Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte datteren (2) og seg selv

KRISTIANSAND/KVINESDAL (Dagbladet): Politiet ble advart flere ganger av moren og hennes familie før den 32 år gamle mannen skjøt og drepte sin to år gamle datter. Deretter tok han sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er fortvilet at politiet og barnevernet reagerte så seint, sier moren til Dagbladet - gjennom sin advokat.

Fungerende politimester Bjørgulv Rygnestad «frikjente» sitt eget politidistrikt etter den tragiske hendelsen ved Kvinesdal onsdag 5. juli. Rygnestad mener at politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO, ikke skal kobles inn, skriver Fædrelandsvennen.

- Jeg er forberedt på at det kan bli reist en del spørsmål i forbindelse med denne saken. Jeg vurderte saken grundig, men jeg finner ingen kritikkverdige forhold ved det lokale lensmannskontoret. Denne saken er utenfor SEFOs domene, sier Rygnestad til Dagbladet.

Han var fungerende politimester i Vest-Agder politidistrikt da drapene ble begått.

Kom for seint

Datteren var på besøk hos faren da tragedien skjedde i begynnelsen av juli. Allerede 9. juni i år ble 32-åringen anmeldt av moren for telefonsjikane og trusler. Men politiet rakk aldri å avhøre mannen.

I dagene før drapene ble politiet kontaktet av moren og familien, fordi de var bekymret for datterens sikkerhet. Politiet sendte saken videre til barnevernet.

Bare noen få timer før drapene ringte moren igjen til politiet. Igjen ble barnevernet i Kvinesdal kontaktet. Representanter fra barnevernet og politiet oppsøkte boligen, men da var det allerede for seint. De fant toåringen skutt og drept. 32-åringen hadde deretter tatt sitt eget liv.

- Jeg synes det er fortvilet at politiet og barnevernet reagerte så seint. At de ikke reagerte på de første henvendelsene, sier moren gjennom sin advokat Morten Rynning.

Tvangsinnlagt

Fædrelandsvennen skriver at politiet også hjalp til med å tvangsinnlegge 32-åringen på psykiatrisk avdeling ved Vest-Agder sentralsykehus i mars. Her var han innlagt i en kort periode. Dagbladet får bekreftet at politiet også beslagla mannens jaktvåpen og våpenlisens.

- Dere visste at mannen var psykisk ustabil, og familien fryktet det verste. Han ble også anmeldt allerede 9. juni for telefonsjikane og trusler. Reagerte dere for seint?

- Slik situasjonen var da, kunne vi ikke gjort noe annet. Det er visse tilfeller der psykiatri er inne i bildet, som er omtrent umulige å forebygge. Vi rakk ikke å avhøre mannen om de anmeldte forholdene. Vi registrerer et titall, kanskje hundretalls, trusler i løpet av et år. De lokale lensmannskontorene reagerte umiddelbart i denne saken, men det er veldig sjelden at det skjer noe tragisk, svarer Bjørgulv Rygnestad.

Moren har kontaktet advokat Morten Rynning.

Advokaten ber nå om innsyn i alle dokumentene for å finne ut om det er noe kritikkverdig i politiets eller barnevernets behandling av saken.

Fylkesmannen i Agder skal nå vurdere saken for å se om den er korrekt behandlet av barnevernet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media