Drepte David fyllekjøreren som meide ned sønnene?

Ekspertene tror juryen vil frikjenne familiefaren fra Texas fordi de ville gjort det samme.

FAMILIELYKKE: Bildet ble tatt før tragedien rammet familien Barajas fra Texas. I desember 2012 ble guttene Caleb (11) og David Jr. (12) meid ned av en fyllekjører, og drept foran øynene til faren David. Like etter skjøt og drepte noen fyllekjøreren. Faren står nå tiltalt. Moren Cindy og datteren Jenessah var hjemme i familiens hus, drøye 50 meter unna, da ulykken skjedde. Foto: AP/Courtesy Barajas Family/NTB Scanpix
FAMILIELYKKE: Bildet ble tatt før tragedien rammet familien Barajas fra Texas. I desember 2012 ble guttene Caleb (11) og David Jr. (12) meid ned av en fyllekjører, og drept foran øynene til faren David. Like etter skjøt og drepte noen fyllekjøreren. Faren står nå tiltalt. Moren Cindy og datteren Jenessah var hjemme i familiens hus, drøye 50 meter unna, da ulykken skjedde. Foto: AP/Courtesy Barajas Family/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): David Barajas og sønnene David Jr. (12) og Caleb (11) hadde fått motorstopp. De dyttet familiens bil ned en mørk og smal vei drøye 50 meter fra huset, da en fyllekjører mistet kontrollen over bilen sin, og meide ned de to guttene.

Den ene gutten, David Jr, blir umiddelbart drept av sammenstøtet. Caleb lå igjen hardt skadet, og døde senere på sykehuset.

Minutter etter ulykken ser vitner at familiefaren David Barajas går mot fyllekjørerens bil. Et annet vitne ser en mann med pistol åpne ild og skyte sjåføren. Dette vitnet kan ikke si om det var Barajas eller en annen mann han så. Men sjåføren, 20 år gamle Jose Banda, dør momentant av et skudd mot hodet.

Fant ammunisjon Ulykken og det påfølgende drapet skjedde nær byen Alvin, sørøst i Texas, i desember 2012. I går startet rettssaken, der den 32 år gamle David Barajas står tiltalt for å ha drept fyllekjøreren i raseri etter å vært vitne til sine egne sønners død.

Slik saken står er det ingenting som tilsier at noen andre var nær åstedet da det fatale skuddet falt. Faren er den opplagte mistenkte, og aktoratet fant ammunisjon av samme type som drepte Jose Banda i farens hus, drøye 50 meter fra ulykkesstedet. De mener motivet er soleklart: sønnenes voldsomme død.

Likevel mener ekspertene at det vil bli svært vanskelig å få familiefaren dømt. Våpenet er aldri blitt funnet. Ingen vitner sto nær nok til å identifisere nettopp David som mannen som skjøt. Men framfor alt uttrykker svært mange sympati med 32-åringen. Flere sier at de ville tatt loven i egne hender hvis de hadde opplevd det samme.

Og i denne rettssaken er det juryen som dømmer. Eller frikjenner, som de har gjort i lignende saker i Texas.

- Det er ikke den riktige måten å gjøre det på, men juryer dømmer ofte basert på moralsk ansvar, og ikke juridisk ansvar, sier den Houston-baserte forsvarsadvokaten Joel Androphy til nyhetsbyrået AP. Han er ikke tilknyttet saken, og uttaler seg som ekspert.

- En sørgende far Sympati og moral er også forsvarets argumenter i rettssaken.

- Barajas er en god mann, en sørgende far og ingen morder, sier forsvareren Sam Cammack.

Verken Barajas eller forsvareren kan forklare hvem andre på åstedet som skjøt fyllekjøreren i hodet bare minutter etter ulykken.

- Herr Banda mistet på en eller annen måte livet der ute på åstedet den natta. Det var ikke bra. Men å antyde at Barajas har noe med det å gjøre er å strekke fantasien for langt, sier forsvareren til AP.

I en lignende sak i Texas fra 2012, der en far slo en overgriper ihjel etter å ha knepet ham på fersken bak en låve med sin fem år gamle datter, bestemte juryen at faren ikke kunne tiltales.

Denne saken trekkes nå frem som et eksempel på hvor vanskelig det kan bli å få en jury til å dømme faren til de to drepte guttene. Spesielt ettersom man ikke har funnet drapsvåpenet, og fordi man ikke har klart å påvise kruttslam på Barajas da han ble undersøkt etter hendelsen.

- Det han har gjort er ikke rett. Og de som sier de ville gjort det samme, vet ikke hva de snakker om, sier den drepte 20-åringens samboer, Felicia Leija (22) til AP.

Deres to år gamle datter Alisa var bare noen måneder gammel da ulykken skjedde. Nå må hun vokse opp uten sin far.

SKUTT: Rettsmedisinere har påvist at 20 år gamle Jose Banda hadde promille da han kjørte ned og drepte de to guttene. Bare minutter senere ble han selv drept av et pistolskudd mot hodet. Bildet er et av de siste samboeren fikk tatt av ham, sammen med den nyfødte datteren Alisa.  Foto: AP Photo/Felicia Leija/NTB Scanpix
SKUTT: Rettsmedisinere har påvist at 20 år gamle Jose Banda hadde promille da han kjørte ned og drepte de to guttene. Bare minutter senere ble han selv drept av et pistolskudd mot hodet. Bildet er et av de siste samboeren fikk tatt av ham, sammen med den nyfødte datteren Alisa. Foto: AP Photo/Felicia Leija/NTB Scanpix Vis mer