Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drepte 100 sauer om dagen

Sauebønder i Oppland melder om eksplosjonsartet økning i rovdyrskader, men bestandene av rovdyr holder ikke følge.

 Får skylden for sauedrap:  Ifølge sauebønder i Oppland var jerven svært aktiv i årets beitesesong. 

Foto:Oddmund Lunde/Dagbladet
Får skylden for sauedrap: Ifølge sauebønder i Oppland var jerven svært aktiv i årets beitesesong. Foto:Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): - Med 36 prosent økning i søknader om erstatning for rovdyrtap burde det også være tilsvarende økning i rovdyrbestanden, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne og tidligere generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF, til Finansavisen.

Jerven får skylden Gudbrandsdølen Dagningen har de siste dagene meldt om en voldsom økning i antallet erstatningskrav fra sauebønder i Oppland. Skylden er det jerven som får, skriver Finansavisen.

Husdyreierne som søker erstatning etter den blodige rovdyrsommeren i Oppland, oppgir et samlet tap på 10 103 sauer og lam - 1000 mer enn året før.

100 om dagen Med en gjennomsnittlig beitesesong på 100 dager tilsier tallene at 100 sau og lam er tatt av rovdyr per dag - bare i Oppland.

Ifølge Morten Kjørstad ved overvåkningsprogrammet Rovdata har antallet jerv i Oppland gått fra rundt 20 i fjor til rundt 25. Med andre ord vil det innebære at det er drept fire ganger så mange sauer som det finnes jerv, hver eneste dag i beitesesongen.

- Noe av tapsøkningen skyldes økning i ulv som har streifet gjennom fylket. Vi har ikke andre data som indikerer andre tapsårsaker som indikerer et oppsving, sier senioringeniør Harald Klæbo hos Fylkesmannen i Oppland til Finansavisen.

- De fleste i landbruket er ærlige mennesker, men det er variasjon der også, som i andre samfunnslag. Men jeg kan ikke spekulere videre i det, sier Klæbo.

Flere nyheter Høyre og Frp gleder seg over svensk rovdyrkutt
Nå er det vinn eller forsvinn for norsk pelsdyrnæring
Senterpartiet vil felle rovdyr for å forebygge

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media