Drepte inntrenger - kan slippe straff

Tommy Haugen (32) satt hjemme i sofaen med datteren (8) og så på tegnefilm da det dundret i veggen. Minutter seinere var han drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi satt og så på tv da jeg oppdaget en mann på plassen utenfor leiligheten. Jeg kjente han igjen fra tidligere, og visste at både ekskjæresten og ekskona hans bodde i samme borettslag som oss, men vi hadde aldri snakket sammen, sier Tommy Haugen.

Det var en stille, koselig junikveld med datteren. 32-åringen fra Harestua så fram til å feire datterens bursdag dagen etter. I stedet endte han i varetekt for knivdrap.

I dag skal statsadvokat Arne Dymbe i Hedmark og Oppland avgjøre om det blir tatt ut tiltale.

-  Det er på det rene at det foreligger en form for nødvergesituasjon her. Men spørsmålet er om siktede har overskredet grensene for straffefrihet. Dette er en spesiell sak, og en vanskelig avgjørelse, sier statsadvokaten.

-  Vi kommer til å ta en avgjørelse på om det blir reist tiltale eller ikke i løpet av dagen. Saken er til finvurdering, sier Dymbe til Dagbladet.

-  Tok opp stein

Ifølge Haugen virket mannen utenfor vinduet sint og beruset.

-  Først var han på døra til ekskona, men hun var ikke hjemme. Da gikk han til ekskjæresten. Hun slapp han heller ikke inn, men snakket til han fra verandaen. Han begynte å skrike og hisse seg opp, og rev ned et volleyballnett som står mellom bygningene her. Mannen hentet en stein fra et blomsterbed, før han gikk inn i oppgangen hvor ekskjæresten bor. Foreldrene mine bor i samme oppgang, så jeg ringte dem og ba dem låse døra.

 DREPT:  30. juni ble trebarnsfaren drept på Harestua av et knivstikk i magen. Foto: Kristin Svorte
DREPT: 30. juni ble trebarnsfaren drept på Harestua av et knivstikk i magen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Haugen anså for egen del ikke mannen som en fare, siden de ikke hadde hatt noe med hverandre å gjøre.

Livredd datter

-  Jeg trodde han hadde dratt, så vi satte oss ned med tegnefilmene igjen. Plutselig dundret det i veggen. Da sto mannen utenfor vinduet vårt, og hadde revet ned og kastet en stor blomsterkasse fra verandaen. Han brølte og skrek. Jeg så at han var på tur inn, og ba datteren min gjemme seg på soverommet. Hun skrek hysterisk og var livredd, forteller Haugen.

-  Jeg løp ut i gangen for å komme han i forkjøpet og få låst døra, men rakk det ikke. Han smalt opp døra. Jeg klarte ikke å stoppe, og skled på teppet i gangen. Vi ble stående bare en halvmeter fra hverandre, og jeg forsøkte å rygge. Da merket jeg at datteren min hadde fulgt etter meg, og hun sto rett bak meg. Jeg skrek: «Kom deg ut herifra!». Mannen svarte: «Ingen låser døra for meg oppi her».

Kom med trusler

Han hevder også at mannen skal ha kommet med trusler: «Nå dreper jeg dere».

I den lille gangen henger det et sikringsskap, og på toppen av skapet hadde Haugen liggende en kniv. Militærkniven lå gjemt, og ble brukt til å åpne sikringsskapet.

-  Han strakte armene fram, og kom mot oss. Jeg tok fram kniven, og da han tok etter meg, stakk jeg. Jeg sparket han vekk, og han snudde og forsvant ut døra, sier Haugen.

Alt skjedde på sekunder. 46-åringen som var ubevæpnet, segnet om på gårdsplassen.

-  Jeg tok tak i datteren min som var hysterisk og redd, og løp opp til foreldrene mine med henne. Jeg sa til faren min at de måtte ringe etter sykebil.

Harestua-mannen snakker med dempet stemme.

-  Alt var grusomt. Det var som ditt verste mareritt, men du våkner aldri. Det bare fortsetter og fortsetter.

Løp til skogs

-  Jeg overlot datteren min til moren min, og gikk ut igjen. Det var mye folk på plassen, og jeg følte at jeg måtte bort. Alt var bare kaos.

Haugen løp ned til den lokale skolen, og satte seg i et skogholt for å forsøke å samle tankene.

-  Det var uvirkelig. Det kunne ikke bli verre.

Etter en times tid meldte han seg for politiet, og ble satt i varetekt. I tingrett fikk han fire ukers varetekt, men etter en påkjæring ble tida redusert til ei uke. Han sonet samtidig en gammel voldsdom etter en slåsskamp på den lokale puben for to og et halvt år siden.

-  Jeg har skikket meg etterpå.

Tøff tid
Tida etter drapet har vært tøff for 32-åringen. I ettertid føler han bitterhet.

-  Jeg gjorde ingenting for å havne i denne situasjonen. Jeg satt i mitt eget hjem, det eneste stedet du kan føle deg helt trygg.

Han er svært glad for støtten fra familie og naboer. Haugen har flyttet fra leiligheten hvor drapet skjedde, men bor fortsatt like i nærheten. 15. september hadde han sonet ferdig voldsdommen, og venter nå på avgjørelsen om det skal tas ut tiltale for drapet eller ikke. Haugen ønsker å få en avklaring på skyldspørsmålet. Han mener at han handlet i nødverge.

-  Jeg tenker mye på framtida, og det er stressende å ikke vite hva som skjer. Jeg mener at jeg ikke gjorde noe galt, sier han.

TØFF TID: Tommy Haugen (32) drepte en trebarnsfar (46) med kniv. Haugen hevder han drepte i nødverge, og har hatt en tøff tid etter drapet. Til Dagbladet forteller han om de dramatiske sekundene som gjorde han til drapsmann.