- Drepte flygeleder for å hevne tragedie

I dag startet rettssaken mot russiske Vitalij Kalojev (49), som er tiltalt for drapet på den danske flygelederen Peter Nielsen (36).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 71 mennesker mistet livet da et passasjerfly kolliderte med et fraktefly over Überlingen i Sør-Tyskland natt til 2. juli 2002.

- Vi hørte først et kjempesmell. Deretter falt to digre ildkuler ned fra himmelen, sa øyenvitnet Jürgen Tundelsweiler (34).

Mistet alt

Om bord i passasjerflyet var 52 russiske barn og tenåringer. De var på vei til Barcelona, men feriedrømmen endte i tragedie.

De fleste barna gikk på eliteskoler, og hadde fått Spania-tur som belønning for gode karakterer. Da den grusomme beskjeden kom, trodde foreldrene at barna lå på stranda og koste seg.

Den russiske arkitekten Vitalij Kalojev bodde i Barcelona da ulykken skjedde. Han mistet både kona, datteren og sønnen, som var på vei for å besøke ham.Kalojev dro til ulykkesstedet så snart han hørte hva som hadde skjedd. Ifølge nyhetsbyrået AP fant han kort tid seinere det nesten intakte liket av sin lille datter.

Flygeleder fikk skylda

Ikke lenge etter ulykken, som skjedde i sveitsisk-kontrollert luftrom, begynte en bitter diskusjonen om hvem som hadde skylda.

TRAGEDIEN: Russiske pårørende kom til  ulykkesstedet få daget etter at to fly kolliderte over Sør-Tyskland. Foto: SCANPIX/AP
TRAGEDIEN: Russiske pårørende kom til ulykkesstedet få daget etter at to fly kolliderte over Sør-Tyskland. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Det sveitsiske selskapet Skyguide, som overvåker og kontrollerer all aktivitet i luftrommet over Sveits og Sør-Tyskland, hevdet pilotene på det russiske passasjerflyet fikk tre beskjeder om å redusere høyden. Da de endelig reagerte skal flyet ha begynt en bratt nedstigning.

Ledelsen i Bashkirian Airlines, som eide passasjerflyet, avviste anklagene. De la all skyld på danske Peter Nielsen, som var den eneste Skyguide-flygelederen på vakt da kollisjonen skjedde.Nielsen var alene på det skjebnesvangre tidspunktet fordi kollegaen tok en røykepause, stikk i strid med reglementet.

Pekte ut kollisjonskurs

Nielsen varslet pilotene i de to flyene om at de lå i kollisjonskurs kun 43 sekunder før de smalt i hverandre.

Ferdsskriveren og taleregistratoren fra de to flyene felte en knusende dom over Skyguide. De svarte boksene avslørte at piloten på passasjerflyet fikk beskjed fra flyets automatiske varslingssystem (TCAS) om å stige, mens flygelederen ga ham ordre om å gå ned.

Etterforskerne mente at Nielsen i praksis ledet flyene på kollisjonskurs.

Trusler

En rapport fra den sveitsiske lufthavarikommisjonen (BEAA) viste at Skyguides radarsystem var både upresist og foreldet, og at det automatiske varslingssystemet var slått av på grunn av vedlikehold da ulykken skjedde. I tillegg lå flere av telefonlinjene inn til vakttårnet nede.

Den tyske havarikommisjonen kom til samme konklusjon i sin endelige rapport, som ble lagt fram i mai i fjor. Først da fikk ofrenes pårørende en offisiell unnskyldning fra sveitsiske myndigheter og fra Skyguide.

Inntil da hadde danske Peter Nielsen vært syndebukken.

Selv om han aldri fikk det formelle ansvaret for ulykken, ble Nielsen suspendert fra flygelederjobben. Navnet hans var ennå ikke offentlig kjent, men Skyguides hovedkvarter mottok flere truende brev med påskriften «barnemorder».

Knivstukket i sitt hjem

Peter Nielsen tok ulykken svært tungt og måtte få psykologisk krisehjelp.

Nesten to år etter tragedien skulle fortida hjemsøke den danske 36-åringen for siste gang.

24. februar 2004 ble han knivstukket og drept foran øynene på kona og sine tre barn på terrassen hjemme i Kloten utenfor Zürich i Sveits.

Etterforskerne fikk raskt mistanke om at drapet hang sammen med flyulykken, og dagen etter ble Vitalij Kalojev arrestert og siktet.

Ifølge sveitsisk påtalemyndighet ble flygeleder Nielsen drept som hevn for ulykken.

I retten

I dag startet rettssaken mot den russiske 49-åringen, som har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden drapet.


Kalojev medgir at han knivstakk og drepte Nielsen, men han hevder det ikke var planlagt, melder BBC.

- Jeg oppsøkte Nielsen som en far som elsker sine barn. Jeg ville at han skulle se bilder av mine døde barn ved siden av hans egne barn, som er i live, sa arkitekten i retten i dag.

Aktor Ulrich Weder har lagt ned påstand om tolv års fengsel. Kalojev risikerer mellom fem og 20 år bak murene dersom han blir funnet skyldig.

Svært mange russere har uttrykt støtte til Kalojev, og rettssaken følges nøye i hjemlandet, melder AP. Da avisa Izvestia spurte sine lesere om de syntes han burde frifinnes for drapet, svarte hele 69 prosent «ja».

Dom i saken er ventet på onsdag kveld.

TILTALT FOR HEVNDRAP: I dag startet rettssaken mot russiske Viltalij Kalojev, som drepte den danske flygelederen Peter Nielsen i fjor.
MISTET ALT: På kirkegården har Kalojev fått reist dette monumentet over sin avdøde kone, datter og sønn.