DØD: Dette skal være levningene av 33 år gamle Nordine Amrani, som med et gevær, en pistol og tre granater skapte død og skrekk i Liège før han tok sitt eget liv. Foto: AFP  / BELGA / MICHEL KRAKOWSKI /SCANPIX
DØD: Dette skal være levningene av 33 år gamle Nordine Amrani, som med et gevær, en pistol og tre granater skapte død og skrekk i Liège før han tok sitt eget liv. Foto: AFP / BELGA / MICHEL KRAKOWSKI /SCANPIXVis mer

Drepte fem og tok sitt eget liv

Med sprengstoff og kalasjnokov automat-gevær drepte en tidligere straffedømt våpensamler fem personer og satte byen Liège i i Belgia skrekk før han tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Place Saint Lambert midt i byen Liège er vanligvis et et travelt handlestrøk og nå også stedet for byens årlige julemarked. Ved middagstider herjet skrekk og full forvirring. En mann, som ifølge øyenvitner var kledd i militære klær, kastet tre eller fire sprengladninger, blant annet mot et leskur for buss hvor mange mennesker sto og ventet, og skjøt mot folk med et automat-gevær.

I de forvirrede timene etterpå trodde man det var to eller tre væpnede personer som hadde gått til angrep, hvorav den ene hadde tatt sitt eget liv, angivelig ved å skyte seg i hodet. Politiet jaktet på medsammensvorne, og beredskapsstyrken gjennomsøkte Tinghuset som ligger like ved. Der pågår nå en stor rettergang mot en forbryterbande i byen, og man fryktet dette var et forsøk på å befri noen av de tiltalte med våpen i hånd.

Men den 33 år gamle Nordine Amrani, en sveiser av yrke, bosatt i Liège ikke langt unna Place Saint Lambert, var aleine om ugjerningene. Han drepte et barn på 23 måneder, to skoleelever på 15 og 16 år, en ung mann på 20 år og ei kvinne på 75 år. 123 andre ble såret, noen av dem livstruende skadet. Dette melder avisa Le Soir fra kilder ved sjukehusene. Barnet og den 20 år gamle mannen døde tidlig i kveld på sjukehus.

- Et av buss-skurene var helt ødelagt, og jeg så minst seks personer på bakken. Jeg tok ei lita jente i armene mine og løp med henne til de første politifolkene jeg så, fortalte  24 år gamle Samuel til avisa Le Soir.

DREPT: Nordine Amrani, en sveiser av yrke, bosatt i Liège ikke langt unna Place Saint Lambert, var aleine om ugjerningene. Han drepte et barn på 23 måneder, to skoleelever på 15 og 16 år, en ung mann på 20 år og ei kvinne på 75 år. 123 andre ble såret. Foto: EPA/ROBERT VAN DEN BERGE/SCANPIX
DREPT: Nordine Amrani, en sveiser av yrke, bosatt i Liège ikke langt unna Place Saint Lambert, var aleine om ugjerningene. Han drepte et barn på 23 måneder, to skoleelever på 15 og 16 år, en ung mann på 20 år og ei kvinne på 75 år. 123 andre ble såret. Foto: EPA/ROBERT VAN DEN BERGE/SCANPIX Vis mer

Skrekkslagne mennesker løp i sikkerhet, og mange søkte tilflukt i Tinghuset nær ved. Politiet sperret av hele midtbyen og jagde folk i vekk. I lufta hang et helikopter. I Tinghuset og i gatene rundt lette politiet etter «mistenkelige gjenstander». Man fryktet det var bomber utplassert. Det ble meldt om fortsatt skyting i det område like ved. Men dette viste seg å ikke stemme ved nærmere undersøkelse.

To av ofrene, 15 og 16 år gamle, var skolelelever som kom ut etter eksamen, opplyste byens ordfører, Willy Demeyer.

- Ingenting i våre opplysninger tyder på forbindelse til terrorisme, sa etterpå innenriksminister Joëlle Milquet, som kom til byen.

Det dreier seg øyensynlig om et enkeltstående angrep med dramatiske følger, mente hun.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Statsadvokat Cedric Visart De Bocarme, påtaleansvarlig Danielle Reynders og byens ordfører Willy Demeyer holdt i ettermiddag en pressekonferanse. Foto: AFP / BELGA / ERIC LALMAND / SCANPIX
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Statsadvokat Cedric Visart De Bocarme, påtaleansvarlig Danielle Reynders og byens ordfører Willy Demeyer holdt i ettermiddag en pressekonferanse. Foto: AFP / BELGA / ERIC LALMAND / SCANPIX Vis mer

- Han har ingen terroristiske handlinger på rullebladet, sa statsadvokat Daniele Reynders på en pressekonferanse i Liège seinere på ettermiddagen.

Men Amrani er en kjenning av politiet. Han er en flittig og ulovlig samler av mange og særlig farlige våpen. I 2008 ble han dømt til ubetinget fengsel i 58 måneder for ulovlig besittelse av våpen og 2800 cannabis-planter. Politiet fant til og med utskytningsrør for raketter og våpen for skarpskyttere, samt lyddempere som han lagde sjøl. Han nektet å oppgi hvor han fikk fatt i våpnene. Amrani er også kjent for å ha framsatt trusler.

Han ble løslatt med meldeplikt i oktober 2010. Samme formiddag som han gikk berserk, var han innkalt til møte hos politiet. Flere spør hvor han fikk tak i nye våpen etter løslatelsen.

Også statsminister Elio Di Rupo er underveis til Liège, trolig sammen med kong Albert II. Di Rupo har nylig, 6. desember, klart å gi landet ei regjering etter mer enn et års vanskelige forhandlinger.

Foto: REUTERS/Thierry Dricot / SCANPIX
Foto: REUTERS/Thierry Dricot / SCANPIX Vis mer

Liège ligger 90 kilometer øst for hovedstaden Brussel, i landsdelen Vallonia, og har om lag 190 000 innbyggere. Byen ligger i det gamle kullbeltet, og hadde i glansdagene en stor industri bygd på jern og stål, men også framstilling av våpen og maskiner.