Drept ved en «feiltakelse»

En palestinsk kvinne med sine to døtre var på biltur for å besøke slektninger da ble de stoppet av en israelsk patrulje. I løpet av rutinesjekken ble skudd avfyrt, og en av døtrene ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amna Salim Zaidan er 70 år gammel og har oppdratt 12 barn i løpet av sitt liv. Den eldste datteren, Samia (47), hjalp henne med alt arbeidet. For tre uker siden ble hun skutt og drept.

En fredag morgen dro Amna med sine to døtre, Samia og Rukaya, fra byen Yama for å besøke slektninger i Dir al-Ghusun på den andre siden av grensen. Da de traff en israelsk patrulje på veien sakket de farten. De fikk signal om å passere tanksene, mens de ble siktet på med geværer. Da de passerte mellom tanksene lød plutselig to eller tre skudd. Samia skrek at hun var truffet.

Ble nektet legehjelp

Tanksen som skuddene hadde kommet fra, kjørte i motsatt retning. Den fortvilte Amna så ingen tegn til blod på sin datter, som hylte og gråt. De stoppet ved en butikk og spurte etter hjelp. Folk som samlet seg rundt bilen fikk tak i en palestinsk drosje, og sendte dem av gårde til et sykehus i Israel. Da de ble stoppet ved en veisperring like etter, ville ikke soldatene la den palestinske drosjen passere. De tok den skadde Samia ut av bilen og la henne på bakken. Da kunne man tydelig se at ryggen hennes var farget av blod, og at setet i drosjen også hadde store flekker. Da mistet Samia bevisstheten.

Soldatene hevdet at det var palestinere som måtte ha skutt mot bilen de satt i. En av soldatene brukte munn-til-munn-metoden på henne, mens en ambulanse ble tilkalt. Men da ambulansen endelig kom til stedet, var Samia død. Dette skriver den israelske avisa

Ha'aretz

.

Ifølge søsteren Rukaya ble den tydelig skadde Samia liggende i solsteiken ved veisperringen i flere timer før ambulansen kom.

Israelsk politi avhørte familien, og Samias lik ble sendt til obduksjon i Israel. Senere på kvelden kom en uttalelse om at Samia Zaidan hadde blitt drept ved en «feiltakelse».

Familien mottok kondolanser fra både den israelske president og forsvarsminister, og Yasser Arafat skrev et personlig brev til dem, der han kalte Samia en shaheeda - martyr.

«Mistenkelig bil»

Etter en kort undersøkelse erklærte en talsmann at det ikke ble funnet grunnlag for en etterforskning av hendelsen. Soldatene hadde fattet mistanke mot familien Zaidans bil fordi den angivelig passerte patruljen to ganger. I tillegg var de på utkikk etter en bomberigget personbil. Troppskommandanten skjøt varselsskudd i bakken foran bilen, og splinter fra kulene gikk gjennom bilen og drepte Saima Zaidan.

Familien Zaidan er ikke enig i rapportens fremstilling av hendelsene.