Drepte fetteren (21) til FN-ambassadør

Amerikanske soldater beskyldes for mord i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks utsending til FN forlanger at det åpnes etterforskning av det han kaller «det kaldblodige drapet» på sin 21 år gamle fetter i Irak, melder BBC.

Ifølge FN-ambassadør Samir Sumaidaie var den unge fetteren hans, Mohammed al-Sumaidaie, ubevæpnet da han ble skutt hjemme av amerikanske soldater i landsbyen al-Sheikh Hadid Anbar-provinsen i Irak.

Hjalp de som drepte ham
Sumaidaies fetter hjalp de amerikanske soldatene med å utføre et søk da han ble skutt, ifølge familien.

Iraks FN-utsending sier at drapet er en alvorlig forbrytelse med konsekvenser som er svært alvorlige for USA og Irak.

Amerikanske militærmyndigheter lover at påstandene fra Sumaidaie skal undersøkes nøye.

21-åringen ble drept i forrige uke mens han var hjemme på besøk hos familien sin. Klokka 10 banket ti amerikanske soldater på døra sammen med en egyptisk tolk. Mohammed åpnet døra for dem, og ifølge sin eldre fetter syntes 21-åringen det var gøy å få snakke litt engelsk.

Soldatene spurte om det var våpen i huset, og Mohammed viste dem et rom der det sto en rifle. Det var ikke noe ammunisjon i rommet.

Skutt i nakken

BESKYLDER AMERIKANSKE SOLDATER FOR DRAP: Samir Sumaidaie under en pressekonferanse i FN-bygningen i New York. I forrige uke ble fetteren hans drept av amerikanske soldater. Foto: SCANPIX
BESKYLDER AMERIKANSKE SOLDATER FOR DRAP: Samir Sumaidaie under en pressekonferanse i FN-bygningen i New York. I forrige uke ble fetteren hans drept av amerikanske soldater. Foto: SCANPIX Vis mer

Soldatene grep broren hans og slo ham. Resten av familien ble sendt ut av huset og bedt om å vente.

En time senere gikk soldatene. De smilte da de gikk, og tolken sa til guttens mor at soldatene hadde drept sønnen hennes.

- Mohammed ble funnet død på soverommet i en stivnet dam av blod. En av soldatene hadde satt et våpen mot guttens nakke og skutt ham.

Ifølge amerikanske militærmyndigheter stemmer familiens beretning i store trekk overens med en hendelse som skjedde samme dag og involverte amerikanske soldater.

USAs FN-ambassadør Anne Patterson sier at hun har uttrykt sterk medfølelse med Samir Sumaidaie og bedt Pentagon om å se på saken.