Saken rystet hele verden:

Drepte faren - kan gå fri

De splittet sin egen familie og et helt land. Nesten tre år etter drapet på faren, står saken mot søstrene ved et viktig veiskille.

OVERLAGT DRAP: Søstrene Khatsjaturjan er tiltalt for å ha inngått et forbund for å drepe faren med overlegg. De hevder de handlet i selvforsvar. Fra venstre: Krestina, Angelina og Marija Khatsjaturjan, som var henholdsvis 19, 18 og 17 år da faren døde. Foto: NTB

OVERLAGT DRAP: Søstrene Khatsjaturjan er tiltalt for å ha inngått et forbund for å drepe faren med overlegg. De hevder de handlet i selvforsvar. Fra venstre: Krestina, Angelina og Marija Khatsjaturjan, som var henholdsvis 19, 18 og 17 år da faren døde. Foto: NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om ettermiddagen 27. juli 2018 kom Mikhail Khatsjaturjan (57) hjem til leiligheten han delte med sine tre tenåringsdøtre i ei boligblokk langs den enorme ringveien rundt Moskva.

Som så mange ganger før skjelte han ut sine døtre, denne gang for å ha rotet i leiligheten.

Som så mange ganger før ble han voldelig, denne gang med pepperspray.

Som så mange ganger før satt han seg i godstolen etterpå, denne gang for siste gang.

DRAP: I januar 2020 hadde russiske Vera Pektheleva nylig gjort det slutt med kjæresten og var innom leiligheten hans for å hente tingene sine. Men hun kom aldri ut igjen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Stukket over 30 ganger

Ei tid etterpå ringte en av søstrene til politiet. Hun sa hun het Angelina, og gjennom tårene forklarte hun at faren Mikhail hadde angrepet henne mens han var beruset.

Hun handlet i selvforsvar, fortalte hun, og ba politiet komme.

Da Moskva-politiet kom, lå 57 år gamle Mikhail i en pøl av sitt eget blod i trappeoppgangen til den gamle sovjetblokka. Han var blitt stukket flere enn 30 ganger.

I halsen, i magen, i hjertet.

Kort tid etter ble ikke bare Angelina (18) pågrepet, men også søstrene Marija (17) og Krestina (19).

BLIR SLÅTT: Video av en russisk fange som blir torturert i fengsel har vekket sterke reaksjoner i Russland. Video: Novaya Gazeta Vis mer

Endret forklaring

I avhør med politiet, slo forklaringen til Angelina sprekker.

Det var ikke faren som angrep henne, men hun og Marija som hadde angrepet ham, da han lå i godstolen og sov.

Krestina lå på rommet, bevisstløst etter et astmatisk anfall utløst av peppersprayen faren hadde brukt mot henne, da hun hørte skrikene, fortalte søstrene.

Krestina trodde faren på ny hadde angrepet søstrene, og løp ut i stuen og brukte peppersprayen mot faren. Så skjønte hun hva som egentlig skjedde.

Mens Krestina lå på rommet, bestemte Marija og Angelina seg for at nok var nok.

Faren brukte ikke bare vold mot søstrene, han torturerte dem og misbrukte dem seksuelt over mange, mange år, forklarte søstrene til politiet, og sto på sitt:

De handlet i selvforsvar.

RUSSLAND: Samtidig som brannen brøt ut fredag, sto et medisinsk team på åtte personer midt i en hjerteoperasjon i operasjonsstua. Foto/video: AFP/AP/NTB Vis mer

Siktet for overlagt drap

I uker og måneder etter den ettermiddagen i juli i 2018, ble saken gjenstand for massiv omtale i pressen - ikke bare i Russland, men i hele verden.

De siste åra har Russland avkriminalisert enkelte former for vold i hjemmet, og saken om de tre tenåringssøstrene skapte stor offentlig debatt.

Søstrene ble fengslet og siktet for å ha inngått et forbund for å begå overlagt drap mot faren.

Saken splittet ikke bare Khatsjaturjan-familien, men hele Russland. Mikhail Khatsjaturjans søstre langet ut mot sine nieser, og beskrev dem som ondsinnede og manipulerende, ifølge The Guardian, og fikk støtte fra en del av det russiske samfunnet.

Søstrenes mor og kvinneaktivister over hele Russland tok til motmæle - og til gatene.

Det ble organisert store demonstrasjoner til støtte for søstrene og mot påtalemyndighetens siktelse.

Løslatt, men siktet

Etter massivt press ble søstrene etter hvert løslatt, men straffesaken mot dem er fremdeles opprettholdt, og rettssaken mot dem er utsatt flere ganger.

Aktivistene, søstrene og søstrenes advokater har siden siktelsen og tiltalen ble klar, kritisert påtalemyndigheten for ikke å se noen formildende omstendigheter i saken.

Så, mot slutten av mars, kom det.

Nå har påtalemyndigheten posthumt åpnet en kriminalsak mot Mikhail Khatsjaturjan, og etterforsker ham for «å torturere og seksuelt misbruke sine døtre», ifølge den uavhengige russiske nettavisa Meduza.

Det betyr at de tre søstrene nå anses som fornærmede i den nyåpnede straffesaken mot faren, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det betyr at saken nå står ved et viktig veiskille.

BLÅSER AVGÅRDE: Det var ikke lett å komme seg fremover i snøstormen i Vladivostok i Russland. Video: KameraOne / Christian Roth Christensen Vis mer

«Viktig gjennombrudd»

Advokaten til Angelina Khatsjaturjan, Aleksej Parsjin, mener det faktum at søstrene anses som fornærmede i påtalemyndighetens straffesak mot faren, også bør være formildende i en eventuell rettssak.

Han håper at påtalemyndigheten på bakgrunn av dette, vil henlegge saken mot søstrene.

- Vi mener at de ikke hadde noe annet valg. Hele livet deres var et helvete. De kan ikke sammenliknes med sunne, rolige og balanserte mennesker. Jentene utviklet alvorlige mentale lidelser, inkludert posttraumatisk stresslidelse, sa Parsjin om søstrene i fjor.

Advokaten til Krestina Khatsjaturjan, Aleksej Lipster, er av samme oppfatning, og mener det beviser at søstrene handlet i nødverge, ifølge Tass.

Nå vil saken mot faren behandles av rettsvesenet før domstolene eventuelt tar opp saken mot søstrene, melder det russiske nettstedet Otkritie Media.

Det beskriver kvinnesaksaktivisten Darja Serenko som et «veldig viktig gjennombrudd», ifølge den engelskspråklige russiske avisa Moscow Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer