Drepte for å utfordre politiet

Den 18-årige elitestudenten ønsket å se om han var smartere enn politiets etterforskere. Nå er han siktet for overlagt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gary M. Hirte (18) var speider, fikk toppkarakterer på skolen, var sentral på skolens lag i amerikansk fotball og var sine foreldres øyensten. Han var et forbilde for de unge i den lille byen Weyauwega i Wisconsin. Det syntes som han kunne lykkes i hva han ville.

Klassisk mordgåte

I fem måneder sto politiet uten mistenkte etter drapet på den 37 år gamle Glenn Kopitske, en «ensom, men harmløs landsbyoriginal». Saken ble karakterisert som en klassisk mordgåte: Ingen tegn til innbrudd, ingen tegn til at offeret hadde kjempet imot, ingen spor etter morderen og ingen åpenbare motiv for drapet.

Politiet var rådville, helt til Gary M. Hirtes eks-kjæreste ringte og fortalte at han hadde skrytt til henne av å ha begått udåden, melder avisa

Milwaukee Journal Sentinel

. Etter hvert fikk politiet vitneutsagn fra 30 ungdommer som hevder at Hirte skrøt av å ha drept Kopitske. Ingen trodde at det lå noe alvorlig i påstandene hans, før han ble arrestert av politiet 29. januar.

Sjokkerende motiv

Weyauwegas 1800 innbyggere er sjokkerte etter arrestasjonen, men mest over Hirtes motiver for den grusomme dåden.

Etterforskerne fikk Hirtes eks-kjæreste til å ringe ham, mens samtalen ble tatt opp på bånd. Hirte fortalte henne i detalj om hvordan han drepte Kopitske bare for å se om han «klarte å komme unna med det».

Under samtalen skal Hirte ha avslørt kjennskap til flere detaljer om drapet enn det politiet hadde gått ut med på forhånd. Hirte skal ifølge politiet ha skutt Kopitske med en hagle i bakhodet, for så å stikke ham med kniv to ganger i ryggen og én gang i hjertet.

Hevder sin uskyld

Politiet mener at Hirte plukket ut sitt offer, spanet på ham, for så å planlegge og utføre drapet. Hirte skal ikke ha kjent Kopitske personlig.

Ifølge 18-åringens advokat hevder Hirte ikke å ha noe med drapet å gjøre. Det han fortalte venner om drapet var bare et påfunn fra hans side. En innledende runde i rettssalen er satt opp førstkommende mandag.

- Hvordan kan en som er så vellykket som Hirte ville gjøre noe slikt, spør Steve Verwiel fra Winnebagos sheriffkontor seg selv. - Dette blir kun spekulasjoner, men kan det være fordi han følte seg overlegen alle andre? Var dette den ultimate utfordringen? Eller var han interessert i politietterforskning?

Dagen før arrestasjonen kunngjorde Hirtes skole at han hadde vunnet et stipend fra St. Cloud State University i Minnesota. Han ønsket følgende fordypningsfag: Strafferett.

Under en husransakelse skal politiet ha funnet bilnøklene til Kopitske gjemt unna på Hirtes rom, og et sannsynlig mordvåpen i kjelleren, melder Milwaukee Journal Sentinel.