Sverige:

Drepte for Canada Goose-jakke

En 24 år gammel mann er i Sverige dømt til 16 år i fengsel for drap og tortur tilbake i 2019.

RØMTE LANDET: 24-åringen rømte landet kort tid etter drapet og ble internasjonalt etterlyst. Av Interpol ble han omtalt som «svært impulsiv og farlig». Foto: Politiet
RØMTE LANDET: 24-åringen rømte landet kort tid etter drapet og ble internasjonalt etterlyst. Av Interpol ble han omtalt som «svært impulsiv og farlig». Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Det brutale drapet fant sted tilbake i desember i 2019. 24-åringen, som den gang var 21 år gammel, oppsøkte sammen med en 18 år gammel mann, leiligheten til en 20-åring i Ånge i Västernorrland.

Foranledningen skal ha vært ønsket om blant annet 20-åringens røde jakke av merket Canada Goose, skriver Aftonbladet.

Den 18 år gamle mannen skal ha ankommet Ånge med tog ei uke før drapet. Siden det var kaldt i Ånge, skal han ha spurt mannen han bodde hos om han visste om noen som hadde en Canada Goose-jakke. Etter tips om hvor de kunne finne en slik jakke, dro 18-åringen sammen med den 24 år gamle mannen til det 20 år gamle offerets leilighet.

Utsatt for tortur

Offeret fikk teipet hender, føtter, hals, nese og munn, og ble utsatt for slag og spark. Deretter ble han kvelt til døde, skriver Expressen.

Aktor Christina Edlund Nilsson sa under rettssaken i Sundsvall tingrett at det var snakk om «et langt hendelsesforløp med torturliknende slag, som har forårsaket en sterk dødsangst eller liknende stor påkjenning».

Etter å ha kvelt 20-åringen til døde, stjal de to gjerningsmennene en rekke gjenstander fra offerets leilighet - deriblant Canada Goose-jakka.

Ifølge Aftonbladet skal de to også ha filmet drapet, og seinere vist videoen til en tredje person.

Politiet frigir video etter at fire menn forsøkte å flykte fra politiet i Skåne 30. april. Reporter: Edward Stenlund. Video: Politiet i Sverige Vis mer

Skrev om drapet på forum

Den 24 år gamle mannen, som er svensk statsborger men ble født i Libanon, flyktet etter få dager til Libanon, hvor han holdt seg i tre år. Hans medsammensvorne ble pågrepet i Danmark etter kort tid, og ble i 2020 dømt til ni års fengsel for drapet, skriver Expressen.

I løpet av tida i Libanon skrev 24-åringen flere innlegg på forumet Flashback, blant annet om drapet, ifølge avisa.

I et av innleggene Expressen gjengir, skal han under pseudonym blant annet ha skrevet om ranet og drapet, at han ikke ønsker å melde seg for politiet, og at han er uskyldig. Videre skriver han at han aldri kommer til å bli tatt.

Ifølge Aftonbladet skrev 24-åringen flere innlegg som politiet kunne knytte til ranet og drapet. Han la også ut et bilde av seg selv med en klovnemaske, som skal ha blitt tatt hjemme hos det 20 år gamle offeret.

Kontaktet etterforskeren

Etter et innslag på programmet «Efterlyst» i Sverige, som omhandlet drapet, tok 24-åringen også kontakt med en av etterforskerne på telefon.

«Hørte at dere kunne ta meg her jeg er, vær så god, kom og ta meg, jeg tenker ikke å komme tilbake for noe jeg ikke har gjort» sto det blant annet i meldingen sendt til etterforskeren, ifølge Aftonbladet.

I januar i år ble han pågrepet i flyktningleiren Bourj el-Barajneh i Libanons hovedstad Beirut. Han sto da på Interpols liste over ettersøkte, og ble omtalt som både impulsiv og farlig, skriver Expressen.

Etter pågripelsen ble han tatt med til Sverige, hvor han ble tiltalt for det tre år gamle drapet. Mandag ble han dømt til 16 år i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer