Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept ved en feiltakelse?

Amerikanske soldater hevder at de ble skutt på fra Palestine Hotel, der pressefolkene bor. De kan ha trodd at et kamera var et gevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se nøye på dette bildet: Merkene på veggen viser hvor den amerikanske stridsvognen traff Palestine Hotel i formiddag. På balkongen ved siden av står et kamera montert på stativ.

Hva siktet amerikanerne på?

To drept

Fire Reuters-journalister og en spansk tv-reporter ble skadet i angrepet. Noen timer etter angrepet døde kameramannen Taras Protsyuk (35) av skadene. Kameraet på balkongen skal ha tilhørt Protsyuk, som sto på balkongen for å filme de fremrykkende styrkene.

I ettermiddag kom beskjeden om at spanske Jose Couso (37) fra kanalen Telecinco også var så hardt skadet at livet ikke kunne reddes.

Amerikanske soldater hevder at snikskyttere brukte bombekastere og skjøt fra hotellet. Derfor skjøt en tanks tilbake mot rommene der de mente at skuddene kom fra. Rom i 14., 15. og 17. etasje ble truffet. Reuters holdt til i 15. etasje, Telecinco holdt til i etasjen under.

På pressekonferansen hos Sentralkommandoen i Qatar noen timer etter det fatale angrepet, hevdet pressetalsmann at skuddene kom fra lobbyen. Brigader Vincent Brooks sier at irakerne bruker alle slags sivile gjemmesteder i kampen mot de amerikanske styrkene.

I en

pressemelding

hevder Sentralkommandoen at journalistene ble fanget i kryssild da soldatene «besvarte ilden i tråd med retten til selvforsvar». De gjentar at hendelsen skyldes at Saddam bruker sivilbefolkningen som skjold.

Får skarp kritikk

Men ingen journalister har hørt skudd fra hotellet. Sky News' reporter David Chater rapporterte hjem etter angrepet og sa tidlig at han trodde soldatene kunne ha sett et kamera og ha trodd at det var et våpen.

- En fryktelig feiltakelse, sa han.

Ulrich Tilgner fra sveitsisk tv er enig. Han har bodd på hotellet i tre uker.

- Jeg har aldri hørt et eneste skudd herfra eller sett en eneste bevæpnet person gå inn på hotellet, sier han.

Tidligere på morgenen bombet amerikanerne kontoret til den frie arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera. Journalisten Tareq Naim Ayyoub fra Jordan ble drept. Al-Jazeera tror at amerikanerne bombet kontoret deres med vilje. TV-kanalen når store deler av arabisktalende land og har fått skarp kritikk for å ha vist frem amerikanske krigsfanger på tv.

«Ikke fotografer tanks»

Reporter Antonia Rados fra tyske RTL rapporterte live fra Palestine Hotel etter skytingne mot hotellet. Hun fortalte at soldatene advarer journalistene mot å fotografere dem:

- De amerikanske soldatene advarer journalister mot å rette kameralinsene mot tanksene, sa hun.

- Denne hendelsen reiser spørsmål ved dømmekraften til de fremrykkende troppene. De har visst hele tida at dette hotellet er hovedbasen for nesten alle de utenlandske journalistene i Bagdad, sier Reuters-redaktør Geert Linnebank, som nå har mistet en medarbeider.

Nå har amerikanerne lovet å ikke skyte mot Palestine Hotel, selv om de skulle bli beskutt fra hotellet.

Til nå skal ti journalister ha mistet livet mens de har dekket krigen.

(Kilder: CNN, BBC, Sky News, Bild, Abu-Dhabi, Al-Jazeera, Reuters, AP)

DREPT:</B> Bildet viser Reuters kameramann Taras Protsyuk på jobb under demonstrasjoner i Peshawar i Pakistan for halvannet år siden. I dag ble han drept av amerikanske soldater.
BÆRES UT:</B> Sjokkerte kolleger bar Protsyuk ut av Palestine Hotel og brakte ham til sykehus rett etter angrepet. Men livet kunne ikke reddes.
DREPT 2:</B> Den spanske kameramannen Jose Couso (37) levde i noen timer etter at han ble truffet i ansiktet og beinet av skuddene fra tanksen. I ettermiddag døde han.
DREPT 3:</B> Tareq Ayub døde etter at amerikanerne traff kontoret til Al-Jazeera.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media