Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Robert og Michael Bever

Drepte foreldrene og tre småsøsken. Brødrene ville bli verdenskjente seriemordere

Robert og Michael Bever var 18 og 16 år da de drepte familien. Nå står begge overfor livstid i fengsel.

BRUTALT: Politiet i Broken Arrow i Oklahoma hadde aldri opplevd et åsted likt de de fant i Bever-hjemmet. Brødrene Michael (t.v.) og Robert hadde brutalt drept familien. Foto: Tulsa County Sheriff's Office/Handout via Reuters/NTB Scanpix
BRUTALT: Politiet i Broken Arrow i Oklahoma hadde aldri opplevd et åsted likt de de fant i Bever-hjemmet. Brødrene Michael (t.v.) og Robert hadde brutalt drept familien. Foto: Tulsa County Sheriff's Office/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokka 23.30 om kvelden 22. juli 2015 får politiet i Oklahoma en telefon.

Innringeren er et barn, som forteller politiet at noen angriper familien hans. Operatørene hører brøling fra en mann før linja blir brutt. Adressen spores opp, men politiet får aldri tak i far i huset over telefon.

Det er først når politiet ankommer huset i byen Broken Arrow nordøst i delstaten omkring ti minutter seinere, at de skjønner alvoret. Like ved inngangen finner de ei 13 år gammel jente, viser ei tidslinje utarbeidet av lokalavisa Tulsa World.

- Grusomt

Jenta har en rekke knivstikk og er nær døden som følge av skadene, men det som ventet politiet, er langt verre.

Ettersom politiet tok seg videre da klokka nærmet seg midnatt denne sommerkvelden, ble de møtt av grusomme scener inne i forstadshuset.

- Det var ganske grusomt, og helt uvanlig i forhold til typen kriminalitet vi har i Broken Arrow til vanlig, sa politibetjent Thomas Cooper til NBC News.

Totalt lå fem mennesker døde. Alle sammen brutalt knivdrept.

Ofrene var David Bever (52), April Bever (44) og tre av deres barn Daniel (12), Christopher (7) og Victoria (5).

Det yngste barnet på to år lå uskadd og urørt i et separat rom. De eneste som manglet fra huset, var parets to eldste barn, Robert (18) og Michael (16).

DRAPSHUSET: Huset til Bever-familien, der fem personer ble drept i 2015. Huset er nå jevnet med jorda, og kommunen vil bygge en park på åstedet. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix
DRAPSHUSET: Huset til Bever-familien, der fem personer ble drept i 2015. Huset er nå jevnet med jorda, og kommunen vil bygge en park på åstedet. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix Vis mer

Funnet av hunder

Idet politiet ankom, hadde de to eldste sønnene stukket ut bakdøra og løpt til skogs. Søstera på 13 som lå igjen hardt skadd, hadde pekt ut nettopp dem som gjerningsmennene.

Politiet sendte raskt ut hundepatruljer som fant guttene.

De ble begge pågrepet blodige og sølete, og detaljene som etter hvert ble avdekket, var sjokkerende.

Bare dagen etter de brutale hjemmedrapene, kom de første politibildene av den eldste broren Robert. Arrestasjonsbildene viste ham smilende med gjørme i ansiktet.

Men politiet var i villrede. Familien var tilsynelatende en helt vanlig amerikansk storfamilie, og politiet hadde aldri mottatt noen nødtelefoner derfra.

- Hver gang noen dreper familiemedlemmene sine ned i femårsalderen, kan jeg ikke skjønne at det er noe i hodet som kan rettferdiggjøre det, sa politioverbetjent Leon Calhoun dagen etter drapene i 2015.

- Planlagt

Allerede i de innledende avhørene, begynte politiet å skjønne omfanget guttene hadde planlagt. Lokalkanalen KRMG viderebrakte et drøyt halvår etter drapene vitnemålet fra politimannen som først avhørte eldstebror Robert Bever.

- Han sa at han hadde planlagt å drepe foreldrene sine siden han var 13. Han sa at han og Michael oppdaget deres fascinasjon for drap over samtaler på seine kvelder.

Deretter skal de ha lagt en plan, fortalte den da 18 år gamle gutten i avhør. Han fikk seg jobb som telefonselger for å tjene penger til å kjøpe inn kniver, kroppsbeskyttelse, hjelmer, våpen og ammunisjon. I månedsvis samlet han opp kniver og beskyttelsesutstyr, fortalte han i avhør.

I RETTEN: Michael Bever sitter i disse dager i retten i Tulsa. Juryen fant ham skyldig for fem drap og drapsforsøk i går. Han fikk 28 år for drapsforsøket på søstera, og vil trolig få livstid for drapene. Foto: Mike Simons/Tulsa World/Ap/NTB Scanpix
I RETTEN: Michael Bever sitter i disse dager i retten i Tulsa. Juryen fant ham skyldig for fem drap og drapsforsøk i går. Han fikk 28 år for drapsforsøket på søstera, og vil trolig få livstid for drapene. Foto: Mike Simons/Tulsa World/Ap/NTB Scanpix Vis mer

- Ville bli berømte

Han forklarte at han hadde planlagt å drepe hele familien for så å gjemme dem på loftet. Deretter skulle han og lillebroren stjele familiens bil og hente våpnene han hadde bestilt, som inkluderte pistoler og ei pumpehagle.

Fra huset skulle de kjøre til tett befolkede byer og angripe på tilfeldige steder ved å drepe ti mennesker om gangen.

- De ville drepe minst 50 mennesker. De ville bli berømte. De ville ha sin egen Wikipedia-side. De ville bli omtalt i mediene, sa etterforsker Rhianna Russell under rettssaken, ifølge CBS.

Brødrene hadde ambisjoner om å drepe flere mennesker enn i Columbine-massakren, der 13 ble drept og enn James Holmes, som drepte tolv mennesker på en kino i Aurora i Colorado i 2012, ifølge avhørene.

- Ville gjøre ham til gud

Før de drepte familien, hadde også den eldste broren lagret en plan om massedrap på en harddisk han hadde hjemme. I tillegg ønsket også de to unge brødrene å lage en video de kunne laste opp på internett.

Etterforsker Eric Bentz hadde oppgaven med å intervjue eldstebroren Robert.

- Hvis han drepte ett menneske, var det ett menneske. Hvis han drepte mer enn ett menneske, ville det gjøre ham til en slags gud, fortalte politimannen om Roberts innledende avhør.

Brødrene erklærte seg først ikke skyldig i å ha drept familien og for drapsforsøk på deres 13 år gamle søster. Lokalsamfunnet var rystet, og politiet sto overfor en sak med medieoppmerksomhet de tidligere ikke hadde opplevd.

DØMT: Robert Bever soner allerede flere livstidsstraffer. Foto:AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix
DØMT: Robert Bever soner allerede flere livstidsstraffer. Foto:AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix Vis mer

Livstid

Eldstebror Robert, som nå er 21 år gammel, erkjente i 2016 straffskyld for fem overlagte drap og soner nå flere livstidsdommer uten mulighet for prøveløslatelse. Han er blitt diagnostisert med en rekke sinnslidelser, blant annet depresjon og psykose.

I disse dager pågår også rettssaken mot lillebror Michael. 19-åringen risikerer også livstid i fengsel for å ha medvirket til drapene. I løpet av de tre ukene rettssaken har pågått, har hans forsvarere i stor grad skyldt på storebroren for drapene.

Og eldstebroren sa i retten at han knivstakk og skar i familiemedlemmene og aldri så broren angripe noen.

- Jeg nekter ikke for at vi handlet sammen, men vi gjorde det på hver vår måte, sier han, ifølge lokalavisa Tulsa World.

Distraherte småsøsken

Ifølge storebrorens vitnemål hadde barna en ensom oppvekst. Ingen av de totalt sju barna i familien har noen gang gått på skolen. Ifølge ham snakket også foreldrene ofte om jordas undergang.

Robert Bever fortalte også i detalj om hvordan han fikk lillebroren til å distrahere søsknene og foreldrene slik at han fikk sjansen til å drepe dem.

Blant annet skal Michael ha vist noe på laptopen sin til den da 13 år gamle lillesøstera før Robert kom bakfra, tok hånda over munnen hennes og skar over strupen.

Michael skal også ha fått småsøsknene til å låse opp dørene til rommene de gjemte seg i, før storebroren drepte dem. Lillebroren advarte også storebroren da faren skal ha kommet mot ham.

- Han kom mot meg som om han skulle legge meg i bakken. Jeg stakk ham flere ganger i brystet. Han spurte meg «Hvorfor gjør du dette?».

«Fordi jeg må» svarte Robert til faren, ifølge vitnemålet.

«Nei, det må du ikke», skal faren ha sagt like før han døde, skriver Tulsa World.

Lillebror kan få livstid

AKTOR: Steve Kunzweiler ba om livstid også for yngstebror Michael. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix
AKTOR: Steve Kunzweiler ba om livstid også for yngstebror Michael. Foto: AP Photo/Sue Ogrocki/NTB Scanpix Vis mer

- De knivstakk søstera i halsen. Deretter angrep de mora og ga henne omtrent 40 sår på kroppen. Så jaktet de ned faren sin og knivstakk ham på hans eget soverom. Deretter gikk de og banket på dørene for å lure ut barna for å knivstikke dem, slik at de kunne reise landet rundt for å drepe.

- Jeg vil vite: Når vil dere løslate dem? Når vil dere ha dem som nabo, var statsadvokat Steve Kunzweilers budskap til juryen i saken, ifølge CBS.

Påtalemyndigheten mener at Michael var delaktig og hjalp broren med drapene, uansett om juryen mener han knivstakk noen eller ikke. Hans forsvarere har argumentert med at det eneste som ville skjedd om han forsøkte å stoppe broren, var at han også ble drept, skriver Fox23.

Juryen fant til slutt Michael Bever skyldig i alle anklagene om overlagt drap og på flere punkter om overfall og drapsforsøk. Juryen anbefalte en straff på 28 års fengsel for drapsforsøket på søstera.

Seinere vil det også være straffeutmåling for de fem drapene han er funnet skyldig for. Etter all sannsynlighet, vil han få livstid i fengsel, men spørsmålet er om han får mulighet for prøveløslatelse eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media