BOMBEKRATERET: Åstedet til et av gårsdagens minst 16 bombeangrep i Bagdad inspiseres av redningsmannskaper. Minst 72 mistet livet, og 219 ble skadd. Foto: AP/Hadi Mizban/Scanpix
BOMBEKRATERET: Åstedet til et av gårsdagens minst 16 bombeangrep i Bagdad inspiseres av redningsmannskaper. Minst 72 mistet livet, og 219 ble skadd. Foto: AP/Hadi Mizban/ScanpixVis mer

Drepte 23 med ambulanse full av bomber

Irak desember 2011: Statsministeren beskylder visepresidenten for drap, innbyggere tyr til våpen og nekter legehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere koordinerte bombeangrep rystet i går Iraks hovedstad Bagdad - og de vestlige regjeringskontorene som har ledet militæraksjoner i landet.

Minst 16 bomber gikk av, og ifølge internasjonale nyhetsbyråer er de oppdaterte tallene på døde og skadde henholdsvis 72 drept og minst 219 skadd - flere av dem kritisk.

- De har angrepet barneskoler, byråer som jobber mot korrupsjon og vanlig arbeidere, sa en talsmann for sikkerhetsstyrkene i  Bagdad, general Qassim Atta til AFP i går.

I slutten av forrige uka trakk de siste 500 amerikanske soldatene seg ut av Irak, og etterlot landet i det som bare kan beskrives som et politisk kaos.

— Vi etterlater et suverent, stabilt og selvstendig Irak med en representativ regjering som ble valgt av folket, var president Barack Obamas måte å si det på. Gårsdagens hendelser støtter ikke presidentens resonnement.

Dødsskvadroner Statsminister Nouri al-Maliki, som er shiamuslim, har anklaget visepresident Tariq al-Hashemi, som er sunnimuslim, for å ha ledet dødsskvadroner, og det er utstedt en arrestordre på al-Hashemi.

Dette baserer seg på påståtte innrømmelser fra al-Hashemis livvakter, men disse betviles sterkt. Det skal finnes lite eller ingen annen dokumentasjon for påstandene. Visepresidenten har flyktet til den selvstyrte landsdelen Kurdistan i nord, hvor ingen av de to har makt. Al-Maliki krever ham utlevert.

Minst 13 av livvaktene til sunni-lederen er arrestert.

- Jeg tror al-Maliki, som har total kontroll i Irak nå, vil slå tilbake, og at angrepene i går vil føre til en økt offensiv mot hans politiske rivaler. Dette vil bare forsterke de sekteriske spenningene, sier analytikeren Hadi Jalo, som selv er basert i Bagdad, til nyhetsbyrået AP.

Skylder på rivaler Al-Maliki har også erklært mistillit til visestatsminister og sunnimuslim Saleh al-Mutlaq, og ifølge Daily Telegraph gikk al-Maliki i går langt i å hevdet at selvmordsbomberne sto i ledtog med sunnimuslimene i Iraks høyeste kretser.

- Timingen og stedene bekrefter at dette var et politisk angrep, sa al-Maliki.

Og vonde scener fra Iraks ofre blir i dag beskrevet i internasjonal presse. LA Times skriver at folk nå føler den samme frykten som Bush, Blair og horder med soldater hevdet de skulle redde dem fra.

UTSKJELT: Irak kan være på vei mot et diktatur. — Noen ny Saddam Hussein får vi nok ikke, for han styrte med utgangspunkt i mindretallet, men det vi i stedet kan se er et diktatur basert på flertallsstyre. Det er en litt annen konstellasjon, men det er ikke noe bedre, sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til NTB. Foto: AP/Cliff Owen/Scanpix
UTSKJELT: Irak kan være på vei mot et diktatur. — Noen ny Saddam Hussein får vi nok ikke, for han styrte med utgangspunkt i mindretallet, men det vi i stedet kan se er et diktatur basert på flertallsstyre. Det er en litt annen konstellasjon, men det er ikke noe bedre, sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til NTB. Foto: AP/Cliff Owen/Scanpix Vis mer

- Vi tvinges til å bære våpen, sier Hassan Hanoon (45) i Bagdad til avisa.

New York Times beskriver en scene der en kvinne hinket mot et sykehus mens beina hennes var røde av blod.

Nektet hjelp En mann prøvde å hjelpe, og ville hjelpe kvinnen inn i en ambulanse. Hun nektet:

- Jeg vil ikke ha hjelp fra regjeringen, slo den skadde kvinnen fast.

Angrepet som rammet henne var gårsdagens mest alvorlige. Minst 23 mennesker ble drept ved et kontor for bekjempelse av korrupsjon.

Mange skal fortsatt ligge gjemt under knuste bygninger. En selvmordsbomber hadde fylt en ambulanse full med eksplosiver, og kom seg dermed lett forbi politiets vaktposter.

Den 46-årige advokaten Abdul Rahman Qassim formulerer irakernes frykt slik:

- Når slike grusomme angrep kan skje bare ei uke etter at amerikanerne har trukket seg ut, tenk da hva som vil skje etter en måned eller et år.