Drepte 14-åring på disiplinærleir

Vaktene tvang ammoniakk i gutten. Risikerer 30 års fengsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte personer står tiltalt for drapet på den 14 år gamle Martin Lee Anderson og risikerer 30 års fengsel, skriver AP.

Sju er vakter ved en Boot Camp, en ungdomsleir for unge kriminelle, i Panama City. Den siste er en sykepleier som også var til stede.

Anderson ble 5. januar i år, slått, sparket og mishandlet i 30 minutter av vaktene, før han ble fraktet bevisstløs avsted i ambulanse. Han døde av skadene neste dag. Dødsfallet førte til at den militærlignende leirene ble avskaffet i Florida.

Vaktene sier behandlingen var et resultat av at Anderson ikke ville samarbeide og hadde nektet å delta i øvelsene i leiren.

Dersom de åtte blir funnet skyldig i tiltalen, risikerer de opptil 30 års fengsel.

Advokatene til vaktene Charles Helms junior, Joseph Walsh II og Raymond Hauck, sier hans klienter nekter å ha gjort noe galt.

Anderson var sendt til leiren for å ha brutt vilkårene i en tyverisak.

En første obduksjon viste at Anderson døde etter komplikasjoner som følge av en sjelden blodsykdom. Det førte til opprør og snakk om at man dekket over den virkelige årsaken, så en ny obduksjon ble utført.

PÅ NY: Far Robert Anderson og mor Gina Jones (t.h) ønsket ny obdusksjon av sønnen. Kisten i forgrunnen, med svarte bandanas lagt over. Foto: SCANPIX/AP
PÅ NY: Far Robert Anderson og mor Gina Jones (t.h) ønsket ny obdusksjon av sønnen. Kisten i forgrunnen, med svarte bandanas lagt over. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Den viste at Anderson døde av skadene vaktene påførte han, og at han hadde blitt kvalt, blant annet fordi vaktene hadde holdt for munnen hans.

Dessuten hadde han blitt tvunget til å inhalere ammonikk-gass- noe som førte til spasmer i stemmebåndene hans og blokkering av luftveien.

Vaktene har forklart at de brukte ammoniakk-kapsler fem ganger for å få Anderson til å samarbeide.

- I dag er en god dag for meg, sier Gina Jones, Martin Andersons mor.

- Endelig får jeg rettferdighet for barnet mitt.

Guvernør Jeb Bush endret i mai Floridas lover, og erstattet leirene med programmer som tilbyr blant annet jobbtrening, og som forbyr fysisk avstraffelse.

Drepte 14-åring på disiplinærleir
TYVERI: Martin Lee Anderson var sendt på Boot Campen i Florida etter å ha brutt vilkårene i en tyverisak.
PÅ BÅRE: Anderson fraktes vekk på båre, etter å ha blitt mishandlet av vaktene i en halv time. Hendelesn ble filmet.
KOLLAPSET Tilslutt klarte ikke 14-åringen mer, og besvimter etter slag og spark. Han døde tilslutt av mishandlingen.