HUNDREVIS SLAKTET: Ei gruppe landsbyboere på Salomon-øyene har slaktet opp til 900 delfiner i hevn for manglende pengestøtte. Foto: AFP/NTB Scanpix
HUNDREVIS SLAKTET: Ei gruppe landsbyboere på Salomon-øyene har slaktet opp til 900 delfiner i hevn for manglende pengestøtte. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Drepte 900 delfiner av ren hevnlyst

Landsbyboerne sier de ikke fikk pengene de var lovet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ei gruppe landsbyboere på Salomon-øyene, ei øygruppe øst for Papua Ny-Guinea, som har påtatt seg ansvaret for å ha slaktet ned hundrevis av delfiner av typen tumlere, skriver The Epoch Times.

Og motivet skal være ren hevn mot organisasjonen Earth Island Institute som ønsker delfinene fredet. Landsbyboerne hadde en skriftlig avtale med instituttet om ikke å drepe delfiner mot en økonomisk kompensasjon.

Ifølge avisa Solomon Star, hevder landsbyboerne at de bare har fått 540000 av de 1850000 kronene de var lovet av Earth Island Institute for å la delfinene være i fred.

Avtalen med instituttet utløp i april 2012.

900 delfiner Landsbyboerne legger ikke skjul på overfor avisa at «de handlet ut fra et hevnmotiv» da de slaktet delfinene. Lokale medier har anslått at så mange som 900 delfiner kan ha blitt drept i denne hevnaksjonen.

Talsmann Atkin Fakaia sier at landsbyboerne ikke lenger kan vente på pengene fordi livsgrunnlaget deres er truet.

- De gjenopptar delfinjakten for å tjene penger på tennene og kjøttet, sier Fakaia. Han bekrefter at den storstilte slaktingen kommer som et resultat av at Earth Island Instutute ikke har holdt sin del av avtalen, og understreker at landsbyboerne før dette ikke hadde drept en eneste delfin de siste to årene.

Kutter støtte Lederen for Earth Island Institute, Lawrence Makili, sier landsbyforeningen misbrukte 310000 kroner de ga dem. Derfor bestemte de seg for å støtte prosjekter i enkeltfamilier, isteden for å gi ut store engangssummer.

- Den plutselige beslutningen om å drepe delfiner ligger hos én gruppe i Fanalei, sier Makili. Han understreker at delfinslaktingen har satt sinnene i kok på øygruppa, også i landsbyen Fanalei.

Instituttet ser seg mødt til å kutte pengestøtten nå som delfinjakten er gjenopptatt.