Drepte 17 som hevn

Politiet i Erfurt tror 19-åringen planla å drepe som hevn for at han ble kastet ut av skolen. Elever beskriver redselsscener da den svartkledde drapsmannen kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 11 i dag gikk 19-åringen inn på Johann Gutenberg gymnas i Erfurt. Med seg hadde han en pistol og et halvautomatisk våpen.

- Alt han hadde på seg var svart, handsker, caps, alt var svart, sier 13 år gamle Juliane Blank. Hun satt i klasserommet da 19-åringen kom inn, og la først ikke merke til ham. Ikke før han begynte å skyte.

- Vi løp ut i gangene. Vi ville bare komme unna, sier Juliane, melder nyhetsbyrået AP.

Vaktmesteren på skolen hørte skytingen og ringte til politiet. En patrulje kjørte til skolen, og en politimann ble drept umiddelbart da han kom fram.

I et vindu i et av klasserommene hadde elever skrevet hjelp på en plakat.

Stormet skolen

Politiet meldte først om at tre var drept i skytingen, og de trodde det var to gjerningsmenn. Nå føler de seg sirke på at 19-åringen var alene om ugjerningen.

Den grufulle sannheten kom fram da store politistyrker stormen skolen og evakuerte 180 elever. De de gjennomsøkte skolen fant døde i gangene, i klasserommene og på toalettene. 18 mennesker lå døde igjen. En av dem var 19-åringen selv.

Før han tok sitt eget liv hadde han tatt livet av to skolejenter, 13 lærere, en sekretær og en politimann.

- Det var et forferdelig syn da vi gjennomsøkte skolen, sier talsmann for politiet, Manfred Etzel.

Den 19 år gamle gjerningsmannen var fra Erfurt og ble for noen uker siden kastet ut av den anerkjente skolen. Årsaken til at han ble kastet ut er foreløpig ikke kjent.

Fant læreren død

13 år gamle Melanie Steinbrueck fortalte gråtende om hva hun hadde opplevd inne i skolen.

- Jeg hørte skyting og trodde det var en spøk. Men så fikk jeg se en lærer liggende død i gangen foran rom 209, og en mann kledd is vart med våpen, sier Melanie.

Det er totalt 700 elever fra 10 til 19 år, og 53 lærere ved skolen, og mange foreldre kom til skolen mens dramaet pågikk. Det gikk ganske lang tid før politiet var sikre på at det ikke var to gjerningsmenn, og de måtte gjennomsøke hele skolen før det ble klart at 19-åringen hadde gjennomført ugjerningen alene.

Dødstallene ved skolen overstiger dødstallene etter massakren ved Columbine High Scholl i USA den 20. april for tre år siden. To elever tok da livet av 13 personer før de tok sine egne liv.

Det har vært flere skyteepisoder på skoler de siste årene, men ingen har krevd så mange liv som den i Tyskland i dag.

Sjokkert forbundskansler

Forbundskansler Gerhard Scröder er sjokkert etter skytingen ved skolen, og kaller det en forferdelig forbrytelse.

- Alle forklaringer som vi kan gi nå ville ikke dekke det som har skjedd, sier Schröder.

Byen Erfart ligger i tidligere Øst-Tyskland og har 200 000 innbyggere.

Sjetteklassingen Martin Streng sier til nyhetsbyrået AP, at han var i mattetimen da han hørte skyting fra lenger ned i gangen. Mens han og de andre elevene løp gjennom korridorene i skolebygningen så de en mann med pistol bak seg.

Innenriksminsiter Otto Schily mener drapsmannen var 19-åringens motiv var hat etter å ha blitt kastet ut av skolen.

- Om dette kunne ha vært forhindret er et åpent spørsmål, sier Schily.

Dette var den andre skyteepisoden i Tyskland på kort tid. En 22-åring tok i februar livet av to av sine sjefer og rektoren ved hans tidligere skole etter at han mistet jobben.

<B>I DEKNING: To politioffiserer i dekning bak politibilen under skytedramaet i dag. En politimann ble drept.
<B>TRØSTET HVERANDRE: De to elevene står foran skolen der til sammen 18 mennesker ble drept i dag.
<B>BA OM HJELP: «Hilfe», står det på den hvite lappen. Vettskremte elever har prøvd å få kontakt med verden utenfor. Nå er 18 drept.
<B>ÅSTEDET: Minst tre mennesker er drept på Gutenberg-gymnaset i Erfurt. Mer enn 20 elever gjemmer seg i et klasserom. I sekretariatet holdes flere personer som gisler.
<B>DREPTE 17: Elever beskriver redselsscener da 19-åringen begynte å skyte. Han tok livet av 17 mennesker før han skjøt seg selv.
<B>BÆRER EN SÅRET UT: En såret jente blir båret ut av skolen mens politimenn sikter mot bygningen der 19-åringen oppholdt seg.
<B>BEHANDLER SKADDE: I ly av ambulansen behandles et av ofrene for 19-åringen.