Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte etter oppskrift fra egen video

LITTLETON, COLORADO (Dagbladet): Drapsmennene Eric Harris og Dylan Klebold laget i fjor en video som skolemassakren utenfor Denver tirsdag var en blåkopi av. - De jeg har snakket med og som så den tenkte aldri på at det kunne bli virkelighet, forteller eleven Ben Oakley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har en kamerat som har en kopi av videoen, sier tiendeklassingen Ben Oakley til Dagbladet.

I likhet med politiet tror han det må ha vært flere bak planleggingen av massakren.

- Det var ikke så mange av oss som visste om videoen før i går, men Eric og Dylan laget den i videoklassen sin.

- De spilte tøffe helter som gikk gjennom skolen og skjøt ned såkalte drittsekker. Etterpå fargela de videoen slik det ble masse blod.

- Hva gjorde læreren da han så videoen?

- Jeg aner ikke om han har sett den. Men hvis han så den ville han vel ikke at den skulle vises, sier Ben som gikk i klasse med Eric Harris.

- Han var sær, gikk alltid i svart, men jeg trodde ikke han kunne være voldelig. Eric og Dylan var venner og fordi de tok på hverandre ble de kalt homo. De ble ertet en del, forteller Ben.

Så videoen

- Jeg så videoen Eric og Dylan laget, sier Chris Reilly til Denver RoMountain News. Videoen skal sammen med en rekke andre hjemmelagede videoer være hos politiet.

- Alle som så videoen ble sjokkert, sier Reilly som forteller at de to videomakerne var sinte fordi de ikke fikk vise filmen til hele skolen.

- Det var våpen i alle scenene, og det får man ikke vise, forteller han videre.

Læreren som hadde filmklassen, Garrett Talocco, vil ikke kommentere saken.

Det har heller ikke skolens talskvinne, som vil sjekke om denne filmen eksisterer.

Rystet

Klebold og Harris skjøt ned og drepte 12 medstudenter og en lærer før de tok sine egne liv i Columbine High Schools bibliotek tirsdag. Før dette hadde de laget en rekke filmer hvor de spilte hovedrollene.

- De laget alltid de samme filmene. De hadde på seg lange frakker og ville være de gode som var ute etter de onde, forteller Eric Veik som hjalp til med å lage videoene.

Hele det lille samfunnet i Littleton er rystet inntil grunnvollene etter massakren, og det stilles en masse spørsmål om hvorfor ingen har tatt signalene om at noe alvolig galt var fatt med Eric Harris og Dylan Klebold.

Medhjelpere?

Politiet i Jefferson County har funnet mer enn 30 bomber, og teorien om at de to selvmordsdesperadoene må ha hatt flere medhjelpere. I går ble to store bomber funnet i kjøkkenet til skolens kantine.

- Enhver som har hjulpet drapsmennen eller visst om hva som skulle skje vil bli sett på som drapsmistenkte, sier sheriff John Stone.

Han mener at hele massakren er så nøye planlagt og bombene er så avansert at det ikke bare kan være skolegutter bak.

Nøye planlagt

- Det har vært nøye planlagt, og det har tatt lang tid å lage alt dette, sa Stone på en pressekonferanse i går.

- Det er stor grunn til å tro at flere i det minste har kjennskap til det som skulle skje, sier anklager Dave Thomas.

Politiet har tatt hånd om bøker og datautstyr som er funnet i hjemmene til de to guttene. Ut fra dette håper politiet å finne svar på blant annet om de fikk hjelp.

Tre personer som antas å være venner av de to massedrapsmistenkte, ble arrestert på en slette utenfor skolen. En talsmann for politiet har sagt at de tre er bragt inn til avhør, men at de ikke er direkte koblet til drapene.

Mer enn 60 etterforskere arbeider nå på Columbine-skolen som er stengt resten av skoleåret.

BLÅKOPI:</B> Ett år før massakren laget morderne en video der de spilte helter som gikk gjennom skolen og skjøt ned drittsekker. - Så fargela de videoen slik at det ble masse blod, sier Ben Oakley.