Drepte frosken Frank, flaggermus og fugler

Og skremmer kyr. Her er noen av de «verste» møtene mellom romraketter og dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk trolig ikke særlig bra med frosken som ble fotografert under oppskytingen av NASAs nye månesonde LADEE. Det ulykksalige amfibiet, som er døpt Frank av astrofysiker dr. Ian O'Neill ved Discovery Space, puslet på forhånd med sitt i en dam med kjølevann ved plattformen på anlegget i delstaten Virginia.

Da den kraftige Minotaur V-raketten fyrte opp motoren og massive mengder kjølevann ble dumpet utover plattformen, ble Frank blåst til himmels. Høyt til himmels.

Hendelsen ble fanget i ett enkelt stillbilde fra et av de fjernstyrte kameraene som overvåker oppskytingen, og NASA har bekreftet at det er ekte. Froskens siste øyeblikk har gått verden rundt, ledsaget av relativt bløte ordspill («Ground control to major Toad», «One giant leap for frogkind»).

ULYKKESFUGL: Bilder og video fra episoden viser at en fugl treffer romferja like ved toppen på den eksterne drivstofftanken. Heldigvis førte det ikke til skader på selve romferja. Foto: AFP PHOTO/NASA/NTB Scanpix
ULYKKESFUGL: Bilder og video fra episoden viser at en fugl treffer romferja like ved toppen på den eksterne drivstofftanken. Heldigvis førte det ikke til skader på selve romferja. Foto: AFP PHOTO/NASA/NTB Scanpix Vis mer

Dette er langt fra første gang at dyreliv og utforskertrang i verdensrommet har havnet i konflikt.

Best kjent er kanskje flaggermusen Brian. Dyret, nærmere identifisert som en bulldogflaggermus, slo seg i 2009 ned på den eksterne drivstrofftanken til romferja Discovery som sto klar for oppskyting ved Kennedy Space Center i Florida. NASA oppdaget ham i god tid før nedtellinga nådde null og trodde at han ville våkne og stikke av før takeoff. Slik gikk det ikke.

Etter en gjennomgang av bilde- og videomateriale, konkluderte NASA med at Brian hadde en brukket vinge og trolig omkom i flammehavet under oppskyting.

ALLIGATOR: Spesielt NASAs oppskytingsanlegg Kennedy Space Center i Florida er utsatt for dyreliv. Her flyter en alligator rundt i nærheten av romferjeplattformen. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
ALLIGATOR: Spesielt NASAs oppskytingsanlegg Kennedy Space Center i Florida er utsatt for dyreliv. Her flyter en alligator rundt i nærheten av romferjeplattformen. Foto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Dyrelivet kan nemlig utgjøre en reell og ekte trussel når mange hundre tusen tonn rakettdrivstoff er i sving, og emnet er spesielt aktuelt ved NASAs hovedoppskytingsbase på Kennedy Space Center i Florida. Anlegget ligger midt i et område med artsrike våtmarker på halvøya Merritt Island.

Da Dagbladet besøkte stedet i 2009, var det nettopp observert en rødgaupe i nærheten av romferja. Stedet er videre hjem til en lang rekke fugler, truede pattedyr som manater, slanger og alligatorer som av og soler seg på rullebanen.

26. juli 2005 kunne det gått galt. 2,5 sekunder etter takeoff traff den eksterne drivstofftanken på romferja Discovery en fugl. Heldigvis førte det ikke til skader på selve romferja og NASA forventet ikke at det ville føre til problemer senere i oppdraget. Dette var den første oppskytinga etter romferja Colombia gikk i oppløsning over Texas, nettopp på grunn av skader som oppsto på varmeskjoldet under oppskyting.

Ikke alle møter mellom raketter og dyr ender med død, og noen ganger er de til og med velkomne om bord som astronauter eller biologiske forsøk. Og da det private selskapet SpaceX testet den eksperimentelle Grasshopper-raketten tidligere i år, kom en flokk forskremte kuer plutselig løpende inn fra sidelinjen i videooverføringen.