Drepte for å ødelegge fred

LONDON (Dagbladet): Ytterliggående motstandere av fred i Nord-Irland drepte en politimann natt til i går. Og nå vil statsminister Tony Blair gå mer direkte inn i fredsforhandlingene i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nasjonalistiske utbrytergruppa INLA slo til igjen fredag kveld. Ukjente skjøt ned og drepte tidligere politimann Cyril Stewart utenfor et kjøpesenter i Armagh. Drapet har INLA tatt på seg.

- Dette er en voldshandling vi tar sterk avstand fra. De fleste republikanere støtter forsøkene på å finne fram til fred, og terroristgruppene bør slutte med vold og drap, sier Sinn Feins leder Mitchel McLaughlin.

Provokasjon

Minister for Nord-Irland, Mo Mowlam, fordømmer drapet, og sier at drapsmennene vil bli jaget som alle andre kriminelle. SDLP-politikeren Seamus Mallon sier at drapet er en provokasjon fra INLA mot unionistene.

- Terroristene ønsker å provosere slik at unionistene forlater forhandlingene. De provoserer med drap og vold, men i denne fasen bør vi ignorere dem, sier SDLP-politikeren.

Fredsforhandlingene går nå inn i en vanskelig og avgjørende fase. Fristen for å komme fram til en anbefalt avtale er 9. april, og tida begynner å løpe fra partene.

Snakker ikke

22. mai er den foreløpige datoen for en folkeavstemning, men da kreves at partene går inn i reelle forhandlinger.

Foreløpig har ikke det største unionistiske partiet vært villig til å forhandle direkte med Sinn Fein, partiet har sagt at de ikke ønsker å forhandle med forbrytere. Statsminister Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern vil nok likevel insistere på at partene snakker med hverandre mot slutten av forhandlingene.

- Dette er en historisk sjanse, og nå er vi kommet til avgjørende uker, sier statsminister Tony Blair.