Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte denne piloten Kadhafis sønn?

Piloten Mohammed Mokhtar Osman hylles som martyr etter meldinger om at han utførte kamikazebombing mot presidentpalasset i Tripoli.

HYLLES SOM HELT: Piloten Mohammed Mokhtar Osman hylles som en helt etter at han angivelig skal ha utført kamikazebombing av presidentpalasset i Tripoli.
HYLLES SOM HELT: Piloten Mohammed Mokhtar Osman hylles som en helt etter at han angivelig skal ha utført kamikazebombing av presidentpalasset i Tripoli. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Etter at meldingene om selvmordsbombingen mot oberst Muammar Kadhafis presidentpalass Bab al-Aziziya i Tripoli for en tid tilbake, har piloten som angivelig skal ha ført flyet, Muhammad Mukhtar Osman, blitt hyllet som en martyr på nettsteder og forum som støtter opprørerne.

Ifølge nyhetsmeldinger fra den arabiske TV-kanalen Al Arabiya og nettavisen Arabian Business skal oberstens yngste sønn, Khamis Kadhafi (27) ha blitt såret da piloten krasjet i en bygning i Bab al-Aziziyah, der den libyske lederen og noen av hans slektninger holder til. Khamis skal senere ha dødd av skadene han ble påført av skadene, bekrefter kilder til  Al Arabiya.

- Osman er en helt Nyheten om at Khamis ble drept i luftangrepet har senere blitt omtalt av nyhetsbyrået AP, ABC News og Al Jazeera, men meldingene omtales som foreløpig ubekreftet, fordi ingen medier har hatt mulighet til å bekrefte saken selvstendig på grunn av dårlig tilgang og propaganda fra det libyske regimet. Myndighetene i Libya har avvist at Khamis har blitt drept.

Kort tid etter ble navnet og bildet av Muhammad Mukhtar Osman lagt ut på flere nettsider, blant annet feb12.info, der det står at hans «modighet alltid vil bli husket. Osman er en helt.»

Selve angrepet på Bab al-Aziziya har tidligere ikke blitt meldt om av andre enn Al Manara og den algeriske avisa Shuruk. USAs utenriksminister Hillary Clinton opplyste på en pressekonferanse at hun hadde hørt om dødsfallet fra mange ulike kilder, men at heller ikke amerikanske myndigheter har bevis som gjør at hun kan bekrefte det.

Ledet fryktet brigade Khamis Kadhafi ledet den brutale Khamis-brigaden, den 32. brigade, som i lekkede ambassadedokumenter omtales som den best trente og utstyrte styrken i det libyske militæret. Brigaden skal ha stått for mange angrep mot opprørerne.

Brigaden består av så mange som 10 000 spesialsoldater, og er ifølge Pentagon «regimets primære beskyttelseselement».

Den amerikanske kommandøren og admiralen Samuel Locklear, som blant annet styrer de seks norske F16-flyene som er stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta, har tidligere sagt at de følger nøye med på brigadens bevegelser fordi de anser den som en av Kadhafis viktigste styrker.

LEDET FRYKTET BRIGADE: De libyske elitestyrkene, Khamis-brigaden, ble ledet av oberst Muammar Kadhafis yngste sønn, Khamis Kadhafi. Her kontrollerer elitesoldatene kjøretøy på en vei i Harshan, 10 km øst for Zqwiya. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
LEDET FRYKTET BRIGADE: De libyske elitestyrkene, Khamis-brigaden, ble ledet av oberst Muammar Kadhafis yngste sønn, Khamis Kadhafi. Her kontrollerer elitesoldatene kjøretøy på en vei i Harshan, 10 km øst for Zqwiya. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer

- Vi utfører en rekke operasjoner rundt om i hele Libya. Den 32. brigade er absolutt noe vi tar med i beregningen rundt hvordan vi utfører våre oppdrag. Vi vil fortsette å følge deres bevegelser, sa Locklear fra kommandoskipet USS Mount Whitney, ifølge Bloomberg.

Besøkte amerikanske militæranlegg Bare uker før han startet å angripe sin egen befolkning, var Khamis Kadhafi på rundreise i USA støttet av det amerikanske utenriksdepartementet. Amerikanerne har ansett Khamis som en mann som kunne stå for reformer i Libya, melder nyhetsbyrået AP.

Han skal ha besøkt amerikanske havneanlegg og militære anlegg som en del av et internship ved AECOM, et globalt infrastruktur-selskap med dype næringsforbindelser i Libya. Blant annet besøkte han Houston-havna, luftforsvarshøyskolen Air Force Academy og den militære høyskolen National War College.

Det var også meningen at han skulle besøke krigsskolen West Point 17. februar, men Khamis måtte avbryte den for å dra tilbake til Libya. Opprøret i landet startet 15. februar.

DØD?: Flere nyhetsreporter bekrefter Muammar Kadhafis yngste sønn, Khamis, som død etter et selvmordsangrep mot Bab al-Aziziyah. Men libyske myndigheter benekter opplysningene.
DØD?: Flere nyhetsreporter bekrefter Muammar Kadhafis yngste sønn, Khamis, som død etter et selvmordsangrep mot Bab al-Aziziyah. Men libyske myndigheter benekter opplysningene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media