- Drepte Anna Lindh

Stockholm tingrett har funnet det bevist at Mijailo Mijailovic tok livet av Sveriges utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm tingrett avgjorde mandag ettermiddag at Mijailo Mijailovic skal gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse. Deretter skal rettsforhandlingene fortsette, før saken tas opp til doms.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen skal fastslå om Mijailovic var så syk i gjerningsøyeblikket, eller er så syk nå, at han ikke kan dømmes til fengsel. Undersøkelsen vil også kartlegge eventuelle formildende omstendigheter ved drapet.

Overlagt?

Finnes slike formildende omstendigheter, kan Mijailovic bli dømt etter en mildere paragraf enn etter overlagt drap, slik påtalemyndigheten har forlangt.

Aktor, statsadvokat Agneta Blidberg, forlangte mandag livsvarig fengsel for 25-åringen.

Mijailovics forsvarer, advokat Peter Althin, ba tingretten frifinne Mijailovic etter tiltalen. Althin sa at det høyst er bevist at Mijailovic hadde til hensikt å skade Anna Lindh, men at det ikke er bevist at han ønsket å drepe utenriksministeren.

Althin forlangte også Mijailovic satt fri, men tingretten bestemte at 25-åringen fortsatt skal holdes i varetekt.

Nye vitner kan komme

Når rettssaken fortsetter om fire-fem uker, vil resultatet av den rettspsykiatriske undersøkelsen bli offentliggjort. Deretter får partene anledning til å føre eventuelt nye vitner.

For eksempel kan det bli aktuelt å føre vitner om hva slags medisiner Mijailovic tok den dagen han drepte Anna Lindh. Dette kan få betydning for straffeutmålingen.

Dersom den rettspsykiatriske undersøkelsen konkluderer med at Mijailovic var så syk i gjerningsøyeblikket at han ikke kan dømmes til fengsel for drapet, vil han bli dømt til lukket psykiatrisk behandling på ubestemt tid. En slik behandling varer inntil lagmannsretten finner at den dømte er blitt frisk igjen.

Quick

Seriemorderen Thomas Quick, som er dømt blant annet for å ha drept flere norske jenter, soner en slik dom på ubestemt tid i en psykiatrisk anstalt på Säter i Sverige.

Men retten kan også komme til at Mijailovic kan dømmes til fengsel, selv om han var syk i gjerningsøyeblikket, forutsatt at han anses frisk nå.

Dette skjedde med Mattias Flink, fenriken som skjøt og drepte sju mennesker i Falun. Svensk høyesterett dømte Flink til fengsel selv om undersøkelsen konkluderte med at han var psykisk forstyrret da han utførte drapene.

(NTB)