Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte han 202 mennesker?

I dag begynte rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept 202 mennesker på to nattklubber i Bali. Hvis han blir kjent skyldig, blir han trolig skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 40 år gamle mekanikeren Amrozi bin Nurhasyim ble ført inn i tinghuset i Denpasar, Indonesia i dag. Han sa ingenting da han passerte flere hundre journalister og bevæpnede politifolk på vei inn for begynne på den flere måneder lange rettssaken.

Inne i rettssalen leste aktor Urip Tri Gunawan opp den 33 sider lange tiltalen. 40-åringen er tiltalt for å ha planlagt og utført terroraksjonen på Bali 12. oktober 2002.

32 andre personer er tiltalt, men politiet mener Amrozi bin Nurhasyim er hjernen bak aksjonen.

Tilsto

40-åringen skal tilhøre terrororganisasjonen Jemaah Islamiyah, som skal ha tette bånd til al-Qaida. Bombeaksjonen ble raskt døpt «Asias 11. september».

Politiet sier de har en svært god sak, og viser blant annet til at bin Nurhasyim har tilstått både å ha kjøpt kjemikalier og har sagt han var med på å lage bombene, i det kan kalte hellig krig mot folk fra vesten.

Forsvarerne innrømmet i retten i dag at 40-åringen hadde tilstått ugjerningen, men sa at tilståelsen ikke var nok til å dømme ham, skriver CNN.

- Hvis han bare var til stede på planleggingsmøtene for å høre hva som skulle skje, er det et langt mindre alvorlig forhold enn det han er tiltalt for. I tiltalen går det ikke fram om han planla aksjonen eller bare var en fotsoldat. Derfor mener vi at tiltalen ikke er komplett, og dermed må regnes som ugyldig, sier bin Nurhasyims forsvarere.

- Drep ham

Rundt 400 mennesker hadde møtt fram til rettssakens første dag. De fleste var journalister og diplomater fra forskjellige land som mistet innbyggere i Bali-bombene.

- Jeg er rasende. sa den 35 år gamle sjåføren Wayan Sumerta til nyhetsbyrået AP.

Han var framme ved tinghuset tre timer før saken begynte, for å være sikker på å få plass.

- Jeg kom hit for å få med meg hvordan han ser ut. La oss drepe ham. Han drepte vennene våre.

De fem dommerne skal høre 102 vitner før de avsier dommen. Etter at den nye antiterrorloven ble vedtatt, vil Amrozi bin Nurhasyim trolig bli henrettet ved skyting hvis han blir funnet skyldig.

TILTALT: Amrozi bin Nurhasyim møtte i retten i dag. Han svarte kort på spørsmål om navn, alder og religiøs tilknytning.
KAN FÅ DØDSSTRAFF: 40-åringen kan bli henrettet hvis han blir funnet skyldig av de fem dommerne.
TRAGEDIE: 202 mennesker døde i terroraksjonen på Bali.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media