Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte i full HV-uniform

Etter høylytt krangling kastet 25-åringen alle gjestene ut fra festen hjemme hos seg selv. Deretter skiftet han til HV-uniform og fulgte etter vennene for å drepe. Etter å ha pumpet fire magasiner (opptil 80 skudd) inn i huset lå tre mennesker døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at det 25-år gamle bursdagsbarnet var kledd i full uniform og hadde patroner i beltet da han gikk den korte veien fra bursdagsfesten og til huset dit vennene hadde gått.

Politiet har i dag avhørt de som var sammen med de drepte og gjerningsmannen på lørdag. Ingen av dem har sett vennen i full uniform. Under festen var han kledd i vanlige klær. Han kastet selv gjestene sine ut fra bursdagsfesten etter en krangel, og andre venner måtte gripe inn for å hindre at 25-åringen kom i nevekamp med en festdeltaker. Krangelen startet på grunn av uenighet om sprit og øl.

Det er ikke kjent hvem det var som nesten havnet i håndgemeng med drapsmannen, eller om han er en av de to ungdommene som ble skutt. Det var både gutter og jenter til stede på festen da kranglingen brøt ut.

- Jeg vil ikke si hvem den festdeltakeren er. Gjerningsmannen ble svært sint og kastet alle ut av huset rundt klokka 22, sier konstituert lensmann Petter Braaten.

På rommet til den 25 år gamle heimevernssoldaten fant teknikere fra Kripos pc-en hans. Den var knust, sannsynligvis i raseri etter at gjestene hadde gått. Det lå også forskjellige papirer og skriblerier rundt omkring, men det er ukjent hva som var skrevet på arkene. Tre Kripos-teknikere har gått gjennom huset der drapsmannen bodde og åstedet der han drepte de tre.

Bakken utenfor boligen var overstrødd med kuler, og teknikerne fant fire tomme magasiner. Det femte magasinet var nesten fullt. Det to i våpenet da det ble funnet ved siden av den drepte mannen.

- Han har avfyrt et stort antall skudd, sier Braaten.

Mannen brukte sitt eget AG 3-gevær som han har fått fra Heimevernet.

Ventet på taxi

De andre festdeltakerne hadde samlet seg i kjellerstua til familien Tufto etter at de ble kastet ut. Ingen av dem var i kontakt med 25-åringen etterpå. To jenter som hadde deltatt på den samme festen, dro hjem. De andre bestemte seg for å dra ut på et utested og bestilte taxi rundt klokka 23.30. Den drepte Christian Alexandri Tufto og Lars Henrik Haugerud, som nå ligger hardt skadd på Ullevål sykehus, gikk deretter opp i første etasje i huset, uvisst av hvilken grunn.

- De skulle kanskje se om taxien var kommet, sier Braaten.

For Christian Tufto ble det det siste han gjorde. Drapsmannen sto på utsiden av vinterhagen og fyrte løs. Døra ble gjennomhullet av kuler, og drapsmannen skjøt både gjennom veggen og vinduene på dem som var innenfor.

Nede i kjelleretasjen satt fem andre og ventet på taxi. De forsto ikke hva som foregikk i etasjen over. Nadia Houmid var den første som gikk opp for å se.

Barnebarnet til det drepte ekteparet ble tatt vare på nede av de vettskremte besøkende og av onkelen sin.

- De har vært veldig engstelige for at gjerningsmannen skulle komme ned til dem. De låste døra mellom kjellerstua og første etasje og gjemte seg i kjelleren, sier lensmann Braaten.

Avviser all kritikk

I dag har det kommet kritikk mot politiet fra flere av vitnene som har forklart seg. De var vettskremte mens de ventet på at politiet skulle komme og opplevde tiden som ulidelig lang.

Men Braaten vil ikke ta selvkritikk for at politiet brukte flere timer på å ta seg frem til huset, til tross for at de visste at det var mange mennesker i huset.

- Det vil jeg tilbakevise på det mest bestemte. De i kjelleren er opptatt av at det tok veldig lang tid, og det var sikkert forferdelig å sitte og vente på at politiet skulle komme frem. Dét var en vurdering gjort av meg. Vi hadde en mann løs med et farlig og langtrekkende våpen, og han kunne vente på oss under hvilken som helst busk. Vi var nødt til å bevege oss slik at vi ikke utsatte oss for unødig fare.

- Men utsatte dere ikke de fem i huset for unødig fare, slik at dere kunne få fem drepte til?

- Jo, selvfølgelig. Vi visste ikke hvor han var, sier Braaten.

Vennegjengen har vanket mye sammen og kjenner hverandre godt. Ingen av vitnene har hatt noen forklaring på hvorfor den 25 år gamle mannen plutselig begikk de grusomme handlingene.

- Det er en vennegjeng som har tilbrakt mye tid sammen. De andre beskriver ham som en grei og rolig kar. Et eller annet har gått fryktelig galt.

-

  • Lars Kristian Haugerud ble operert på Ullevål i dag. Tilstanden hans er alvorlig, og han må regne med flere operasjoner fremover. 23-åringen er den eneste

    overlevende som var vitne til drapene. Politiet vil prøve å avhøre ham i morgen.

KRIPOS: Etterforskningen etter trippeldrapet på Geilo går for fullt. Foreløpig er det langt flere spørsmål enn svar i den grufulle saken.
SORG: Bygdesamfunnet Geilo er naturlig nok i sjokk - og sorg.
Hele Norges coronakart