Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte eldre, homofile menn. I kveld henrettes han

Ble dumpet av kjæresten da hun fant ut at han solgte sex til menn. Da tok han hevn - på homofile menn.

SKAL HENRETTES: Gary Ray Rowles får giftsprøyta ved midnatt natt til fredag norsk tid. Han har tilstått seks drap. Foto: Florida Department of Corrections via AP / NTB scanpix
SKAL HENRETTES: Gary Ray Rowles får giftsprøyta ved midnatt natt til fredag norsk tid. Han har tilstått seks drap. Foto: Florida Department of Corrections via AP / NTB scanpix Vis mer

SISTE: Henrettelsen ble utsatt på ubestemt tid natt til fredag. Bowles' advokater leverte en klage, der de mener han ikke kan henrettes på grunn av hans mentale tilstand. Den ble ikke tatt til følge. Noen timer seinere ble Bowles henrettet.

Torsdag kveld skal etter planen 57 år gamle Gary Ray Bowles få giftsprøyta i Florida State Prison, skriver ABC News.

Han ble idømt dødsstraff for drapet på Walter Hinton i november 1994, men har blitt dømt for ytterligere to drap og har til sammen tilstått seks drap.

Alle drapene fant sted i 1994, og skjedde i nærheten av Interstate 95 (motorvei), noe som også ga ham tilnavnet «I-95-drapsmannen».

SERIEMORDER: Nikos Mataxas skal ha drept opptil syv personer på Kypros. Tre av likene er funnet og politiet leter fortsatt etter de andre ofrene. Kilde: NTB/Scanpix. Video: Christian Wehus. Vis mer

Ble avslørt

Bowles' drapsraid startet 15. mars 1994 i Dayton Beach i Florida, da han drepte 59 år gamle John Hardy Roberts, som hadde tilbudt ham midlertidig husly.

Bowles slo og kvalte Roberts, før han stjal kredittkortet hans. Politiet utpekte raskt Bowles som mistenkt. De fant både fingeravtrykkene hans og dokumenter tilhørende Bowles på åstedet, og han ble også fanget på video mens han forsøkte å ta ut penger fra Roberts konto.

Men de klarte ikke å finne Bowles. Ikke før han hadde drept ytterligere fem menn.

- Han likte det sannsynligvis etter hvert. Hvorfor dreper du folk etter den første? Den første kan være en tabbe, kanskje. Men så den andre, ok, jeg kan gi deg den. Men den tredje, fjerde, femte og sjette? Når stopper du? sier Thomas Youngerman, som etterforsket drapet på John Hardy Roberts, ifølge Washington Post.

Han er overbevist om at Bowles hadde fortsatt å drepe om han ikke hadde blitt stoppet.

Bowles hadde også sin egen groteske signatur. Etter at han hadde drept ofrene stappet han ting ned i halsen på dem: Filler, toalettpapir, skitt, blader og til og med et sexleketøy.

Solgte sex

Bowles hadde en problematisk oppvekst og hjemme hans var preget av narkotika og vold. Det førte til at han som 13-åring rømte hjemmefra.

Ifølge etterforskere skal Bowles ha overlevd ved å prostituere seg og ha sex med homofile menn, skriver Florida Today.

Det framholder han selv at skal ha vært den direkte årsaken til at han etter hvert bestemte seg for å gå etter homofile menn. Alle Bowles' ofre, kanskje med unntak av én, var homofile.

Etter at Bowles hadde hatt to perioder i fengsel, blant annet for grov vold mot en tidligere kjæreste, flyttet han til Dayton Beach i Florida i 1993, der han fortsatte å selge sex til homofile menn.

Mens han var der flyttet han sammen med en kjæreste, men hun forlot ham da hun fant ut at han solgte sex til menn. Hun tok også abort av samme grunn.

Bowles fortalte i avhør at han mente at homofile menn hadde skylden for samlivsbruddet og døden til hans ufødte barn, og at han derfor bestemte seg for å gå etter homofile.

Drepte krigsveteran

Bowles ble arrestert i Jacksonville noen dager etter drapet på sitt siste offer, 47 år gamle Walter Jamelle Hinton. Bowles tilsto drapet, og fortalte at han hadde drept Hinton med en tung sementblokk mens han sov.

Det var dette drapet som førte til at Bowles ble dømt til dødsstraff.

Et av drapene Bowles ikke formelt sett ble dømt for, men har tilstått, er drapet på 72 år gamle Milton Bradley. Han var en krigsveteran, som hadde pådratt seg en alvorlig hodeskade da skipet hans sank i Stillehavet under 2. verdenskrig, og seinere ble delvis lobotomert, skriver Orlando Sentinel.

Han blir beskrevet som en snill og naiv person, men ikke homofil, selv om Bowles og Bradley skal ha møtt hverandre på en homsebar.

For Bradley likte å besøke mange forskjellige puber, gjerne under «happy hour».

Politietterforsker John Best, som etterforsket drapet, sier at Bradley muligens var aseksuell, men at han overhodet ikke var i baren for å sjekke opp menn.

- Ikke faen, sier Best.

Funnet drept ved golfbane

Han mener Bradleys vennlige, godtroende og naive vesen gjorde at han kom i kontakt med Bowles.

- Jeg tror Bowles trodde at Milton Bradley var et lett mål og trodde kanskje at han var homofil, sier Best.

Bradley ble funnet drept like ved en golfbane.

Bradleys nevø, Mark Bradley, synes det har vært frustrerende at det har tatt så langt tid å fullbyrde dødsstraffen.

- De må bare gjøre det de må gjøre. Kanskje blir verden et bedre sted, jeg vet ikke. Men den blir i alle fall ikke verre, sier nevøen.

Bowles får giftsprøyta ved midnatt natt til torsdag norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!