- Drepte etter lykkepillebruk

37-åringen som knivdrepte vinekspert Tom Prent, brukte tre forskjellige medisiner foreskrevet av lege - og drakk alkohol drapskvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 8. september 2001 den anerkjente vineksperten Tom Prent ble drept med 12 knivstikk i sin enebolig på Nordstrand i Oslo. I morgen starter rettssaken mot Prents leieboer (37), som er tiltalt for drapet.

Ifølge forsvarer Tor Erling Staff husker ikke klienten drapshandlingen. Staff kommer til å prosedere på at klienten enten var bevisstløs eller sinnssyk som følge av medisin- og/eller alkoholinntak. En av medisinene var et antidepressiv, en lykkepillevariant.

Intet motiv

På det ene eller begge av grunnlagene kan tiltalte bli frifunnet.

- Det fins intet motiv, sier Staff.

Dette betyr at drapssaken kan ha en parallell i drapet på Dereka (16) i Son for to og ei halv uke siden. 20-åringen som er siktet for drapet, brukte hjertemedisiner foreskrevet av lege - og han hadde drukket alkohol drapsnatta.

Advokat Bjørn Haugen, som forsvarer 20-åringen, vil de nærmeste dagene og ukene få eksperter til å undersøke om en sammenblanding av medisiner og alkohol kan ha ført til et svart hull i 20-åringens forklaring om det som skjedde drapsnatta.

- Vi jobber med spørsmålet, men jeg vil presisere at vi er i en innledende fase, sier Haugen til NTB.

37-åringen som står tiltalt for å ha drept Prent, brukte Vival, antidepressiver og allergimedisin. Det er utarbeidet til sammen fire rettspsykiatriske rapporter og to rettstoksikologiske rapporter som redegjør for de forskjellige medisinenes virkninger.

Seks sakkyndigrapporter er antakelig norsk rekord for å få fastslått en mental tilstand for en drapssiktet, og viser med all tydelighet at dette er en meget vanskelig problematikk.

Etter det Dagbladet kjenner til, er Staff sterkt misfornøyd med rettspsykiaternes arbeid. Han begjærte på et tidspunkt oppnevnt to nye psykiatere, men det nektet retten.

Staff sier til Dagbladet at rettspsykiaterne sa til klienten at han hadde vært bevisstløs da drapet skjedde, og at dette skjedde kort tid for den første rapporten forelå.

Hybelboer

- Da rapporten kom fra rettspsykiaterne, var konklusjonen at han verken var sinnssyk eller bevisstløs. Det kommer til å bli bevisføring på dette punktet i tingretten, sier Staff.

37-åringen, som bodde på hybel hos Prent, er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt for legemsbeskadigelse mot Prents kone. Ifølge tiltalen stakk 37-åringen henne i ryggen med kniv ved den samme anledningen i september 2001.

ÅSTEDET: I denne boligen bodde både den drepte Tom Prent og den tiltalte 37-åringen. 37-åringen var leieboer. Prents kone ble også knivstukket, men fikk ikke livstruende skader.