DREPTE FOR Å SKJULE SPOR: Politiet i Dresden er overbevist om at Anneli-Marie ble drept fordi bortførerne var redd for at hun kunne gjenkjenne og identifisere dem.  Foto: PRIVAT/POLITIET
DREPTE FOR Å SKJULE SPOR: Politiet i Dresden er overbevist om at Anneli-Marie ble drept fordi bortførerne var redd for at hun kunne gjenkjenne og identifisere dem. Foto: PRIVAT/POLITIETVis mer

- Drepte Anneli for å unngå å bli tatt for kidnapping

Gjeningsmennene ville ha løsepengene elektronisk - men beløpet var altfor høyt for nettbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Politiet i Dresden gikk på en pressekonferanse nå i ettermiddag ut med detaljer fra bortføringen, drapet  og jakten på de skyldige i saken som har rystet Tyskland de siste dagene.

- Torsdag ved sjutida forlot Anneli-Marie og bikkja hjemmet i en landsby utenfor Meissen, for å gå på luftetur. En halv time senere møtte hun de mistenkte gjerningsmennene og ble overfalt. Rett før klokka åtte forsøkte gjerningsmennene å ringe Annelis far fra jentas egen mobil. Han kunne ikke svare, men ringte noen minutter senere tilbake.

En gjerningsmann meddelte at han hadde Anneli i sin vold, og at det ville koste 1,2 millioner kroner i løsepenger å få henne satt på fri fot. I bakgrunnen hørte han datterens desperate rop om hjelp, opplyser politipresident Dieter Kroll på en pressekonferanse i Dresden nå i ettermiddag.

Fant hunden
Faren kastet seg i bilen og kjørte rundt for å se om han kunne finne jenta. På en øde skogsvei to kilometer hjemmefra, fant han datterens sykkel - og i nærheten også familiens hund. 

Da kona hans fikk høre om dette, besluttet paret å kontakte politiet.

Parallelt med at alle telefoner ble avlyttet, startet etterforskere diskret med å gå fra dør til dør i området og høre med lokalbefolkningen om de kunne bistå med tips og observasjoner. Ganske hurtig ble de gjort oppmerksom på en eldre BMW som flere ganger de siste ukene var sett på et gårdsbruk i nærheten.

Løsepenger
En ny opprigning gikk - av tekniske årsaker - direkte til farens mobilsvar. En av gjerningsmennene meddelte at Anneli allerede befant seg i Tsjekkia, og at prisen for å slippe henne løs, var 1,2 millioner euro.

I løpet av natta rykket kriminalpolitiets forhandlingsgruppe inn i familiens hjem. Om morgenen ble det besluttet å sette inn sporhunder - men uten resultat.

Fredag klokka 11.52. ringte kidnapperen for siste gang. 

Løsepengene skulle nå overføres via nettbank — noe som viste seg å være teknisk umulig, fordi beløpet var alt for høyt. Det virket som gjerningsmannen nå ville pønske ut en annen metode — men vedkommende lot aldri mer høre fra seg.

Fant DNA
Kidnapperen avviste konsekvent å la faren få snakke med Anneli-Marie — blant annet slik at han kunne slå fast om hun var i live, fortalte politipresident Kroll under pressekonferansen — som ble sendt direkte på flere tv-stasjoner, deriblant n-tv.

- Lørdag kveld fikk vi vite fra ekspertene at stemmen på telefonen tilhørte en tysker med dialekt fra Schwaben i Sør-Tyskland som forsøkte å lyde som en tsjekker med sterk aksent. Men det endelige gjennombruddet kom søndag formiddag, da vi fikk melding om en positiv DNA-identifisering fra spor på Annelis sykkel. Den mistenkte 39-åringen befant seg i politiets arkiv, fordi han tidligere er dømt for så vel vinning som for en seksualforbrytelse, sier Kroll.

Det ble konstatert at de to mennene flere ganger de siste par dagene hadde ringt til hverandre, og at begges mobiltelefoner i timene etter kidnappingen hadde befunnet seg på gårdsbruket. Politipresidenten understreker at absolutt alt ble gjort for å hindre at Anneli-Maries liv skulle bringes i fare: - Men jo lengre tid som gikk uten at gjerningsmennene ga lyd fra seg, jo større ble risikoen for at de allerede hadde drept jenta. Vi går nå ut fra at hun ble drept fredag kveld, opplyser Kroll.

Mandag morgen fulgte anholdelsen av begge mistenkte i henholdsvis Dresden og Bamberg. 61-åringen ble umiddelbart konfrontert og avhørt. Han sprakk relativt hurtig, og kunne forklare hvor på bondegården et kvinnelik var gravd ned — en informasjon som få timer senere ble bekreftet av funn på stedet.

Ville skjule spor
- Vi går ut fra at det dreier seg om et drap begått for å skjule en annen forbrytelse.  Vi utelukker en seksualforbrytelse. Men ingen av gjerningsmennene var maskert under bortføringen. De løp derfor — i egne øyne — en alt for høy risiko for å bli gjenkjent av offeret, og de bestemte derfor å drepe henne, opplyser statsadvokat Erich Wenzlich.

Den 39 år gamle antatte hovedmannen er tidligere svigersønn av kvinnen som eier gården hvor drapet ble utført. Han skal hå fått utlevet nøklene for å foreta noen nødvendige reparasjoner før stedet skulle selges. Mannen er kokk av yrke. Hans 61 år gamle kompanjong er skraphandler.  Begge skal i flere år ha slitt med økonomiske problemer.

Det ble nå i ettermiddag avsagt fengslingskjennelse over begge.