Drepte far - frikjent

Faren terroriserte familien på det groveste. Slag, trusler og seksuelle overgrep var en del av hverdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Den enstemmige frifinnelsen av mor og de tre barna i Nedenes tingrett vakte sterke reaksjoner i retten.

To av de drapstiltalte brast i gråt, mens de pårørende til den drepte reagerte i sinne.

«Til helvete med det norske rettsvesenet,» freste de mens de sparket i dører og vegger. Ganske raskt ble politiet tilkalt, og gemyttene ble roet.

Men på bakrommet i tingretten var det ikke annet enn lutter glede.

Veldig press

- Det er en veldig lettelse, og ikke lett å sette ord på dette, forteller advokatene Alice Jervell og Odd Holck-Steen som forsvarte henholdsvis den 16 år gamle sønnen og hans 20 år gamle søster. Begge bedyrer at frikjennelsen ikke var overraskende, men gir samtidig uttrykk for at det var en lettelse at de tiltalte i familien fikk fullstendig medhold.

- De har vært under et veldig press, forteller advokat Halvard Duesund som er den 38 år gamle moras forsvarer.

Sønnen (16) og datteren (20) var tiltalt for å ha drept faren i sykesenga i Arendal i desember i fjor. Den 41 år gamle faren ble drept med to knivstikk i brystet, og et kutt i halsen. De to søsknene innrømmer drapet, men har hevdet at de handlet i nødverge. En 18 år gammel søster og mora var tiltalt for medvirkning til drapet.

Nesten to måneder har gått siden rettssaken ble påbegynt. I retten ble det avdekket at den drepte familiefaren holdt sin familie i et jerngrep.

Ekstrem overvåking

«Ingen av de fire opplevde at de hadde handlingsalternativer,» heter det i den oppsiktsvekkende dommen som beskriver en hverdag fylt med vold, trusler, langvarig og grov mishandling, seksuelle overgrep og ekstrem overvåking.

Den drepte 41-åringen levnes liten ære. Han skal ha slått ungene med kabler, belter, trestokker og stolbein. Merker ble skjult med klær og sminke. De ble bundet fast og innestengt, uten toalett og uten vann.

Ved en anledning ble ett av barna påhelt tennvæske. Faren skal ha truet med å tenne på. Andre ganger ble barna tvunget til å spise sneipene i askebegeret.

Den eldste dattera skal ha blitt utsatt for hyppige seksuelle overgrep, flere ganger i uka, fra hun var ti år. Faren skal også ha reagert på at hun var lesbisk, og etter hvert fikk seg en kvinnelig kjæreste.

Også den nest eldste dattera ble utsatt for jevnlige seksuelle overgrep over tid fra den avdødes side.

Truet på livet

I hjemmet i Arendal, kort tid før drapet fant sted, truet den drepte faren familien med å ta livet av både barna og kona. Han hadde tidligere framvist både kniv, pistol og ammunisjon. Bare den eldste dattera ville han la leve. De to skulle reise bort og få barn sammen.

I dommen heter det seg at de tiltalte «følte alvorlig frykt». Og at familien levde under «ekstreme livsforhold».

Tiltroen til så vel politi som krisesentre var liten. Derfor fantes det ingen andre utveier enn drap.

Retten påpeker at de to søsknene som knivstakk faren, «var begge klar over hva de gjorde og handlet med drapshensikt». Men hevder også at faren for eget liv var så stor at den overskygget alt annet.

Dommen i går, som frikjente de fire for overlagt drap, var enstemmig på alle punkter.