Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drepte 700 barn på naziklinikk

Legene mente at mentalt syke barn levde uverdige liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Historikeren Florian Beierl og journalisten Thomas Staehler la i dag fram det de mener er nye beviser for at flere hundre barn ble drept på en naziklinikk i Wien, Østerrike, under andre verdenskrig.

Falske diagnoser

Bevisene er ifølge AP utskrifter fra et avhør av tidligere overlege Dr. Erwin Jekelius ved klinikken Am Spiegelgrund. I avhøret skal Jekelius ha forklart at mellom seks og ti barn i måneden ble drept. Legene skal ha kommet med falske diagnoser og dødsårsaker overfor barnas foreldre.

Flere enn 700 mentalt og fysisk handikappede barn, som nazistene mente levde verdiløse liv, skal ha blitt drept ved klinikken. Tusener av andre ble utsatt for umenneskelige ekseperimenter.

Jekelius skal ha fortalt at han sympatiserte med Hitler når det gjaldt å utrydde de mentalt syke. Hans personlige og profesjonelle mening skal ha vært at han så disse menneskene som byrder for sine familier og for samfunnet.

- Ekspert på å drepe barn

Avhøret avslører også at en medarbeider ved klinikken, Dr. Heinrich Gross, var ekspert på å drepe barn. Han skal ha brukt gift.

Jekelius døde i et sovjetisk fengsel i 1952 mens han sonet en dom på 25 år for å ha drept 4 000 sivile som ledd i et større Nazi-program som inkluderte Am Spiegelgrund.

ANSVARLIG: En av sjeflegene ved Am Spiegelgrund, Erwin Jekelius, skal ha sympatisert med Hitler i at syke barn var mindre verd. Foto: AP/ Scanpix
ANSVARLIG: En av sjeflegene ved Am Spiegelgrund, Erwin Jekelius, skal ha sympatisert med Hitler i at syke barn var mindre verd. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

Gross lever. Han er den eneste overlevende av de som jobbet ved klinikken.

Han har vært tiltalt tre ganger. To av sakene ble henlagt. Den tredje, hvor Gross var tiltalt for å ha medvirkning til at ni handikappede barn døde, ble avlyst fordi en psykiater mente han var for hardt rammet av demens til å kunne møte i retten. Derfor er det heller ikke stort håpet om at de nye bevisene skal få konsekvenser for den aldrende nazilegen.

Vil ha svar

Uansett kan dokumentene bidra til å belyse nærmere hva som skjedde ved klinikken. Waltraud Haeupl (70) mistet sin den gang fire år gamle søster ved Am Spiegelgrund i 1942. Hun er glad for at nye bevis kommer på bordet, men ønsker å se at Heinrich Gross stilles til ansvar.

- Han var en massermorder. Vi må få fakta på bordet. Tiden er i ferd med å renne ut, sier hun.

I 2002 ble levningene etter 600 av ofrene ved Am Spiegelgrund gravlagt i urner under steinplaketter, seksti år etter at de døde.

- EKSPERT PÅ Å DREPE BARN: Den aldrende legen Heinrich Gross blir anklaget for å ha vært ekspert på å drepe 700 barn med gift under krigen.
GRAVLAGT 60 ÅR ETTER: Den østerrikske presidenten Thomas Klestil var tilstede da 600 av barna som døde ved Am Spiegelgrund-klinikken ble gravlagt i 2002, 60 år etter at de ble torturert og drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!