Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte flygeleder fordi han mistet datter, sønn og kone

Nå er drapsdømte Vitalij Kalojev utnevnt til minister i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Russeren Vitalij Kalojev mistet familien i en flyulykke. Så drepte han den danske flygelederen. Nå er han utnevnt til minister i den russiske republikken Nord-Ossetia, skriver NTB.

Det er den svenske avisen Aftonbladet som skriver den utrolige historien om drapsmannen som blir hyllet som en helt i sin egen republikk.

Mistet hele familien

71 mennesker mistet livet da et passasjerfly kolliderte med et fraktefly over Überlingen i Sør-Tyskland natt til 2. juli 2002, skrev Dagbladet.no 25. oktober 2005. 

- Vi hørte først et kjempesmell. Deretter falt to digre ildkuler ned fra himmelen, sa øyenvitnet Jürgen Tundelsweiler (34).

Om bord i passasjerflyet var 52 russiske barn og tenåringer. De var på vei til Barcelona, men feriedrømmen endte i tragedie.

De fleste barna gikk på eliteskoler, og hadde fått Spania-tur som belønning for gode karakterer. Da den grusomme beskjeden kom, trodde foreldrene at barna lå på stranda og koste seg.

Den russiske arkitekten Vitalij Kalojev bodde i Barcelona da ulykken skjedde.
Kalojev mistet kona Svetlana (42), sønnen Konstantin (10) og datteren Diana (4),
som var på vei for å besøke ham.

Hevnet seg på flygelederen

TRAGISK ULYKKE: 71 mennesker mistet livet da et passasjerfly kolliderte med et fraktefly over Überlingen i Sør-Tyskland natt til 2. juli 2002. Foto: Scanpix/AP
TRAGISK ULYKKE: 71 mennesker mistet livet da et passasjerfly kolliderte med et fraktefly over Überlingen i Sør-Tyskland natt til 2. juli 2002. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Den danske flygelederen Peter Nielsen på flyplassen i Zürich hadde gitt feilaktige instruksjoner da han oppdaget at to fly holdt på å kollidere, og dermed skjedde katastrofen.

To år etter ulykken, oppsøkte Kalojev flygelederen Peter Nielsen i sitt hjem i Kloten i Sveits og stakk ham en rekke ganger med kniv. Nielsens kone og tre barn ble hjelpeløse vitner til det brutale drapet hjemme på familiens terrasse.

- Jeg oppsøkte Nielsen som en far som elsker sine barn. Jeg ville at han skulle se bilder av mine døde barn ved siden av hans egne barn, som er i live, sa Kalojev under rettssaken. Han bedyret at han oppsøkte flygelederen for å få en unnskyldning, ikke for å drepe ham. 

Kalojev reiste direkte til ulykkesstedet, og han var selv med da likene av barna hans ble funnet.

Etterpå dro han hjem til den russiske Kaukasus-republikken Nord-Ossetia med kistene. Der gjorde han huset sitt om til et slags tempel for de døde.

Hyllet som helt

Kalojev ble dømt til åtte års fengsel. Senere ble dommen redusert til fem og et halv års fengsel, og i november ble han satt fri. Hjemme ble han hyllet som en helt.

President Vladimir Putins ungdomsorganisasjon hilste ham med plakaten «Du er et virkelig menneske!» på flyplassen i Moskva.

image: Drepte flygeleder fordi han mistet datter, sønn og kone

I Nord-Ossetia ble han en folkehelt etter å ha lyktes med sin blodhevn. Kalojev fikk flere hundre jobbtilbud, og har nå tatt imot tilbudet om å bli visebygningsminister i republikken.

- En drømmejobb, sier han ifølge Aftonbladet.se

BLIR MINISTER: Viltalij Kalojev mistet sinekjære i flyulykke og knivdrepte flygelederen. Nå blir han minister i den russiske republikken Nord-Ossetia.
TILHENGERE: Viltalij Kalojev har opplevd sterk støtte i sin egen republikk. Mange sto opp for ham under rettssaken i 2005.
MISTET ALT: På kirkegården har Kalojev fått reist dette monumentet over sin avdøde kone, datter og sønn.
LØSLATT: Viltalij Kalojev møtte pressen på flyplassen i Moskva etter at høyesterett i Sveits bestemte at han skulle løslates i november i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media