Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte bestefar i nødverge

TRONDHEIM (Dagbladet): En 20 år gammel jente er i Hålogaland lagmannsrett frifunnet for forsettlig knivdrap på sin 80 år gamle bestefar i Mo i Rana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringens forsvarer, advokat Truls Dramer, sier til Dagbladet at kjennelsen trolig skyldes en kombinasjon av nødvergebetrakninger og et manglende drapsforsett fra klientens side.

20-åringen ble i fjor i herredsretten dømt for drapet. Statsadvokaten anket imidlertid over straffeutmålingen til lagmansretten. Dette medførte at advokat Dramer la inn en såkalt motanke over skyldspørsmålet - med det resultat at kvinnen kl. 20 i går kveld ble blankt frifunnet for bestefar-drapet.

- Riktig

- Jeg er veldig glad på klientens vegne. Etter min mening kommer frifinnelsen ut fra en riktig bevisvurdering av juryen. Det er ikke snakk om en såkalt benådnings-avgjørelse, sjøl om 20-åringen hadde hatt en meget vanskelig oppvekst hjemme hos nettopp besteforeldrene, sier forsvareren.

Det var fredag kveld 7. juni 1996 at kvinnen hadde vært i Mo sentrum og drukket hjemmebrent sammen med kamerater.

På et tidspunkt dro hun hjem i beruset tilstand til bestefaren - for å få låne 300 kroner, som etter alt å dømme skulle gå til mer kjøp av HB.

Bestefaren nektet barnebarnet penger. Det oppsto en krangel, først verbalt, deretter gikk det over i slag, før de begynte å krangle om en kniv.

Resultatet var at bestefaren ble påført et dødelig knivstikk fra 18-åringen. Omstendighetene er uklare. Kvinnen har aldri erkjent straffeskyld, etter det Dagbladet får opplyst.

Omsorgssvikt

Etter at 20-åringen i går ble frifunnet for forsettlig drap, ble det stilt et nytt spørsmål til juryen, om hun var skyldig i forsettlig legemsbeskadigelse med døden til følge. Lagrette-medlemmene svarte også nei på dette spørsmålet.

Rettspsykiater Karl-Ewerth Horneman kom som sakkyndige med meget sterke karakteristikker av de forhold jenta hadde vokst opp under hjemme hos besteforeldrene i Mo.

- Det var omsorgssvikt, konkluderte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!