løslate fanger i bytte mot de koreanske gislene. Regjeringen er blitt hardt kritisert for å ha løslatt fem fanger i bytte mot en italiensk journalist i mars, fordi en slik løslatelse ville øke risikoen for at flere utlendinger ble bortført.

(NTB)

FORTVILER: En av gislenes mor fortviler etter å ha sett nyheter om sønnen på TV.