Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte etter Matrix

Josh Cooke trodde at han levde i The Matrix. Derfor drepte han foreldrene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste har en eller annen gang lurt på hva som er virkelig. Filosofen Platons huleliknelse handler om nettopp dette spørsmålet: Tenk hvis vi ikke er virkelige, men bare tror at vi er det?

Levde i Matrix

Filmen The Matrix og oppfølgerne handler om mye av det samme: Computernerden Neo lever i 1999 - helt til han oppdager at verden rundt ham ikke eksisterer. I virkeligheten lever han 200 år senere, og nesten alt liv rundt ham er utryddet. Verden er overtatt av maskiner med kunstig intelligens. Men computeren har skapt en illusjon av verden slik at folk ikke skal oppdage hva som skjer. Menneskene lever i The Matrix.

Det trodde Josh Cooke også at han gjorde, ifølge advokatene hans.

- Han er besatt av filmen. Jeg vet ikke hvorfor, sier advokat Rachel M. Fierro.

19-åringen hadde en stor plakat fra filmen over senga. Han skaffet seg en sort kappe lik den Neo bruker i filmen. Han kjøpte seg et våpen som likner et våpen fra The Matrix.

For nøyaktig tre måneder siden gikk han inn i kjelleren hjemme og skjøt faren sin med syv skudd. Deretter drepte han sin egen mor med to skudd.

Etter drapene ringte han to ganger til politiet for å fortelle hva han hadde gjort, skriver Washington Post.

Nå ber advokatene hans om flere rettspsykiatrisk sakkyndige som kan vurdere om Josh Cooke visste hva han gjorde og om han i det hele tatt visste forskjell på rett og galt da han drepte foreldrene sine. En av psykiaterne slår fast at Cooke var overbevist om at han levde i en falsk virtuell verden da drapene skjedde.

Matrix kan gi paranoia

Han er ikke den eneste som har begått drap uten at politiet finner annen grunn enn at drapsmannen ville ut av The Matrix.

John Lee Malvo skapte frykt da han sammen med en eldre mann drepte minst 13 mennesker i et drapsraid gjennom flere stater i USA i fjor. Malvo er stor fan av Matrix-filmene. I fengselscellen sin har han skrevet: "Våkn opp! Sett sinnet ditt fri, du er slave av Matrix' kontroll!"

Det har også vært flere andre saker i USA der Matrix blir nevnt. En kvinne i Ohio ble denne uka frikjent for drap på husverten sin fordi hun var sinnsyk i gjerningsøyeblikket. Kvinnen fortalte politiet at hun bodde i The Matrix og at det skjer mye vold og kriminalitet der.

Ekspertene er enige om at en enkelt film ikke er årsaken til drap. Men for personer som er psykisk ustabile, kan antydningene i filmen om en hemmelig verdensorden og skjult ondskap være med på å utløse paranoia, sykdom eller voldelighet.

KJEMPER MOT DET ONDE:</B> Neo, Morpheus og Trinity kjemper for at verden ikke skal gå under. "Matrix er et system, Neo. Systemet er vår fiende," sier Morpheus i filmen.
FAN AV MATRIX: Snikskytteren John Lee Malvo er også fan av Matrix.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media