Drepte for noen 100-lapper

18-åringen ranet en taxisjåfør da han var 15, og er dømt for drapstrusler mot en miljøarbeider. I mai slapp han ut av fengsel. I går ble han drapsmann, etter krangel om småpenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere år som utagerende tenåring på barnevernsinstitusjon, flyttet den drapssiktede 18-åringen ut av fra en barnevernsinstitusjon tidligere i år. Han ble 18 i januar, og mens han i flere år hadde tett oppfølging fra barnevernet, ble han i vår dømt til ubetinget fengsel i 90 dager for flere forhold. Bare kort tid etter at barnevernet i Bærum sa opp plassen hans på en miljøgård i Tønsberg.

For tida bodde han hos familien i Rykkinn og var trolig på vei hjem da han ikke kunne betale en drosjeregning på noen få hundre kroner. I stedet for å betale trakk 18-åringen kniven mot drosjesjåfør Saqib Ghani (27) på Kadettangen i Sandvika i Bærum. I politiavhør i går erkjente 18-åringen å ha stukket Ghani, men han nekter straffskyld, sier etterforskningsleder Tom Søreide til Dagbladet.

Kortet virket ikke

Vitner forteller til Dagbladet at de så slåssing i taxien, like før 18-åringen la på sprang bort fra åstedet. En halvtime seinere ble han pågrepet, med klærne dynket i blod og en follekniv han selv sier er drapsvåpenet i lomma.

Sjåføren Saqib Ghani klarte å ta seg ut av taxien og inn i en forbipasserende bil. En kvinne kjørte ham til legevakta, men Ghani døde kort tid etter at han kom til Ullevål universitetssykehus. Ifølge politiet ble han påført flere dødelige knivstikk i mageregionen.

Politiet tror en krangel om drosjeregningen kan ha utløst episoden. Forut for knivstikkinga hadde 18-åringen forsøkt å ta ut penger på en bensinstasjon like ved åstedet, men kortet hans virket ikke.

I politiavhør har 19-åringen som var sterkt ruset da han stakk Ghani, hevdet at han har «blackout» og ikke husker noe særlig fra hendelsen.

Ifølge kollegaer av den drepte skal turen ha startet ved kjøpesenteret Arkaden i Oslo sentrum. En taxitur til Sandvika koster omtrent 300 kroner.

Flere dommer

-  Gutten bor for tida hos familien på Rykkinn, men hadde bedt om å bli kjørt til Kadettangen fordi han ville gå tur på Kalvøya, sier politioverbetjent Søreide.

Siden 2001 er 18-åringen dømt for en rekke tilfeller av drapstrusler, vold, tyveri og ulovlige våpen.

På grunn av hans unge alder og vanskelige situasjon har retten ment at det beste for gutten ville være å følges opp av barnevernsinstitusjonen han bodde på, framfor å havne i fengsel. Men i april i år ble han dømt til ubetinget fengsel i en såkalt samledom, etter å ha brutt vilkårene for betinget soning. 18-åringen slapp ut i mai. Tre måneder seinere sitter han i varetekt hos politiet i Sandvika, siktet for drap.

Ranet taxisjåfør

Gutten har flere svært tøffe år bak seg. I oktober 2001 slo den da 15 år gamle gutten til mot sjåføren under en taxi-tur i en by i Vestfold. Bevæpnet med en softgun - en pistoletterlikning - dro han plutselig på seg en finlandshette, og rettet våpenet mot sjåføren.

Ifølge dommen fortalte han sjåføren at han trengte penger på grunn av narkogjeld. Sjåføren ga ham 900 kroner. Da la 15-åringen ned pistolen, og de ble sittende i drosja til politiet dukket opp.

Sjåføren som da ble ranet, ble sjokkert da han fikk høre at 18-åringen er siktet for drosjedrapet i Sandvika.

-  Han fikk jo ikke straff da han ranet meg, og det synes jeg er ille. Det er tydelig at han ikke har lært noe av det som skjedde den gangen, sier sjåføren til Dagbladet.

-  Etter ranet har jeg fortsatt å kjøre, men jeg er litt engstelig når jeg ser noen som likner på den unggutten, sier sjåføren.

Under ransaking etter pågripelsen ved drosja, fant politiet 16 gram hasj. For taxiranet og bruk og salg av narkotika ble han idømt ett års betinget fengsel.

Høsten 2002 rømte den da 16 år gamle gutten fra institusjonen hvor han bodde. Bare noen dager seinere ble han stoppet på en stjålet moped, og fraktet tilbake av politiet.

«Du kommer til å dø ung»

I fjor høst truet han en av de ansatte ved institusjonen på livet. Ifølge dommen sa han «Du har ikke lenge igjen å leve, du er klar over det, du kommer til å dø ung».

I tillegg til drosjeranet i 2001 ble han dømt for å ha knivranet en kiosk i Vestfold samme år. Da slapp han med betinget fengsel og prøvetid. I stedet for varetekt ble han i en periode plassert på strengt enetiltak på institusjonen, passet på av flere ansatte.

Den siktede mannen har bodd på institusjon siden han var 12 år. Han hadde problemer med skolegangen, og skal i perioder ha blitt holdt isolert fra de andre.

-  Han hadde det ikke så bra, jeg tror han var veldig ensom, sier en av ungdommene ved institusjonen 18-åringen var i.

ÅSTEDET : Her ble drosjesjåfør Saqib Ghani påført flere dødelige knivstikk i mageregionen. Politiet kom raskt til åstedet. 19-åringen som utførte knivstikkingen meldte seg ikke langt tid etter.