Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte hardt skadd tenåring

- Irakeren ba om hjelp etter at de amerikanske soldatene feilaktig åpnet ild mot søppelkjørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To soldater i den amerikanske hæren er mistenkt for drap i Bagdad 18. august i år. Soldatene trodde irakerne holdt på å legge ut landminer og åpnet feilaktig ild mot søppelbilen i Sadr City i Bagdad 18. august i år, melder Los Angeles Times. Sju søppelkjørere ble drept, i tillegg lå tenåringen svært hardt skadd igjen.

- Barmhjertighetsdrap

Soldatene Cardenas Alban (29) fra Carson i California og Johnny Horne (30) fra Winston-Salem i North Carolina. Begge tilhører 1st Battalion, 41st Infantry Regiment. De to soldatene innrømmer at de skjøt Qassim Hassan (16) 18. august i slummen Sadr City i Bagdad, men hevder at de gjorde det i sympati og medynk fordi gutten hadde så store skader og sier at det dreier seg om et barmhjertighetsdrap.

Men vitnene mener noe annet.

Tragedien skjedde da amerikanske soldater åpnet ild mot flere søppelbiler etter at det kom inn et tips om at en søppelbil ble brukt til å plante bomber i veikanten. Soldatene hadde hatt flere sammenstøt med militsen i slumområdet, og de reagerte øyeblikkelig da de så at det falt en gjenstand fra en søppelbil ned i grøfta. Patruljen tok oppstilling rundt en bil og skjøt med rifler og en 25 millimeter kanon. Søppelbilen ble raskt overtent og eksploderte.

Men da soldatene gikk nærmere bilen, fant de ingen opprørere. De syv ofrene var unge gutter som var leid inn for å ta kveldens siste søppelskift for fem dollar timen, skriver LA Times.

- Drepte offeret

Amerikansk medisinsk personale sprang fram for å hjelpe overlevende og dem som sto rundt. En ung mann lå på bakken og stønnet i smerte. Ifølge vitner var han svært forbrent, og flere av innvollene lå utenfor kroppen. Fra ribbena ned til hoftene var alt borte. En mann som sa han var i slekt med gutten, ba stotrende amerikanerne om å hjelpe ham.

image: Drepte hardt skadd tenåring

Så brøt det ut diskusjon. Plutselig tok den ene soldaten, identifisert som Cardenas Alban, frem en M-231-rifle og skjøt den sårede gutten. Sekunder senere tok Johnny Horne opp sin M-16 og løsnet enda et skudd mot tenåringen.

De to soldatene sier at gutten var så hardt såret at han kom til å dø uansett. Derfor diskuterte de valg av våpen, før Alban skjøt ham. Horne var ikke sikker på om gutten døde av skuddet og skjøt derfor også selv et skudd.

De neste dagene skjedde det ikke noe mer med saken. Men så mottok troppssjefen en anonym lapp som ble skjøvet inn under døren hans. Lappen kom fra en amerikansk soldat som skrev at medsoldater hadde begått en alvorlig kriminell handling som måtte etterforskes.

Myndighetene støtter soldatenes forklaring om at det dreier seg om et barmhjertighetsdrap, men militæradvokater sier at offerets lidelse ikke var god nok grunn til å drepe gutten.

- Jeg tviler ikke på hvorfor de gjorde det. Men det er fortsatt mord, sier militæradvokat John Malony til Los Angeles Times.

Syv ble drept i søppelbil-hendelsen, inkludert tenåringen, og åtte ble skadd. Irakiske vitner sier at de sivile ikke ble behandlet som folk av det medisinske hjelpepersonalet. I stedet følte irakerne behandlet som dyr.

- Vi er ikke sauer. Vi er mennesker, sier Emad Raheem

Kan få dødsstraff

Nå må de to soldatene møte til høring i Bagdad. Høringen skal avgjøre om det finnes nok bevis til å stille de to for krigsrett. I så fall risikerer de dødsstraff.

Drøyt ti amerikanske soldater etterforskes for drap på sivile irakere. To av dem etterforskes for drap i tre separate saker. En reservesoldat er dømt til 25 års fengsel for drapet på en soldat i den irakiske nasjonalgarden.

I tillegg kommer skandalene fra Abu Ghraib-fengselet, der amerikanske soldater har mishandlet, ydmyket og torturert fanger.

ÅPNET FEILAKTIG ILD: De amerikanske styrkene i Irak opplyste at rundt 50 irakere ble drept i Sadr City den 18. august i år.
FANT LANDMINE: Soldatene som åpnet ild trodde irakerne plasserte ut landminer. Her har de funnet en den 19. august i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media