- Drepte i sjalusi

Hashin hevder han og Hedda hadde et forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens statsadvokat Bjørn Soknes mener det ligger et seksuelt motiv bak drapet på Hedda Karterudseter, sier tiltalte selv at drapet skjedde i sjalusi, skriver Bergens Tidende.

Hashin sa i retten i dag at han hadde kjent Hedda i ca to måneder før drapet, og at han hadde besøkt henne på hybelen fire - fem ganger. Han fortalte ikke den norske jenta at han var gift.

Den aktuelle kvelden hadde de avtalt å møtes på utestedet Meieriet i Sogndal. Begge skal ha vært påvirket av alkohol. Da de kom tilbake til folkehøgskolen samme natt, traff Hedda to gutter som hun ble med i noen minutter, forklarte Hashin ifølge avisa. Dette skal ha utløst afrikanerens sjalusi.


Reiv av buksa - tok kvelertak
- Jeg mista kontrollen, sa han, ifølge BT.

Først reiv han av Hedda buksene. Ikke for å ha sex med henne, men for å sjekke om guttene hadde hatt sex med henne, hevdet han. Deretter tok han kvelertak.

- Jeg tok kvelertak og ba henne fortelle meg om hun hadde gjort noe med de guttene. Jeg hørte en lyd fra henne, så blødde det fra nesa. Hun gjorde ikke motstand for hun forventet ikke at jeg skulle være voldelig mot henne (...) Hedda trodde at jeg lekte. At jeg tullet da jeg tok kvelertak på henne, sa mannen i retten, ifølge TV2 Nettavisen

Tiltalte sier at Hedda ikke gjorde motstand.

Etterpå lå jenta livløs på gulvet under mannen. Han fortalte at han fikk sjokk, prøvde gjenopplivning, men til slutt la dyna over henne og gikk.

Erkjente straffskyld

35 år gamle Hassan Samriye Hashin erkjente straffskyld for drapet av Hedda Karterudseter, men nektet straffskyld for voldtekt, da saken startet klokka 09.00 i dag tidlig, melder  i dag.

ÅSTEDET: Lensmann Olav Borlaug i samtale med en Kripos-etterforsker etter at Hedda Karterudseter ble funnet død i fjor. Foto: SCANPIX
ÅSTEDET: Lensmann Olav Borlaug i samtale med en Kripos-etterforsker etter at Hedda Karterudseter ble funnet død i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer

Hans forsvarer mener tiltaltepunktet om voldtekt må strykes, og viser til Schengen-avtalen.

Bakgrunnen er at den 35 år gamle somalieren rømte fra Sogndal etter drapet, og var i Nederland da han ble tatt. Spørsmålet er om voldtektssiktelsen var med i utleveringsbegjæringen eller ikke.

- Etter Schengen-avtalen og europeiske utleveringsavtalar har ikke norske styresmakter høve til å tiltale min klient for valdtekt. Dette framgår av dokument som eg mottok seint fredag ettermiddag, sier Hassan Samriya Hashins advokat Herman Hoff til Bergens Tidenes nettutgave.

Men Sogn tingrett avviste kravet om å droppe tiltaleposten som omhandlar valdtekt og mishandling av Hedda.

Heddas foreldre tilstede

Rettssaken startet klokka 09.00 i dag, og Heddas foreldre skal være til stede.

– Hvis du har lidd et tap som er uerstattelig, og du er påført en sorg som varer livet ut; da kan du si at det er en lettelse å komme i gang med en prosess som gjør ting lettere, sa familiens advokat Jahn Knapstad til Avisenes Nyhetsbyrå før saken startet i dag.

Erstatningskrav

Knapstad bekreftet at det vil bli stilt krav om erstatning.

– Det vil bli fremmet et slikt krav, knyttet til det Høyesterett selv har satt som standard for hva etterlatte kan få av erstatning – fra gjerningsmannen eller samfunnet, sa han.

Dette betyr at kravet vil ligge på samme nivå som i Førde-drapet. Foreldrene til Anne Slåtten ble tilkjent 120 000 kroner hver i oppreisning.

– På mange måter er det et paradoks. Fordi dette kan aldri erstatte det de har mistet, sa Knapstad.

Frykter sverting

Heddas venner vil bli skjermet for noen av påkjenningene ved at saken starter i retten, forteller rektor ved Sogndal folkehøyskole Frode Hjort-Larsen.

Hvis elevene ønsker å være tilstede i rettssalen kan de det. Men det har vært et ønske om å skjerme dem for de verste detaljene.

- Vi legger opp til at jeg og en annen person fra skolen er tilstede i rettssalen, og at vi holder informasjonsmøter for elevene, sa Frode Hjort-Larsen til ANB.

Han frykter også at forsvareren vil prøve å sette Hedda i et mindre fordelaktig lys, for på den måten å styrke tiltaltes sak.

Kort tid etter at Karterudseter ble funnet død 28. oktober, ble 35 år gamle Hassan Samriye Hashin siktet for forsettelig drap. I januar i år ble han pågrepet i den nederlandske byen Zwolle.

Funn av DNA-spor skal være bakgrunnen for 35-åringen også er tiltalt for voldtekt.

(ANB/Dagbladet.no)

TILTALT:</B> 35-åringen vil møte Heddas foreldre når han møter i retten i dag.
DREPT: Hedda Karterudseter.