Drepte fire som angrep norsk base

Afghansk politi åpnet ild mot folkemassen som angrep den norske leiren. Seks norske soldater skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rasende folkemasser trengte seg gjennom en port, og kom seg inn i ISAF-leiren i Meyanmeh i dag morges. 200-300 afghanere skal ha deltatt i angrepene. Det oppholder seg 33 norske soldater samt en sivil politimann i leiren, opplyser forsvaret.

Nyhetsbyrået Reuters melder i ettermiddag at fire demonstranter ble drept da afghansk politi åpnet ild inn i folkemassen. Ytterligere 18 skal være skadd.

- Situasjonen er svært alvorlig og fremdeles uoversiktelig, opplyser pressetalsmann major Christian Øverli ved Forsvarsstaben  til Dagbladet.no.

Han melder at demonstrantene brukte håndgranater, håndvåpen og steiner i angrepet. 

Seks nordmenn er lettere skadd som følge av steinkasting og granatsplinter, og ISAF-soldatene har svart på angrepene med å bruke tåregass, varselskudd og gummikuler.

- To av de skadde nordmennene er fraktet til et feltsykehus i Meyanmeh. Alle de seks skadde har vært i telefonisk kontakt med sine familier hjemme i Norge, sier presseoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no.

Nederlandske jagerfly av typen F 16 og amerikanske A10 er på plass i luftrommet over Meymaneh. Overflygningene startet 09 00 norsk tid. Varselskudd har blitt avfyrt fra F16-flyene, og forsvaret melder nå at det ser ut som om det har blitt færre demonstranter etter at luftstøtten ble satt inn.

Afghan National Police har skutt med skarpt inn i folkemengden. F 16-flyene er ikke operert av nordmenn.

QRS-styrker ankommet

IKKE VANLIG MED ANGREP: PRT-soldat Vebjørn fra den norske stabilisteringsstyrken i Meymaneh under en tur til Dawlataba i 2004. Nå er de norske styrkene involvert i kamper, etter å ha blitt angrepet av 200-300 rasende demonstranter. Foto: Andreas Bondevik/Scanpix.
IKKE VANLIG MED ANGREP: PRT-soldat Vebjørn fra den norske stabilisteringsstyrken i Meymaneh under en tur til Dawlataba i 2004. Nå er de norske styrkene involvert i kamper, etter å ha blitt angrepet av 200-300 rasende demonstranter. Foto: Andreas Bondevik/Scanpix. Vis mer

- En del av demonstrantene har barrikadert seg i et hus ved siden av militærbasen, sa forsvarssjef Sverre Disen på en pressekonferanse i formiddag.

Demonstrantene har tatt seg inn på en naboeiendom hvor de kan fortsette å true ISAF-styrken.

En britisk utrykninsstyrke, en såkalt QRS (quick reaction force) kom i ettermiddag fram til området. ISAF- talsmann Maj Andrew Elmes sier at det ikke lenger er noen demonstranter i selve leiren.

- Det er i øyeblikket betraktelig roligere i området. Den roet seg etter at reaksjonsstyrken kom frem. Nå er det først og fremst viktig å sørge for personellets sikkerhet og trygghet.

De 34 nordmenene opererer leiren sammen med 16 finner og tre latviere.

To kvinnelige forbipasserende skal ha fått skader da de ble truffet av steiner. Disse er bragt til sykehus. Flere demonstranter har også blitt bragt til sykehus etter at det ble brukt tåregass. 

Angrepet startet i dag klokken 7.30 norsk tid, da en menneskemengde på 200-300 angrep ISAF-leiren i Meymaneh. Demonstrantene kaster stein og har brutt seg gjennom porten. Materiell er satt i brann, melder forsvaret.

50 norske soldater er i området der leiren i Meyanmeh ligger.

- Den lokale militære ledelsen vurderer tiltak i henhold til Rules of Engagement (ROE). Det er bedt om støtte fra ISAF-hovedkvarteret i form av utrykningsstyrken og jagerfly for overflygning, skrev forsvaret tidligere i dag.

Det har vært uroligheter flere steder i Afghanistan i dag, som følge av sinnet Muhammed-karikaturene som har vært publisert i norske og danske aviser har skapt.

Advarte i går

- Vi kan ikke utelukke at den utviklingen vi ser i enkelte land nå også kan få konsekvenser for norske militære styrker i utlandet, sa presse- og informasjonsoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til NRK i går, da norske styrker med fire jagerfly reiste fra Bodø hovedflystasjon med kurs for Afghanistan.

Før har det vært svært sjelden at norske soldater har blitt angrepet i Afghanistan.

25. januar ble en norsk offiser fra den samme styrken beskutt i det samme området.

Angrepet skjedde da en finsk patrulje med en nordmann var ute på et felles patruleoppdrag i Meymaneh i Nord-Afghanistan, sammen med soldater fra den nasjonale afghanske hæren.

Dagbladet.no kommer tilbake med med mer.

ISAF-leiren i Meymaneh
STORMET MOT DEN DANSKE AMBASSADEN: Demonstranter protesterte ved ambassaden i Kabul i dag.
ISAF-leiren i Meymaneh
ISAF-leiren i Meymaneh
ISAF-leiren i Meymaneh
ISAF-leiren i Meymaneh
ISAF-leiren i Meymaneh
ANGRIPER NORDMENN: Om lag 50 nordmenn befinner seg i Meymaneh nord i Afghanistan.