Drepte i sjalusi

Jørn-Are Andersen Sæle drepte sin eks-kjæreste Linn Charlott Nesblom i sjalusi. Han tenkte over hva han gjorde før han brutalt stakk den 16 år gamle jenta midt i hjertet med kniven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener dommerne i Salten Herredsrett som tidligere i dag dømte den 28 år gamle Meløy-mannen til 14 års fengsel for drapet som skjedde på Halsa Gjestegård 6. november i fjor.

Den 27 sider lange dommen konkluderer med at Sæle planla å drepe Linn før han utførte selve handlingen. Derfor ble han dømt for overlagt drap.

Flere vitner forklarte om drapstrusler, og at Sæle tidligere på drapskvelden sa han skulle drepe sin eks-kjæreste. Venner av både drapsmannen og offeret forklarte seg også om et svært turbulent forhold som ble holdt hemmelig for Linns foreldre. Han var 26 og hun bare 14 da de innledet forholdet.

«Retten finner at drapet hadde bakgrunn i tiltaltes sjalusi som hadde bygget seg opp over tid», heter det i dommen. Det legges også til grunn at Sæle har vært voldelig mot tidligere samboere. «Det synes å være et gjennomgående trekk at tiltalte ikke mestrer å bli avvist av kvinner, og at han i slike situasjoner har anvendt trusler, vold og plagsom opptreden», heter det videre i dommen.

Sæle erkjente allerede i politiavhør like etter drapet at det var han som drepte Linn, men han erkjente i retten ikke straffeskyld for overlagt drap. Salten Herredsrett mener at det ikke er noen tvil om at 28-åringen planla drapet.

Retten legger til grunn at Sæle roet seg ned etter slosskampen i leiligheten, og at han overveide sine videre handlinger. Likevel valgte han å innlate seg på en krangel med Linn i sofaen.

«Siden Nesblom i samtalen dem mellom fortsatte med å avvise han, valgte han videre å gjennomføre det handlingsalternativ han hele kvelden hadde overveiet som en mulighet hvis hun ikke gav etter for han, nemlig å ta livet av henne», heter det i dommen.

Retten karakteriserer ikke drapet som en impulshandling, men som «brutalt og uten unnskyldende momenter». Retten legger også til grunn at Sæle ikke var sinnsyk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Dommen på 14 års fengsel er i samsvar med aktors påstand og sammenlignbare drapssaker. Men aktor fikk ikke medhold om fem års sikring. Retten fant at vilkårene for sikring er oppfylt, men dømte ikke i henhold til dette fordi sikringsinstituttet allerede er vedtatt avskaffet og skal erstattes av forvaring. Retten var delt i spørsmålet om sikring, og mindretallet ville idømme sikring.

Det er ikke ventet at verken påtalemyndigheten eller forsvareren vil anke dommen.