Drepte fange for å bli henrettet

I går fikk amerikanske John Blackwelder (49) det som han ville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): John Blackwelder ville heller dø enn å sone et liv i fengsel. Derfor drepte han en medfange.

I går fikk han det som han ville: Han ble henrettet med ei giftsprøyte i Floridas delstatsfengsel.

- Florida henrettet på onsdag en mann som hadde kvalt en medfange i den hensikt å få dødsstraff framfor å sone en livstidsdom for seksuelle overgrep mot et barn, sier en talsmann for Florida-guvernør Jeb Bush til Reuters.

Orket ikke fengsel

Det var i 1998 at Blackwelder skal ha forgrepet seg på en ti år gammel gutt. Han har hele tiden hevdet at han ikke var skyldig i de grove overgrepene, men juryen trodde ikke på ham. Blackwelder ble dømt til fengsel resten av livet, uten muligheter for benådning. Og i USA er livstidsstraff ensbetydende med livstidsstraff.

John Blackwelder uttalte flere ganger at han ikke orket tanken på et helt liv bak murene, og sa han heller ville dø. Han klarte imidlertid ikke å begå selvmord, og drap ble derfor utveien.

To år etter at han ble dømt, kvalte han medfangen Raymond Wigle. På den måten ville Blackwelder tvinge delstaten til å idømme ham dødsstraff - og henrette ham.

Da drapssaken kom for retten, sa han seg skyldig i overlagt drap. Han fortalte deretter dommeren at han dersom han ble sendt tilbake til soning, ville han «drepe så mange som nødvendig» for å bli henrettet.

- Jeg sitter fast i dette fengselet for resten av livet, uten muligheter til å slippe ut. Jeg eksisterer ikke der inne, jeg klarer det ikke, sa han til dommeren.

Utsatt

Blackwelder skulle oppinnelig blitt henrettet på tirsdag, som var 25-årsdagen for gjenopptakelsen av dødsstraff i delstaten Florida. Guvernør Bush utsatte imidlertid straffen i 24 timer, for å undersøke påstander fra en annen innsatt om at en ikke navngitt fange hadde tilstått drapet på Wigley.

Granskningen konkluderte likevel med at Blackwelder var den skyldige, og henrettelsen ble gjennomført.

Ifølge Death Penalty Information Center er til sammen 911 fanger blitt henrettet siden dødsstraff ble lovlig igjen i USA i 1976.

ØNSKET Å BLI HENRETTET: John Blackwelder (49) var dømt til et liv bak murene for seksuelle overgrep. Han ville heller drepe for å dø.