Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte biltyv med storviltrifle

I dag falt dommen mot den 23-år gamle mannensom drepte biltyven i Froland med rifle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokka 13.00 falt dommen i Aust-Agder tingrett mot den 23-år gamle mannen som skjøt og drepte biltyven som var i ferd med å stjele familiens bil.

Mannen ble i dag idømt en straff på to års fengsel for uaktsomt drap. Det melder Fædrelandsvennen.

Dommen vil bli anket.

- En grovt uaktsom handling og et feilgrep. Tiltalte hadde tid til å områ seg. Med sin skyttererfaring burde han forstått at skuddene han skjøt kunne treffe Halvorsen, heter det i dommen, ifølge NTB.

- Vi mener dommen er feil og vil be om at dommen oppheves. Tingretten har ikke tatt hensyn til tiltaltes psykiske tilstand, sier Steens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, til NTB.

Døde momentant

Det var tidlig morgen søndag 21. desember i 2003 at familien på Froland våknet av at noen startet deres Mitsubishi Pajero som sto parkert ute i tunet.

DØDE MOMENTANT: Politiet på plass rett før jul 2003. Biltyven ble skutt i brystet og døde momentant. Foto: SCANPIX
DØDE MOMENTANT: Politiet på plass rett før jul 2003. Biltyven ble skutt i brystet og døde momentant. Foto: SCANPIX Vis mer

Faren tok med seg et haglgevær og løp ut. Sønnen fulgte etter med ei storviltrifle med kikkertsikte. På 140 meters hold fyrte han av tre skudd mot Ronny Halvorsen (30) som prøvde å flykte i den stjålne bilen.

Ett av skuddene traff ham i overkroppen. Han kjørte bilen videre over to jorder før han segnet om og døde.

Stor avstand

23-åringen ble tiltalt for uaktsomt drap, begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Hans far ble også siktet, men saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

I retten har avstanden mellom partene vært stor. Påtalemyndigheten ba retten fengsle 23-åringen i tre år.

Bistandsadvokat Tor Erling Staff la ned krav om 700.000 kroner i erstatning og oppreisning til de etterlatte etter Ronny Halvorsen.

23-åringens advokat Sigurd Klomsæt ba retten avvise hele spørsmålet om erstatning, og argumenterte i to timer for hvorfor hans klient skal slippe straff.

Selv sa 23-åringen at han handlet i nødverge.

Plaget av kriminelle

Den private sakkyndige, psykologiprofessor Roald Bjørklund, fortalte retten at han mener 23-åringen som skjøt lider av panikkangst.

Både 23-åringen og faren, Asbjørn Steen, har forklart at beboerne i området i lang tid hadde vært plaget av kriminelle og levde i frykt. De mente politiet ikke gjorde nok for å stoppe kriminaliteten.

- At han traff Ronny Halvorsen er sammentreff av en rekke uheldige omstendigheter. Det er ikke et resultat av en beregnende handling. Påtalemyndigheten har hevdet at min klient er en erfaren skytter. Han er ikke en erfaren skytter mot bevegelige mål, sa Klomsæt.

- Jeg er ikke i tvil om at tiltalte er skyldig i uaktsomt drap. Han har en omfattende våpenbakgrunn. Han er jeger, har jegerprøve og har vært skiskytter. Tiltalte hadde særlige gode forutsetninger for å forstå hva han gjorde, sa statsadvokat Erik Erland Holmen i sin prosedyre.

Statsadvokaten sa i sin innledning da rettssaken startet at tiltalte var grovt uaktsom da han skjøt og at handlingen grenser mot forsettelig drap, som er en av de alvorligste drapstiltalene i norsk strafferett.

Siktet på bilen

Den tekniske etterforskningen har støttet 23-åringens forklaringer for politiet. Kikkertsiktet på riflen som ble brukt var feil innstilt og ammunisjonen hadde avvik i forhold til siktemålet.

Også lensmann Odd Skeivoll støttet tiltate i rettssalen. Han sa at han følte med innbyggerne i området og understreket at de følte de ikke ble hørt om problemene.

Tiltalte forklarte i retten at han siktet på hjulene på bilen. Han sa han trodde faren hans var i ferd med å bli påkjørt.

Beklaget til familien

Den 23 år gamle mannen har i retten henvendt seg til offerets mor og ekskjæreste og beklaget det som har skjedd.

- Jeg føler med dem og har fryktelig vondt av dem. Dette skulle aldri ha skjedd, sa han da han fikk spørsmål fra Tor Erling Staff.

<B>RETTEN PÅ BEFARING:</B> På Reierstøl i Froland ble blant annet skytter Harald Stenvaag innkalt av forsvaret for å forklare retten om skytterteknikk og hvorfor et skudd ikke treffer der man sikter.
<B>SIKTET FOR UAKTSOMT DRAP:</B> Begått under særdeles skjerpende omstendigheter.